Suomen riistakeskus

Metsähanhisaaliit Lapista ja Kaakonkulmalta

Jaa
Kuluneella metsästyskaudella metsähanhia ammuttiin yhteensä 200 yksilöä, joista arviolta noin 50 oli taigametsähanhia.

Metsähanhen metsästys oli tiukoilla rajoituksilla sallittu suuressa osassa Lappia, missä metsästys kohdistuu Suomen pesimäkantaan. Suomen kaakkoisosissa loka-marraskuun metsästyskausi kohdentuu Venäjällä runsaslukuisesti pesivään tundrametsähanheen. Kuluneella metsästyskaudella metsähanhia ammuttiin yhteensä 200 yksilöä, joista arviolta noin 50 oli taigametsähanhia.

Lapista saaliiksi 38 metsähanhea

Kolmantena peräkkäisenä vuonna sallittu rajoitettu pesimäalueen metsästys oli saaliiltaan edellisvuosien tasolla. Vuonna 2020 saaliiksi ilmoitettiin 25 metsähanhea ja vuonna 2021 puolestaan 40 metsähanhea. Lapissa metsästys kohdentuu paikalliseen taigametsähanheen ja kuvakeräykseen saatiin kolme kuvaa.

Metsähanhen metsästys Lapissa oli mahdollista 20.8.–27.8. välisenä aikana. Metsästys ruokintaa apuna käyttäen oli kielletty. Tämän vuoden asetuksessa kiellettiin myös metsästys pelloilta. Metsästysalue laajeni kuluvana vuonna Simon, Keminmaan, ja Tornion alueille pois lukien valtatien E8 ja merenrannan välisiä ranta-alueita. Edellisvuosista poiketen metsästys oli kiellettyä Utsjoen, Enontekiön ja Inarin kunnissa.

Saaliiksi saadusta metsähanhesta tulee tehdä saalisilmoitus. Ilmoitusten perusteella saalista saatiin Lapin alueelta kohtalaisen tasaisesti. Kittilän, Ranuan ja Sallan kuntien alueilta saaliiksi saatiin seitsemän hanhea ja Sodankylän alueelta kuusi hanhea. Lisäksi metsähanhia saatiin kolme Posiolta, kaksi Savukoskelta sekä yksi Kolarista, Pelkosenniemeltä, Tervolasta, Torniosta, Ylitorniolta ja Simosta.

Tundrametsähanhialueella viime vuotta pienempi saalis

Suomen kaakkoisosien metsästysalueella saatiin saaliiksi 162 metsähanhea. Kuvakeräykseen lähetettyjen 11 kuvan perusteella 91 prosenttia saaliista oli tundrametsähanhia. Otos on varsin pieni, mutta suuruusluokka on samaa 85–95 prosenttia tundrametsähanhiosuutta kuin aiempina vuosina ja tutkimuksissa.

Kuvakeräystä jatketaan ensi vuonna ja Suomen riistakeskus kannustaa lähettämään kuvan jokaisesta saalishanhesta. Taiga- ja tundrametsähanhien osuuden selvittäminen on tärkeää, jotta voidaan arvioida taigametsähanhisaalis Suomessa. Mitä parempaa riistatietoa meillä on, sitä onnistuneempaa metsästyssäätely on.

Kiitos kuvia lähettäneille

Kolme riistakameraa arvottiin kuvia lähettäneiden 12 henkilön kesken. Arpaonni suosi kuvia, joiden hanhi saatiin saaliiksi Kittilässä, Lapinjärvellä ja Lappeenrannassa. Arvonnan voittajiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye