Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Metsäliitto Osuuskunnalle yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut tänään 12.11.2021 Metsäliitto Osuuskunnan työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon, koska Metsäliitto oli laiminlyönyt järjestää Punkaharjun vaneritehtaan esimiesten työturvallisuuteen liittyvät tehtävät ja valvonta niin, että työturvallisuuslain mukaiset velvollisuudet tulevat hoidetuiksi.

Punkaharjun vaneritehtaalla on vanerilevyjen lajittelulaite, jossa on turvalaitteena turvamatot. Turvamattojen tarkoituksena on estää koneen toimintaa ohjaavaa työntekijää käynnistämästä konetta vahingossa sellaisessa tilanteessa, jossa koneen vaara-alueella on työntekijä. Turvamatoissa oli loppuvuonna 2017 ilmennyt toimintahäiriöitä, minkä vuoksi työnjohtaja oli antanut tehtaan sähköasentajalle tehtäväksi kytkeä ne pois käytöstä. Tästä aiheutui vaara, että konetta ohjaava työntekijä käynnistää koneen vahingossa ja toinen työntekijä jää koneen puristamaksi ja vammautuu tai kuolee. Koneella sattuikin helmikuussa 2019 tapaturma, jossa työntekijä jäi koneen työliikkeen puristamaksi. Hän selvisi kuitenkin jalkaan tulleella vammalla.

Työntekijät olivat tehneet tehtaalla käytössä olleella ilmoitusjärjestelmällä ilmoituksen, jossa he olivat vaatineet, että kahden työntekijän yhtäaikainen työskentely koneella on kiellettävä kunnes uudet turvamatot on saatu tehtaalle. Tehtaan tuotantopäällikkö oli nähnyt ilmoituksen, mutta hän ei ollut kaksistaan työskentelyä kieltänyt.

Työnjohtaja ja tuotantopäällikkö eivät olleet ilmoittaneet vaaraa aiheuttavasta koneesta ylemmille esimiehille, minkä vuoksi he eivät olleet tulleet siitä tietoiseksi eivätkä voineet valvoa, että se tulee korjatuksi. Työnantaja ei ollut määritellyt esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä, kuten epäkohdista raportointia ja turvallisuuspuutteiden korjaamisen valvontaa riittävän hyvin niin, että epäkohdat olisivat tulleet korjattua. Näin ollen Metsäliitto Osuuskunta oli laiminlyönyt järjestää toimintansa työturvallisuuslain mukaisesti, minkä vuoksi oikeus tuomitsi sen 40 000 euron yhteisösakkoon. Metsäliitto on tuomittu työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon jo kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 2020 tuomittu yhteisösakko oli 30 000 euroa ja vuonna 2016 tuomitun yhteisösakon määrä oli 100 000 euroa.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio numero R 20/1089

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme