Luonnonvarakeskus

Metsän luonnontuotteet liikuttavat, maistuvat ja parantavat

Jaa

Metsän luonnontuotteet eli marjat, sienet ja muut raaka-aineet kuin puu taipuvat moneksi. Marjastuksesta ja sienestyksestä saa lisätuloa, luonnontuotteita voidaan hyödyntää matkailun ohjelmapalveluissa ja niistä saadaan myös ravintolisiä sekä apua esimerkiksi kuivasilmäisyyteen.

– Luonnontuotteet ovat metsien raaka-aineita, joiden tuotanto ja jalostaminen ovat jääneet vähäisemmälle huomiolle kuin perinteisenä pidetyn metsäsektorin hyödyntämä ainespuu, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Etenkin suomalaisten arjessa luonnontuotteet ovat kuitenkin vahvasti mukana. Suomalaisista selvästi yli puolet harrastaa marjastusta tai sienestystä. Digitalisaatio tuo oman lisämausteensa tähän perinteeseen.

Kasvatetaanko metsässä puita vai muita tuotteita?

Luonnontuotteisiin kohdistuu monenlaisia intressejä ja käyttöpaineita. Esimerkiksi luonnonmarjojen kaupallinen käyttö lisääntyy, mikä luo uusia ansaintamahdollisuuksia, mutta myös eturistiriitoja.

– On metsiä, joissa luonnontuotteiden tuotantoon keskittyminen voi olla hyvinkin järkevää. Esimerkiksi mahlan tai pakurin tuotanto haastaa puuntuotannon. Tällöin maanomistaja pääsee miettimään luonnontuotteiden tuotantoa investointina ja vaihtoehtona puuntuotannolle, johtava tutkija Mikko Kurttila muistuttaa.

Maanomistajat tarvitsevat päätöstensä tueksi esimerkiksi arvioita sekä luonnontuotteista saatavista tulovirroista että vaihtoehtoiskustannuksista verrattuna puuntuotantoon. Aiheeseen liittyvää tutkimusta on tehty jo jonkin verran Lukessa, joten Kurttilan mukaan on mielenkiintoista nähdä muiden tutkimuslaitosten tuloksia aiheesta.

Hyvinvointia luonnontuotteista

Luonnontuotteiden hallittu raaka-ainetuotanto on yksi onnistuneen tuotteistamisen ennakkoedellytyksistä. Luonnontuotteet taipuvat todella moneen käyttöön. Perinteisten hillojen ja mehujen rinnalle ovat nousseet ravintolisät sekä hoito- ja hyvinvointituotteet. Nämä ovat juuri niitä korkean arvonlisän tuotteita, joita biotaloudessa toivotaan jalostettavan.

– Esimerkiksi glukaanipitoiset sienet ovat hyviä funktionaalisten elintarvikkeiden raaka-aineita ja marjasuihke hoitaa kuivasilmäisyyttä. Luonnontuotteiden varaan voi myös rakentaa matkaluun ohjelmapalveluja, Peltola jatkaa.

Rovaniemellä 28.–30.11.2017 pidettävässä Non-Timber Forest Products and Bioeconomy -konferenssissa tarkastellaan luonnontuotteiden raaka-ainetuotantoa ja käyttötapoja osana biotaloutta. Konferenssiin osallistuu noin sata tutkijaa ja muuta asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Konferenssin aikana pidetään 30 puheenvuoroa ja posteriesityksiä on toimitettu 29 kappaletta.

Osallistu twitterissä keskusteluun käyttämällä hashtagia: #NTFP2017.

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Rainer Peltola, Luke, puh. 029 532 6429, etunimi.sukunimi@luke.fi
Johtava tutkija Mikko Kurttila, Luke, puh. 029 532 3262, etunimi.sukunimi@luke.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme