Metsänomistajat liittyivät viime vuonna poikkeuksellisen vilkkaasti yhteismetsiin
Yhteismetsien metsäomistus kasvoi viime vuonna 9 500 hehtaarilla metsänomistajien liittäessä metsiään yhteismetsiin yhteismetsäosuuksia vastaan ja yhteismetsien ostaessa metsätiloja. Tällä tavoin yhteismetsien maapinta-ala kasvoi 44 % enemmän kuin viitenä edellisenä vuonna keskimäärin.
− Vilkkaan yhteismetsiin liittymisen taustalla on muun muassa eri tahojen aktiivinen viestintä yhteismetsistä metsän omistuksen vaihtoehtona. Kun metsän ostohinta on noussut, ovat yhteismetsät mieluummin kasvattaneet metsäalaansa liittämällä tiloja yhteismetsään kuin ostamalla metsää. Myös yhteismetsäosakkuuden vaivattomuus metsänomistusmuotona korostuu, kun vanhemmat siirtävät metsäänsä seuraaville sukupolville, kertoo metsäkauppoihin perehtynyt johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.
Uusien yhteismetsien perustaminen jäi viime vuosien tahdista
Vuoden 2023 alussa Suomessa oli yhteismetsiä 594 kappaletta. Uusien yhteismetsien myötä yhteismetsien maapinta-ala kasvoi 6 500 hehtaarilla. Se on hieman alle puolet viiden edellisen vuoden uusien yhteismetsien tuomasta maapinta-alan keskimääräisestä kasvusta.
- Tämä johtuu paljolti siitä, että viime vuonna perustettujen yhteismetsien keskimääräinen pinta ala oli noin 220 hehtaaria, kun viime vuosina perustettujen yhteismetsien keskikoko on ollut noin 400 hehtaarin luokkaa, Ärölä pohtii.
Uusien yhteismetsien perustamisen lisäksi yhteismetsien lukumäärän muutokseen vaikutti se, kun kaksi pienempää yhteismetsää yhdistyi isompaan ja kahden sukujen perustaman yhteismetsän osakaskunnat purkautuivat eli yhteismetsät lakkasivat.
Yhteismetsä on osakkaiden yhteinen metsäalue
Yhteismetsä on osakastiloille yhteisesti kuuluva alue, joka on tarkoitettu kestävän metsätalouden harjoittamiseen.
– Yhteismetsäosakkuus on vaivaton metsänomistusmuoto. Ylintä päätösvaltaa käyttää osakaskunnan kokous. Käytännön asioista huolehtii osakaskunnan valitsema hoitokunta tai toimitsija, kertoo palvelupäällikkö Juha Patana Maanmittauslaitoksesta.
Yhteismetsän voi perustaa yhdessä muiden metsänomistajien kanssa tai suvun omista metsistä. Oman metsän voi liittää aiemmin perustettuun yhteismetsään.
Yhteyshenkilöt
Palvelupäällikkö Juha Patana, 040 092 6672, juha.patana@maanmittauslaitos.fi
Johtava asiantuntija Esa Ärölä, 040 180 1301, esa.arola@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Uhkaavan avaruusromun havainnointiin kehitettiin menetelmä Maanmittauslaitoksen ja CSEM:n yhteistyöllä21.3.2023 06:32:00 EET | Tiedote
Maan kiertorata on täynnä avaruusromua, joka uhkaa törmätä satelliitteihimme ja tehdä ne toimintakyvyttömiksi. Maanmittauslaitoksen ja CSEM:n tutkijat kehittivät menetelmän mikroskooppisten avaruusromun kappaleiden havainnointiin, jotta tulevaisuudessa satelliittien ja avaruusromun törmäyksiä voitaisiin ennaltaehkäistä.
Pohjois-Pohjanmaan pienet kunnat verkkaisia huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä. Tuoko Maanmittauslaitoksen siirtoklinikka apua tilanteeseen?14.3.2023 06:51:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitos tarjoaa tukea pienten taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirtoon. Tule 30.3. klo 11.30–18 Maanmittauslaitoksen järjestämään osakeluetteloiden siirtoklinikkaan Oulun Technopolikseen.
Suomeen perustettiin 6 aluetta droonien testaukseen - tutkimus ja tuotekehitys helpottuvat14.3.2023 06:32:00 EET | Tiedote
Oulussa, Vihdissä, Sjökullassa, Evolla ja Pyhtäällä sijaitsevat testialueet vastaavat kasvavaan tarpeeseen testata turvallisesti drooneja uusissa tehtävissä. Testialueet ovat erikoistuneet jäisiin olosuhteisiin, metsäntutkimukseen ja maatalouden tarpeisiin.
Tuleeko Tervolasta, Ranuasta tai Utsjoesta Suomen ensimmäinen kokonaan huoneistotietojärjestelmään siirtynyt kunta?13.3.2023 08:10:23 EET | Tiedote
Suomen ensimmäinen kokonaan huoneistotietojärjestelmään siirtynyt kunta löytyy todennäköisesti Lapista. Maakunnasta löytyy peräti kolme kuntaa, joissa vain kahden tai kolmen taloyhtiön täytyy enää siirtää osakeluettelonsa. Maanmittauslaitos tarjoaa tukea pienten taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirtoon ja järjestää osakeluettelon siirtoklinikan Rovaniemellä Lapin Kiinteistöliiton tiloissa 29.3. klo 11.30–18.00.
Satakunta lähes jumbosijalla huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä. Tuoko Maanmittauslaitoksen siirtoklinikka apua tilanteeseen?9.3.2023 07:59:17 EET | Tiedote
Maanmittauslaitos tarjoaa tukea pienten taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirtoon. Tule Maanmittauslaitoksen Porin toimipisteeseen 22.3 klo 11.30–18.00 osakeluetteloiden siirtoklinikalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme