Suomen Metsästäjäliitto ry

Metsästäjäliiton sorsatuubilivessä seurataan hautovaa sorsaemoa sisä- ja ulkokameroin

Jaa
Villin sinisorsaemon rauhallista haudontaa ja poikasten kuoriutumista seurataan Metsästäjäliiton livekamerassa jo kolmatta kevättä. Edellisinä vuosina sorsatuubilivessä on tarkkailtu Saima-sinisorsaa Lopella ja Ainikki-sinisorsaa Savitaipaleella. Pesäpaikkauskollisena eläimenä sorsatuubissa pesii todennäköisesti jälleen Ainikki.

Mistä sorsatuubilivessä on kyse?

Savitaipaleelle sijoitetut livekamerat kuvaavat heinä- eli sinisorsaemon haudontaa ja poikasten kuoriutumista niitä häiritsemättä. Emo on hyväksynyt Savitaipaleelle asennetun putkipesän, myllännyt sen pohjapehmusteet itselleen mieluisaksi pesämaljaksi ja muninut pesään parin viikon aikana useita munia. Sorsan haudonta kestää noin 26 vuorokautta.

– Sorsat ovat pesäpaikkauskollisia, joten todennäköisesti emo on Ainikki tai joku muu viime vuoden emoista, jotka palaavat myös tänä keväänä Savitaipaleelle pesimään, tietää sorsatubilivestä vastaava Metsästäjäliiton lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen. Suurin osa tuubissa edellisvuotena kuoriutuneista naaraista valitsee uudestaan pesintäpaikakseen putkipesän, sillä emot kokevat tuubin turvalliseksi.

– Suurimman osan ajasta Ainikki nököttää lähes paikoillaan rauhallisesti hengitellen. Välillä se kääntyilee ja parantelee asentoaan. Iltaisin aina lähes samalla kellonlyömällä lintu poistuu pesästä ruokailemaan. Tätä  ennen munat on peitelty huolellisesti untuvilla, jotta lämpö säilyy tasaisena myös poissaolon aikana. Palattuaan sorsa siirtelee untuvat pesän reunoille, kääntelee munia ja vaihtaa niiden järjestystä. Näin se takaa kaikille munille  tasaiset hautomisolosuhteet.

Sorsatuubiliveä voi seurata osoitteessa Jahtimedia.fi/sorsatuubilive

Putkipesät eli pesätuubit ovat kustannustehokkain keino lisätä paikallisia vesilintukantoja

Pesänä toimii sorsatuubi, kuivalla heinällä pehmustettu putkimainen pesä. Tänä keväänä tuubi löytyy Savitaipaleelta SOTKA Levähdysalue -hankkeeseen kuuluvalta kosteikolta. Kosteikko on rakennettu vesilintukantojen ylläpitämiseksi ja pesimämenestyksen parantamiseksi. Häiriövapaat levähdysalueet ovat laadukkaita vesilintuympäristöjä sekä pesimä- että levähdysalueina, ja ne pidetään vesilinnustuksen ulkopuolella koko metsästyskauden ajan.

Pesinnän onnistuminen on aina hyvä uutinen, sillä rakennetussa pesässä pesintä onnistuu noin 90-prosenttisesti. Maalla sijaitseviin luonnonpesiin kohdistuu suuri saalistuspaine. 

– Erityisesti sinisorsat suosivat putkipesiä, mutta myös muiden vesilintujen kuten tavin, telkän, uivelon ja nokikanan on huomattu hyötyvän tuubilivessä näkyvästä, turvallisesta pesälaitteesta, Pekkarinen iloitsee.

Tuubipesien lisäksi elinehtoja sorsakannoille ovat luonnollisten elinympäristöjen hoito ja rakennetut kosteikot. Vierasperäisten pienpetojen poisto voi palauttaa kosteikolle sieltä kadonneen pesivän linnuston.

Pesän pitkä muoto estää suurten lokki- ja varislintujen pesärosvousta ja pesän jalkaan kiinnitetty nousueste minkin pesäryöstelyä. Sen sijaan lähistöllä pesivät pikku- ja naurulokit lisäävät sorsanpoikasten pesäturvaa ja toimivat äänekkäinä petopoliiseina. Sorsatuubien käyttö on lisääntynyt Suomessa merkittävästi.

Metsästäjäliiton sorsatuubilivessä Jahtimedia.fi/sorsatuubilive seurataan sinisorsan munintaa, haudontaa sekä poikasten kuoriutumista toukokuuhun asti. Liveseurannan tuottaa Janne Neuvonen / LiveEye Oy.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Metsästäjäliitto ry
Suomen Metsästäjäliitto ry
Kinturinkuja 4
11101 Riihimäki

010 841 0050https://metsastajaliitto.fi/

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Viime vuonna tuli kuluneeksi tasan 100 vuotta Metsästäjäliiton perustamisesta. Lue lisää Metsästäjäliiton verkkosivuilta.

JAHTIMEDIA.FI on Suomen Metsästäjäliiton verkkolehti, jossa julkaistaan metsästysaiheisia artikkeleita, haastatteluja sekä videoita. Aihepiirejä ovat muun muassa metsästys, luonto, metsästyskoirat, riistaruoka jametsästysammunta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Ainikki-sorsan pesintä livekamerassa onnistui – untuvikkoja kuoriutui 1126.5.2023 11:14:25 EEST | Tiedote

Sinisorsanaaraan hautomisurakkaa seurattiin Metsästäjäliiton livekamerassa huhtikuusta lähtien. 11 poikasta kuoriutui pesäputkessa torstaipäivän aikana, ja perjantaiaamuna 26.5. ne hyppelehtivät veteen emon kannustaessa äänekkäästi. Pesinnän onnistuminen on aina hyvä uutinen, sillä rakennetussa pesässä eli sorsatuubissa pesintä onnistuu moninkertaisesti maapesintää paremmin. Merkittävänä tekijänä vesilintujen lisääntymiseen vaikuttavat myös elinympäristöjen muutokset. Suomi on Euroopan tärkeimpiä lisääntymisalueita.

Ilveksen kanta-arviomenetelmää on päivitettävä4.5.2023 11:00:27 EEST | Tiedote

Metsästäjäliiton mukaan metsästäjien havainnot tukevat arviota ilveskannan kasvusta. Kanta-arvion oletuksena on, että ilvespentueet vaativat vähintään 20 kilometrin etäisyyden toisistaan, kun taas metsästäjien havaintojen perusteella niitä voi olla selvästi tiheämmässä. Metsästäjäliitto esittää, että kanta-arvion menetelmää päivitetään ensi talvena kattavalla lumijälkilaskennalla ja riistakamerahavaintojen hyödyntämistä kehittäen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme