Suomen Metsästäjäliitto ry

Metsästäjäliitto kannustaa jäseniään peurajahdin loppukiriin

Jaa
Metsästäjäliitto kannustaa jäseniään kovaan loppukiriin valkohäntäpeuran jahdissa tihentymäalueilla. Metsästysaikaa on vielä lähes kuukausi jäljellä.

”Paineet valkohäntäpeurojen määrän vähentämiseksi valkohäntäpeuran tihentymäalueella Helsinki-Tampere-Pori -linjan lounaispuolella ovat suuret, kuten julkinen keskustelu on osoittanut. Metsästysseurat ovat avaintekijä tavoitteellisessa metsästyksessä ja yhteisvoimin on mentävä kohti tavoitteita. Lupia on runsaasti ja viimevuotiset kaatomäärät on alueella pyrittävä selkeästi ylittämään, jotta peurakanta tihentymäalueella varmasti pienenee. Paljon on viime vuosina saatu tuloksia aikaan, mutta ponnistetaan vielä lisää”, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg kannustaa.

Tihentymäalueella peuroja on tähän mennessä kaadettu Varsinais-Suomessa viime vuotista enemmän. Muissa maakunnissa kaatomäärät vastaavat vuoden takaista. Kaatotavoitteet ovat tälle metsästyskaudelle suuremmat kuin vuosi sitten, sillä pyyntilupia myönnettiin 23 % enemmän. Kanta leikkautuu tehokkaimmin kohdentamalla metsästys naaraisiin. Pyyntilupien käyttöä ei tulisi seuroissa sisäisillä säännöksillä rajoittaa.

Suomen riistakeskuksen tuoreet tilastot osoittavat, että alueellisesti on suurta vaihtelua kaatomäärissä suhteessa vuoden takaiseen. On alueita, joilla peurakanta on jo havaintojen mukaan harventunut, mutta kokonaisuutena peurojen määrä tihentymäalueella on viime talvea suurempi.

”Positiivista on, että peurakolarit ovat vähentyneet runsaat 10 % samalla kun liikennesuorite on lievästi kasvanut vuoden takaisesta. Tihentymäalueella alueellisten riistaneuvostojen asettamat peurojen tiheystavoitteet ovat selkeästi peurojen nykymäärää alhaisemmat. Hirvitalousalueittain kantaa tulisikin harventaa 15-35 % nykytilanteesta. Siten tihentymäalueilla ei ole vähäisintäkään riskiä peurakannan liialliseen supistumiseen, tukee Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Metsästäjäliitto kannattaa metsästysseuratoimintaan perustuvaa nykyisen lupajärjestelmän ylläpitoa. Liiton näkemyksen mukaan vain seuratoiminnalla voidaan valkohäntäpeurojen määrä saattaa yhteiskunnallisesti sopivalle tasolle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Metsästäjäliitto ry
Suomen Metsästäjäliitto ry
Kinturinkuja 4
11101 Riihimäki

010 841 0050https://metsastajaliitto.fi/

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Viime vuonna tuli kuluneeksi tasan 100 vuotta Metsästäjäliiton perustamisesta. Lue lisää Metsästäjäliiton verkkosivuilta.

JAHTIMEDIA.FI on Suomen Metsästäjäliiton verkkolehti, jossa julkaistaan metsästysaiheisia artikkeleita, haastatteluja sekä videoita. Aihepiirejä ovat muun muassa metsästys, luonto, metsästyskoirat, riistaruoka ja metsästysammunta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Ainikki-sorsan pesintä livekamerassa onnistui – untuvikkoja kuoriutui 1126.5.2023 11:14:25 EEST | Tiedote

Sinisorsanaaraan hautomisurakkaa seurattiin Metsästäjäliiton livekamerassa huhtikuusta lähtien. 11 poikasta kuoriutui pesäputkessa torstaipäivän aikana, ja perjantaiaamuna 26.5. ne hyppelehtivät veteen emon kannustaessa äänekkäästi. Pesinnän onnistuminen on aina hyvä uutinen, sillä rakennetussa pesässä eli sorsatuubissa pesintä onnistuu moninkertaisesti maapesintää paremmin. Merkittävänä tekijänä vesilintujen lisääntymiseen vaikuttavat myös elinympäristöjen muutokset. Suomi on Euroopan tärkeimpiä lisääntymisalueita.

Ilveksen kanta-arviomenetelmää on päivitettävä4.5.2023 11:00:27 EEST | Tiedote

Metsästäjäliiton mukaan metsästäjien havainnot tukevat arviota ilveskannan kasvusta. Kanta-arvion oletuksena on, että ilvespentueet vaativat vähintään 20 kilometrin etäisyyden toisistaan, kun taas metsästäjien havaintojen perusteella niitä voi olla selvästi tiheämmässä. Metsästäjäliitto esittää, että kanta-arvion menetelmää päivitetään ensi talvena kattavalla lumijälkilaskennalla ja riistakamerahavaintojen hyödyntämistä kehittäen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme