Jyväskylän yliopisto

Metsäteollisuuden hiljainen tieto kuuluviin – ensimmäinen Co-Innovation -rahoitus Jyväskylän yliopistoon

Jaa

Maailma muuttuu digitalisaation myötä. Muutokset koskettavat myös Suomen talouden kulmakiveä, metsäteollisuutta.

Kuva: Taina Sohlman
Kuva: Taina Sohlman

SEED - Solid value of digitalisation in forest industry -projektin vision mukaisesti digitalisaatio mahdollistaa metsäteollisuuden merkittävän tuottavuuden parantamisen, kilpailukyvyn kehittämisen ja aseman vahvistamisen maailmanmarkkinoilla. Hanke kokoaa yhteen kolme tutkimuslaitosta, kahdeksan yrityspartneria sekä projektin ekosysteemiin osallistuvat yhdeksän yritystä.

Business Finland on myöntänyt professori Pertti Saariluoman johtamalle tutkimusryhmälle 132 000 euroa osana SEED-hankkeen saamaa Co-Innovation -rahoitusta. Rahoitus on ensimmäinen laatuaan Jyväskylän yliopistossa.

SEED-kokonaisuuden neljä keskeistä aluetta ovat operatiivinen huippuosaaminen, digitaaliset kaksoset ja tuottavuus, tulevaisuuden työympäristö ja hiljainen tieto sekä ekosysteemien orkesterointi alustataloudessa. Saariluoman ja Jyväskylän yliopiston osuus on tutkia, kehittää, suunnitella ja prosessoida hiljaista tietoa.

– Digitalisaatio muuttaa työtä ja prosesseja. Se mielletään monesti kapeakatseisesti vain teknologiseksi ja tekniseksi prosessiksi, vaikka teknisetkin prosessit ovat pohjimmiltaan inhimillisiä, Saariluoma muistuttaa.

Hiljainen tieto tulee saada osaksi uusien työntekijäsukupolvien osaamista, mutta sen siirtyminen suurten digitaalisten harppausten aikakaudella ei ole itsestään selvää. Hankkeen aikana metsäyhtiöt avaavat ovensa tutkimukselle ja sovelluskehittäjille, tavoitteenaan saattaa syntyneet konseptit nopeasti myös käyttäjien kokeiltavaksi ja lopulta markkinoille.

– SEED on moniosaamisprojekti. On hienoa, että konsortiota on koottu eri alojen asiantuntijuuksia kunnioittaen ja huomioiden, Saariluoma toteaa.

Kaksivuotisen hankkeen kokonaisvolyymi on yli 7 miljoonaa euroa, ja sen päärahoittajana toimii Business Finland.

Lisätietoja:

Professori Pertti Saariluoma, pertti.saariluoma@jyu.fi, +358 50 3732142

Lisätietoja Co-Innovation rahoitusmuodosta: Tutkimus- ja innovaatiopalvelut, ris@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Kuvat

Kuva: Taina Sohlman
Kuva: Taina Sohlman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme