Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus edistää parhaiden toimintatapojen käyttöä suometsien hoidossa

Jaa

Puhtaat vesistöt ovat metsäteollisuudelle tärkeä asia, ja koko toimiala on sitoutunut vähentämään metsätalouden aiheuttamia vesistövaikutuksia omassa toiminnassaan. Metsäteollisuus tekee monipuolisesti yhteistyötä vesiensuojelussa, ja edistää parhaita käytäntöjä. Turvemaiden metsillä on merkittävä rooli teollisuuden puuhuollossa, sillä neljäsosa Suomen puuvarannosta sijaitsee suometsissä.

Turvemaiden metsänkäsittelymenetelmät ja vesienhoidon kehittäminen ovat olleet alusta asti osa metsäteollisuuden vuonna 2016 julkaistua metsäympäristöohjelmaa. Metsäteollisuus on mukana myös useissa vesiensuojelua edistävissä hankkeissa, ja rahoittaa tutkimusta turvemaiden erilaisista metsänkäsittelymenetelmistä.

Metsäteollisuus on osarahoittajana SOMPA-konsortiohankkeessa, jota toteutetaan Luonnonvarakeskuksen johdolla. Tutkimushankkeessa kehitetään ekologisesti ja taloudellisesti kestäviä keinoja hoitaa suometsiä ja -peltoja siten, että samalla hillitään ilmastonmuutosta. SOMPA tunnistaa, että suometsätalouden päästöjen vähentäminen edellyttää kustannustehokkaita, toteuttamiskelpoisia ja kestäviä menetelmiä, joita metsänomistajat ovat myös valmiita ottamaan käyttöön.

− Haluamme edistää parhaiden toimintatapojen käyttöä suometsien hoidossa. On tärkeää, että viimeisin tutkimustieto saadaan nopeasti hyödynnettäväksi myös käytännön toiminnassa, kertoo Metsäteollisuus ry:n metsäasiantuntija Anu Islander.

Osana SOMPA-yhteistyötä Metsäteollisuus ry järjesti tänään Turvemaiden metsänhoito ja vesistöt -webinaarin, missä kuultiin ajankohtaista tutkimustietoa suometsien käsittelyyn liittyen. SOMPA-hankkeen tutkijoiden lisäksi seminaarissa kuultiin puheenvuoroja Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston asiantuntijoilta.

− Tavoitteenamme on edistää tutkimuksen ja käytännön toimijoiden välistä vuoropuhelua. Webinaarissa oli kuulolla kymmeniä metsäalan keskeisiä toimijoita, joten aihe selvästi kiinnostaa, sanoo Islander.

Metsäteollisuus tekee monipuolisesti yhteistyötä vesiensuojelussa

Metsäteollisuus on tiiviisti mukana FSC- ja PEFC-metsäsertifiointijärjestelmien kehittämistyössä. Molemmissa järjestelmissä vesiensuojelu on merkittävässä roolissa.

Lisäksi metsäteollisuus on ollut mukana metsätalouden uuden kannustejärjestelmän (nykyinen kemera-laki) valmistelussa hakien ratkaisua, jossa edistetään suometsien hoidon kokonaisvaltaista suunnittelua, tehokkaita vesiensuojeluratkaisuja sekä tuhkalannoitusta.

Metsäteollisuus julkaisi hiljattain Luonnonvarakeskuksen tekemän ja Metsäteollisuus ry:n tilaaman metsien hiilivaraston kehitystä koskevan skenaariotarkastelun. Tarkastelu on tehty osana toimialan ilmastotiekarttaa. Skenaariossa kunnostusojitusten määrää vähennetään lähes puoleen niiden aiheuttaman vesistökuormituksen takia. Ojitusten sijaan turvemaametsien kasvua tuetaan lisäämällä tuhkalannoitusta. Skenaarion toteutuessa metsätalouden vesistövaikutukset pienenevät turvemailla huomattavasti.

Neljäsosa Suomen puuvarannosta sijaitsee turvemailla

Turvemaiden metsillä on merkittävä rooli teollisuuden raaka-ainelähteenä, koska peräti neljäsosa Suomen puuvarannosta sijaitsee turvemailla. Suometsien hoidossa eri tavoitteiden yhteensovittaminen onkin tärkeää, kaikki kestävyyden osa-alueet huomioiden. Kiinteä yhteistyö eri tahojen välillä edesauttaa parhaiden menetelmien ja uusimman tiedon viemistä käytäntöön. Toimijoiden koulutus ja neuvonta sekä hyvä suunnittelu käyttäen uusinta mahdollista tekniikkaa, esimerkiksi paikkatietoaineistoja, antavat hyvät edellytykset onnistuneelle suometsänhoidolle.

Lisätietoja:

Anu Islander, metsäasiantuntija, p. 040 729 3678, anu.islander@forestindustries.fi

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Budjettiesitys ei paranna metsäteollisuuden kilpailukykyä16.9.2020 17:34:20 EESTTiedote

Hallituksen budjettiriihessä tehdyt päätökset lisäävät ensiarvioiden mukaan metsäteollisuuden kustannuksia, kuitenkin vähemmän kuin hallitusohjelman pohjalta oli odotettavissa. Budjettiesityksessä on myönteisiä asioita kuten teollisuuden sähköveron lasku EU-minimiin ja päästökauppakompensaation korvaava teollisuuden sähköistämistuki. Kilpailukykyä heikentäviin energiapoliittisiin ratkaisuihin tulee siirtymäaikoja ja korvaavia toimenpiteitä. Pitkän aikavälin teollisuuspoliittinen linja jää yhä valitettavan avoimeksi ja työllisyystoimet lykkääntyvät jälleen.

Kotimaiselle puulle on kysyntää8.9.2020 13:06:41 EESTTiedote

Tammi-elokuussa 2020 Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten puun ostomäärä yksityismetsistä oli 17 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla. Siitä huolimatta kaikille puutavaralajeille on nyt kysyntää. Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat edellytys kotimaisen puun käytölle. Metsätalouden kannustejärjestelmän rahoituksen taso tulee säilyttää ennallaan syyskuun puolivälin budjettiriihessä, jotta metsät säilyvät hyvässä kasvukunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme