Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus ry olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen sahoille ja vaneritehtaille; Teollisuusliitto tuotti jälleen pettymyksen

Jaa

Metsäteollisuus ry:n mielestä valtakunnansovittelijan sovintoehdotus sahojen ja vaneritehtaiden työehdoista olisi ollut hyväksyttävissä. Neuvotteluja ehdotuksen ohjaamasta ratkaisukokonaisuudesta tulisi jatkaa mahdollisimman pian, ja Teollisuusliiton pitäisi osoittaa sopimishalukkuutta.

Sopu sahojen ja vaneritehtaiden uusista työehdoista kaatui Teollisuusliiton päätökseen hylätä valtakunnansovittelijan torstain vastaisena yönä antama sovintoehdotus. Teollisuusliitto tuotti jälleen pettymyksen.

–Sovintoehdotus oli hyväksyttävissä. Odotamme nyt, että Teollisuusliitto alkaisi kantaa vastuuta ja osoittaisi ratkaisuhalukkuutta. Metsäteollisuus ry on valmis neuvottelujen nopeaan jatkamiseen, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Sovintoehdotuksessa työaikaa pidentäneet kiky-tunnit olisivat muuttaneet muotoaan, mutta sahojen ja vaneritehtaiden käyntiaika olisi pysynyt ennallaan. Tuotannon kannalta tärkeitä kiky-tunteja olisi voitu joustavasti hyödyntää kaikkien arkipyhäviikkojen työaikaratkaisuissa.

– Oikeansuuntaisesti paikallisen sopimisen merkitys olisi toimialalla kasvanut. Muutosehdotukset olisivat mahdollistaneet tehtaiden jatkuvan käytön aiempaa paremmin, Hollmén lisää.

Nykyisellään työehdot tekevät sahojen ja vaneritehtaiden jatkuvan käynnin kannattamattomaksi, eikä rakennettua tuotantokapasiteettia – kalliita koneita ja laitteita – pystytä täysin hyödyntämään. Ylimitoitetut lisäkorvaukset johtavat siihen, että työt sahoilla ja vaneritehtailla keskeytetään viikonlopuksi tai sunnuntaiksi. Jatkuva käynti mahdollistaisi myös alan työpaikkojen lisäämisen.

Metsäteollisuus ry tavoittelee mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimukseen myös joustavampia määräyksiä vuosilomasta, koska asiakaskysynnän huippusesonki on yleensä kesäkuukausina. Lomien vapaamman sijoittelun avulla työntekijöiden lomauttamistarve huippusesongin ulkopuolella vähenisi.

Kustannuskilpailukyvyn merkitys toimialla on ratkaiseva, sillä suomalaisten sahojen ja vaneritehtaiden kilpailijat tulevat huomattavasti alhaisemman kustannustason maista Baltiasta, Venäjältä ja Puolasta. Niihin verrattuna työvoimakustannukset ovat levyteollisuudessa Suomessa 3–4 kertaa korkeammat.

Teollisuusliitto lakkoilee mekaanisessa metsäteollisuudessa jo kolmatta viikkoa ja on uhannut pitkittää lakon kuusiviikkoiseksi. Valtaosassa sahoja ja vaneritehtaita tuotanto on pysähtynyt, mikä tietää lakkotappioita yrityksille sekä tuottaa hallaa myös työntekijöille.

–Teollisuusliitto pelaa kilpailijoiden pussiin, kun se seisottaa lakossa suomalaisia tehtaita. Kun Teollisuusliitto on julkisuudessa korostanut sopimishalujaan, sen tulisi muuttaa puheet teoiksi, Hollmén jatkaa.

Lisätietoja

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, soittopyynnöt viestintäpäällikkö Sarianna Toivosen kautta, p. 041 540 5868.

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus kirii kohti fossiilittomia tehtaita - miten päästään lähes nollaan jo vuonna 2035?4.3.2020 08:00:00 EETTiedote

Suomessa toimiva metsäteollisuus voi olla lähellä nollapäästöjä vuonna 2035 ja siitä eteenpäin jopa hiilinegatiivinen. Siirtyminen lähes päästöttömiin tehtaisiin on mahdollista, mutta onnistuminen edellyttää investointeja tukevaa toimintaympäristöä. Metsäteollisuus on pystynyt vähentämään CO2-päästöjään muuta Suomea nopeammin. Kokonaan fossiilittomiksi voidaan päästä investointien, ei rajoitusten kautta.

Sopu mekaanisen metsäteollisuuden sekä puusepänteollisuuden työehdoista; Tehtaiden käyntiaika pysyy ennallaan ja tuotannon joustavuus lisääntyy23.2.2020 14:38:15 EETTiedote

Sahoille ja vaneritehtaille on saatu uudet työehdot, kun Metsäteollisuus ry ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan lauantaina antaman sovintoehdotuksen. Niin sanotut kiky-tunnit korvataan tuotannon kannalta paremmilla työaikaratkaisuilla. Lisäksi uudet työehdot sisältävät muita yritysten toimintamahdollisuuksia parantavia muutoksia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme