Espoon kaupunki - Esbo stad

Metsätontun alueen suunnittelu etenee vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa

Jaa
Metsätontun alueen suunnittelu Espoon Niittykummussa on edennyt tiiviissä yhteistyössä hankkeen eri tahojen kanssa. Kaavaehdotuksessa on saadun asukaspalautteen perusteella muun muassa kiinnitetty huomiota ympäristön vehreyteen ja tarkastettu rakentamisen sijoittumista sekä hieman myös määrää. Kaupunki on järjestänyt useita vuorovaikutustilaisuuksia, ja jo kaavan tavoitteita laadittiin yhteistyössä.
Vaaleat ja polveilevat julkisivut rytmittävät korttelinäkymää ja kivijalan liiketilat rakentavat toimivaa kaupunkiympäristöä. Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit
Vaaleat ja polveilevat julkisivut rytmittävät korttelinäkymää ja kivijalan liiketilat rakentavat toimivaa kaupunkiympäristöä. Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit

Metsätontun alue sijaitsee Urheilupuiston metroaseman välittömässä läheisyydessä Merituulentien ja Koivu-Mankkaan tien risteyksessä.
”Alueella nykyisin sijaitsevan asuinkerrostalokorttelin omistajat ovat ehdottaneet huonokuntoisten pienkerrostalojen purkamista, ja tilalle suunnitellaan uutta rakentamista. Espoon kaupungin tavoitteena on keskittää rakentamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varsille ja edistää kestävän kaupungin rakentumista. Siten ehdotus sopii hyvin myös kaupungin tavoitteisiin”, sanoo Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen arkkitehti Toni Saastamoinen.

Kaavan tavoitteena on yhteensovittaa pientalojen ja Jousenpuiston kerrostalojen mittakaavat toisiinsa. Koivu-Mankkaantien varrella rakennukset hahmottuvat jotakuinkin saman korkuisina kuin Jousenpuiston puolella olevat. Korkein rakentaminen sijoittuu korttelialueen keskelle, ja korttelitasolla rakentaminen madaltuu kohti pientaloaluetta.

Asukkaat toivovat kaupunkikuvallisesti korkeatasoista ja vehreää rakentamista

Asukastyöpajan ja kaavakävelyn palautteissa on toivottu muun muassa kivijalka- ja lähipalveluita sekä vehreää, pientaloaluetta kohti madaltuvaa rakentamista. Piha- ja muiden alueiden suunnitteluun ja vehreyteen onkin kiinnitetty huomiota. Rakentamista ja ympäristön käsittelyä ohjataan pienipiirteiseen ja yksityiskohtia sisältävään ratkaisuun, joka tukee ympäristön viihtyisyyttä erityisesti kävelyn näkökulmasta. Viherkerrointyökalun avulla ohjataan viherelementtien käyttöä esimerkiksi suosimalla pensaita ja puita pelkkien nurmikkoalueiden sijaan, mikä myös edistää kaupunkialueen sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Rakennusten korkeusvaikutelmaa pienennetään muun muassa porrastuksilla, sisäänvedetyillä ylimmillä kerroksilla ja julkisivujen polveilulla. Puita pyritään suojaamaan rakentamiselta ja säilyttämään. Ojauoman tammia ja muuta puustoa säilytetään korttelin länsipuolelle suunniteltavan puiston alueella mahdollisimman paljon liito-oravien kulkureitin takaamiseksi.

Pysäköintilaitoksesta on suunniteltu yhteisöllistä keskusta, jossa voisi sijaita esimerkiksi padel-kenttä, pyöräverstas sekä yhteisöllisiä ja kaupallisia tiloja. Julkisivuissa vältetään umpinaisuutta ja massiivisuutta, ja tavoitellaan elävämpää kaupunkikuvaa ja vehreyttä, mitä palauteissakin oli toivottu. Rakennus on suunniteltu verhottavaksi köynnöksin. Sen katolle on lisäksi suunniteltu viherkattoa tai aurinkopaneeleita.

Ilmastoviisaita ratkaisuja

Suunnittelutyön aikana on pohdittu useita ilmastoviisaita ratkaisuja kuten maalämpö, materiaalien kierrätys, laadukas viherympäristö ja rakentamisen päästöjen minimointi. Lisäksi pysäköintilaitoksen julkisivuun ja asuintalojen katoille on mahdollista sijoittaa aurinkopaneeleita.

Kaavaratkaisulla pyritään ohjaamaan myös kestävään liikkumiseen sijoittamalla autopaikat hieman kauemmaksi asunnoista. Alueen keskeinen sijainti mahdollistaa päivittäisen elämisen kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen tukeutuen. Kaavamääräyksin varmistetaan myös laadukkaan pyöräpysäköinnin rakentaminen.

”Kaavan tavoitteena on suunnitella aikaa kestäviä rakennuksia eli tehdä rakennuksista muuntojoustavia, jolloin niiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Ilmastoviistoviisaat ratkaisut vähentävät rakentamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Kaikkein ilmastoviisain teko onkin, että rakennusta ei tarvitse purkaa sitten pitkään aikaan”, kertoo Saastamoinen.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Metsätontun asemakaavaehdotuksen nähtäville asettamista kokouksessaan 1.3.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toni SaastamoinenarkkitehtiEspoon kaupunki, kaupunkisuunnittelukeskus

Puh:040 520 8272

Kuvat

Vaaleat ja polveilevat julkisivut rytmittävät korttelinäkymää ja kivijalan liiketilat rakentavat toimivaa kaupunkiympäristöä. Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit
Vaaleat ja polveilevat julkisivut rytmittävät korttelinäkymää ja kivijalan liiketilat rakentavat toimivaa kaupunkiympäristöä. Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme