Metsäteollisuus ry

Metsien kasvu kiihtynyt – vahvempi perusta kestävälle käytölle

Jaa
Luonnonvarakeskuksen uusimman valtakunnan metsien inventoinnin alustavien tulosten mukaan puuston vuotuinen kasvu on noussut lähes 110 miljoonaan kuutiometriin. Positiivisen kehityksen turvaamiseksi metsien hoitoa pitää edelleen parantaa. Kuolleen puun määrä on kasvanut Etelä-Suomessa ja vähentynyt Pohjois-Suomessa. Puunhankinnan arvoketjun toimijoiden kannattaa tiivistää yhteistyötä lahopuun lisäämiseksi ja monimuotoisuuden parantamiseksi talousmetsissä.

Valtakunnan metsien 12. inventoinnin (VMI12) alustavissa laskelmissa puuston kokonaismäärä on noussut 2,5 miljardiin kuutiometriin. Vuosien 2014–2016 tietoihin perustuvissa laskelmissa puuston vuotuinen kasvu on 109,9 miljoonaa kuutiometriä. Kasvu on kiihtynyt, sillä edellisen inventoinnin mittausten mukaan (VMI11) kasvu oli 105,5 miljoonaa kuutiometriä.

Metsien kiihtynyt kasvu on vahvempi perusta metsien kestävälle käytölle ja mahdollistaa metsäbiotalouden monipuolisen kehittämisen. Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2015 puuston vuotuinen kokonaispoistuma oli 82 miljoonaa kuutiometriä eli 28 miljoonaa kuutiometriä kasvua alemmalla tasolla. Puuston poistuma koostui tukki- ja kuitupuusta (59 milj. m3) energiarunkopuusta (9) ja metsiin jäävästä hakkuutähteestä sekä puuston luontaisesta kuolemisesta (14).

Ryhtiliike metsänhoitoon

Tarkastelujaksolla metsänhoidon rästit ovat kasvaneet merkittävästi: taimikonhoitorästien määrä on noussut 795 000 hehtaariin. Lisäksi nuorien metsien ensiharvennusrästien määrä on noussut lähelle miljoonaa hehtaaria.

”Kasvaneet metsänhoitorästit on otettava vakavasti. Hyvä metsänhoito on ollut suomalaisille kunnia-asia. Tilastot osoittavat, että hyvä historia on päässyt osin unohtumaan. Nyt on selvän ryhtiliikkeen aika. Laitetaan taimikot ja nuoret metsät kuntoon. Tätä toimintaa tukee vahvasti metsäteollisuuden uudet investoinnit ja mahdollisuus lisätä kotimaisen puun käyttöä jalostuksessa”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.

Uudistuskypsien metsien uudistaminen on tulevaisuuden kasvun turvaamisen kannalta erittäin tärkeää. Tehdään järeästä puusta lisää puurakennuksia ja muita pitkäaikaisia puutuotteita. Näin toimien vahvistetaan hiilensidontaa nuorien metsien kasvun voimistumisen kautta.

Hyödyntämällä metsänuudistamisessa jatkossa paremmin jalostettua metsänviljelyaineistoa voidaan puuston kasvukykyä lisätä, puun laatuominaisuuksia parantaa sekä vahvistaa puidemme ominaisuuksia sietää paremmin ilmastonmuutosta. Metsänjalostuksesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta voidaan rakentaa suomalaisen metsäbiotalouden strateginen menestystekijä.

Lisää lahopuuta talousmetsiin

Koko valtakunnan tasolla lahopuumäärä on pysynyt ennallaan. Etelä-Suomessa määrä on hieman kasvanut. Myönteisestä kehityssuunnasta tulee jatkossakin pitää kiinni. Pohjois-Suomen lahopuumäärän lasku sen sijaan jatkui. Tämä vahvistaa tarvetta aktiivisesti lisätä lahopuuta talousmetsissä. Myös syyt lahopuuhävikkiin Pohjois-Suomessa on selvitettävä.

Metsäteollisuus käynnisti keväällä ohjelman talousmetsien lahopuumäärän lisäämiseksi ja lahopuun laadun monipuolistamiseksi. Tärkeimmät toimet liittyvät osaamisen kehittämiseen, asenne- ja kulttuurimuutokseen sekä koko arvoketjun toimijoiden sitouttamiseen. Uusimmat VMI-tulokset vahvistavat, että ohjelmalle on olemassa aito tilaus.

”Metsäteollisuuden tavoitteena on, että jokainen metsänomistaja ja metsäammattilainen tiedostaisi lahopuun merkityksen metsäluonnon monimuotoisuudelle ja haluaisi olla lisäämässä sitä omilla toimillaan talousmetsiin. Lahopuumäärä on käännettävissä selvään kasvuun koko Suomessa, kun kaikki toimijat yhdessä sitoutuvat asiaan. Ratkaisevan tärkeää on, miten toimimme joka päivä kentällä. Teema kytkeytyy vahvasti myös metsäsertifioinnin kriteereihin. Haastamme kaikki sidosryhmät aktiivisesti mukaan kehittämään molempia sertifiointijärjestelmiä – myös lahopuuta koskevien kriteerien osalta”, jatkaa Salo.

Lisätietoja:

Tomi Salo, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 045 875 8911

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 150 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Viestintäkontakti: 
Anne Pirilä, viestintäjohtaja puh. 09 132 6645 tai 050 550 9480  

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.

The forest industry directly and indirectly employs approximately 150,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.

Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Contact in Communications:
Anne Pirilä, Communications Director, tel. +358 9 132 6645 or mobile +358 50 550 9480

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Metsäalan koulukampanja tulee taas: metsälähettiläät jakavat nuorille tietoa metsäalan tuotteista ja työmahdollisuuksista1.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Käytämme puupohjaisia tuotteita päivittäin. Samalla metsäteollisuus kehittää jatkuvasti uusia arjen hyödykkeitä, joilla voidaan korvata fossiilisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Näistä tuotteista ja alan opiskelu- ja työmahdollisuuksista kertoo metsäalan yhteinen työnantajamielikuvakampanja, joka pyörähtää käyntiin jo 11. kertaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye