IkäinstituuttiIkäinstituuttiIkäinstituutti

Mielen hyvinvointia ja elämyksellisyyttä vanhuuteen

Jaa
Elämän tarkoituksellisuuden kokemukset ja arjen elämykset vahvistavat mielen hyvinvointia vanhuudessa. Ikäinstituutti on julkaissut aiheesta lokakuussa kaksi ikäihmisten ryhmätoiminnan opasta.

Mielen hyvinvoinnin silta -oppaassa kuvataan keskusteluryhmämalli, joka johdattelee osallistujat löytämään omat mielen voimavarat ja antaa keinoja niiden vahvistamiseen. Elämysmatkoja arjen yläpuolelle -oppaassa kuvataan matalan kynnyksen toimintaa ja taidelähtöisten menetelmiin perustuvaa ryhmätoimintaa. Julkaisut perustuvat Ikäinstituutin Vanhuuden Mieli (RAY 2011–2014) ja Läheisestä omaishoitajaksi (RAY 2012–2014) -hankkeissa ikäihmisten parissa tehtyyn kehitystyöhön.

Mielen hyvinvoinnin taidot ja valmiudet kehittyvät läpi elämän ja ikäihmisellä onkin käytössään jo runsaasti elämäntaitoja ja keinoja vaikeuksista selviytymiseen.

”Mielen hyvinvoinnin silta -ryhmissä etsitään voimaa ja kiitollisuuden aiheita omasta arjesta ja elämänkokemuksesta. Mielen hyvinvoinnin avaimet ovat jokaisella ihmisellä lähellä, omassa asennoitumisessa ja ajattelussa sekä uusien elämänmyönteisten näkökulmien löytämisessä,” kuvailee ryhmämallia kehittänyt suunnittelija Minna Laine.

Läheisestä omaishoitajaksi -hankkeessa kehitettiin ja sovellettiin osallistujien tarpeista lähtevää ja taidelähtöisiin menetelmiin perustuvaa ryhmätoimintaa. Suunnittelija Christine Oesch-Börman kertoo, että Elämystä ja elinvoimaa -taidepajojen tavoite oli tarjota omaishoitajille taide-elämyksiä ja hetki omaa aikaa. Osallistujilta pyydettiin palautetta taidepajojen vaikutuksista. He kokivat saaneensa toiminnasta voimavaroja ja iloa toisilta ryhmän jäseniltä. Omaishoitajat kertoivat nauttivansa yhdessä tekemisestä ja uudelleen löytyneestä luovuudesta. Osallistuminen myös antoi myös hyvää oloa ja vahvisti kotona jaksamista.

Läheisestä omaishoitajaksi – tukea hyvinvointiin, toimintakykyyn ja arkiselviytymiseen tutkimus- ja kehittämishankkeen (RAY 2012–2014) tavoitteena on tuottaa uutta tietoa omaishoitajien elämäntilanteista ja kehittää yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuvia uusia toimintamuotoja. Hanke on selvittänyt muun muassa sitä, miksi iäkkäät omaishoitajat jäävät tai jättäytyvät omaishoidon tuen ulkopuolelle. Hankkeessa on myös haastateltu iäkkäitä läheisistään huolehtivia ihmisiä ja kysytty, mikä heitä auttaa jaksamaan vaativassa elämäntilanteessa, kun läheinen tarvitsee apua.

Vanhuuden Mieli tutkimus- ja kehittämishankkeessa (RAY 2011–2014) päämääränä on edistää ikäihmisten mielen hyvinvointia. Lähtökohtina ovat olleet ikäihmisten näkemykset mielen hyvinvoinnista ja elämän tarkoituksellisuudesta sekä niitä vahvistavista tekijöistä. Vanhuuden Mieli hankkeessa on kehitetty logoterapeuttista ajattelua soveltavaa muistisairaiden ihmisten hyvään hoivaan keskittyvään Mahdollisuuksien Matka -koulutus ja ikäihmisille suunnattu Mielen hyvinvoinnin silta -keskusteluryhmämalli.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen sirkkaliisa.heimonen@ikainstituutti.fi tai 050 550 2312

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ikäinstituutti
Ikäinstituutti
Jämsänkatu 2
00520 HELSINKI

09 612 2160http://www.ikainstituutti.fi
Ikäinstituutti toimii hyvän vanhenemisen puolesta edistämällä toimintakykyisyyttä ja osallisuutta. Ikäinstituutti tuottaa ja välittää tietoa ikääntymisestä ja ikäihmisten elämästä, kehittää ja juurruttaa hyviä toimintatapoja ikäihmisten hyväksi, antaa asiantuntemusta ikäpolitiikan suunnitteluun ja osallistuu yhteiskunnalliseen ikäkeskusteluun. Elämänvoimaa vanhuuteen - elämänvoimaa vanhuudesta, www.ikainstituutti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ikäinstituutti

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye