MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mielenterveyden ensiapu -koulutuksen kävi kahdessa vuodessa lähes 20 000: kansalaisten ja ammattilaisten mielenterveysosaaminen vahvistui

Jaa
Viime vuosina on herätty mielenterveysosaamisen huutavaan tarpeeseen. Mielenterveysseura on vastannut tarpeeseen kouluttamalla lähes 20 000 kansalaista ja ammattilaista Mielenterveys kuuluu kaikille -hankkeen puitteissa. Osallistujien mielenterveysosaaminen vahvistui koulutuksissa, kertoivat palautteet.

Mielenterveysseuran hanke toteutti Sipilän hallituksen Terveyden ja hyvinvoinnin kärkihanketta 2017–18.

– Mielenterveysosaamisen avulla jokainen voi edistää omaa ja läheisten sekä ammattilaiset asiakkaiden mielenterveyttä. Siihen kuuluu kyky tunnistaa mielenterveyden ongelmia ja auttaa kriisitilanteissa. Näin puretaan myös mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja ja häpeäleimaa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Tiina Lumijärvi.

Mielenterveyden ensiapu (MTEA) -koulutukset vahvistavat mielenterveysosaamista eri painotuksin.

  • Mielenterveyden ensiapu 1 on Mielenterveysseuran kehittämä koulutus, joka käsittelee mielenterveyttä elämäntaitoina ja vahvuuksina.
  • Australialaiseen malliin perustuva Mielenterveyden ensiapu 2 tuo tietoa mielenterveyden häiriöistä ja oireista sekä miten ottaa nämä puheeksi ja auttaa tarvittaessa.
  • Nuoren mielen ensiapu käsittelee nuorten mielenterveyden häiriöitä ja ongelmia ennaltaehkäisyn, varhaisen tunnistamisen ja auttamisen näkökulmasta.

– Koulutukset ovat olleet vaikuttavia. Kaksi kolmasosaa osallistujista koki Mielenterveyden ensiapu 1-koulutuksen vahvistaneen heidän hyvinvointiaan paljon tai erittäin paljon. Puolet Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutuksiin osallistuneista kertoi oppineensa ottamaan vaikeita asioita puheeksi läheisen tai työkaverin kanssa. Kolme neljästä Nuoren mielen ensiapu -koulutusten osallistujista koki saaneensa lisää tietoa, taitoa ja rohkeutta tukea lasten ja nuorten mielenterveyttä, kertoo Lumijärvi.

Koulutuksia järjestettiin yli tuhat, ja erityisesti maakunnissa, joissa tilastojen mukaan esiintyy eniten mielenterveyden häiriöitä: Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Mielenterveyden ensiapu -ohjaajia koulutettiin noin 600, ja etenkin niillä alueilla, joilla ei vielä ollut ohjaajia.

Terveyden ja hyvinvoinnin kärkihankeohjelma kannusti ottamaan käyttöön näyttöön perustuvia hyviä käytäntöjä, jotka edistävät heikoimmassa asemassa olevien hyvinvointia, terveyttä ja vastuunottoa. Mielenterveyden ensiapu -koulutukset vastasivat tavoitteeseen vahvistamalla erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien mielenterveystietoja ja -taitoja.

– Saimme mukaan myös syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, maahanmuuttajia ja vankeusrangaistusta suorittavia. Moni kuntien ja maakuntien vastuuhenkilö oivalsi hankkeen johdosta, kuinka yhteiskunnan olosuhteet ja rakenteet vahvistavat tai heikentävät mielenterveyttä.

– Seuraava askel on Mielenterveyden ensiapu -koulutusten saaminen kuntien hyvinvointistrategioihin, oppilaitosten koulutussuunnitelmiin sekä järjestöjen vapaaehtoistyön täydennyskoulutuksiin, kaavailee Lumijärvi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Tiina Lumijärvi, Suomen Mielenterveysseura
040 652 7880, tiina.lumijarvi@mielenterveysseura.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye