Mielenterveyspooli

Mielenterveysjärjestöjen Terapiatakuu-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle

Jaa

Terapiatakuu-kansalaisaloiteessa tavoitellaan nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin. Ehdotettu lakimuutos toisi mielenterveysavun terveyskeskuksiin.

Pia Hytönen (vasemmalla) ja Alviina Alametsä luovuttavat aloitteen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.
Pia Hytönen (vasemmalla) ja Alviina Alametsä luovuttavat aloitteen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.

Kansalaisaloite saavutti 50 000 allekirjoitusta heinäkuussa. Ehdotetussa lakimuutoksessa mielenterveyden psykososiaaliseen hoitoon, kuten lyhytterapioihin, pääsisi kuukauden sisällä hoitoon hakeutumisesta jo perusterveydenhuollossa.

Kampanjan takana on 30 mielenterveysjärjestön verkosto Mielenterveyspooli. Aloitteen vireillepanijat ovat Mielenterveyspoolin projektipäällikkö Alviina Alametsä ja puheenjohtaja Pia Hytönen.

“Tällä hetkellä vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Mielenterveyspalvelut tulee uudistaa kattaviksi ja yhdenvertaisiksi. Terapiatakuulla hoidon piiriin pääsisi matalalla kynnyksellä heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Jo neljän käyntikerran lyhytterapia puolittaa tutkitusti masennusoireet”, sanoo Pia Hytönen.

 “Terapiatakuu yhdisti järjestöt, vapaaehtoiset, terveydenhuollon ammattilaiset ja poliittiset toimijat yhteen. Jo kampanjan alussa tuli selväksi, että vaatimukselle nopeammasta mielenterveysavusta on kysyntää. Ensimmäiset 10 000 allekirjoitusta saavutettiin jo ensimmäisen viikon aikana”, Alametsä kertoo.

Kampanjaa tehtiin erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa se saavutti miljoonayleisön.

“On upeaa, että kansalaisaloite etenee nyt eduskuntaan, mistä kiitämme kaikkia aloitteen allekirjoittajia. Onnistuimme kampanjan aikana myös herättämään julkista keskustelua mielenterveyspalveluista, mikä oli suuri onnistuminen”, Pia Hytönen sanoo.

Terapiatakuulla on kannatusta eduskunnassa

Ylen A-studiossa 1.8.2019 kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat osoittivat tukensa aloitteelle.

“Hallitus on viestinyt, että se aikoo osana hoitotakuuta nopeuttaa pääsyä mielenterveyspalveluiden piiriin. Nyt on varmistettava, että näin myös tapahtuu. Mielenterveyteen ja hyvinvointin panostamalla voidaan toteuttaa myös merkittävä osa hallituksen työllisyystavoitteesta. Toivomme hallituksen vastaavan kansalaisten vaatimukseen palveluiden parantamisesta”, Alviina Alametsä sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö
Alviina Alametsä
+358 40 8286 553
alviina.alametsa@mielenterveysseura.fi

Kuvat

Pia Hytönen (vasemmalla) ja Alviina Alametsä luovuttavat aloitteen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.
Pia Hytönen (vasemmalla) ja Alviina Alametsä luovuttavat aloitteen eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mielenterveyspooli
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

+358 40 828 6553http://www.mielenterveyspooli.fi

Mielenterveyspoolin muodostavat 32 suomalaista mielenterveysjärjestöä. Poolin tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien asiakkaiden ja heidän omaistensa asemaa, palvelujen laatua ja henkilöstön työolosuhteita sekä vaikuttaa yhteiskunnassa kansalaisten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Hankkeessa tavoitellaan väestön mielenterveyttä edistävää yhteiskuntapolitiikkaa, mielenterveysongelmien stigmaa vähentävää julkista keskustelua ja mielenterveysvaikutusten arvioimista kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme