VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Mielenterveyspalveluissa ei pidä unohtaa asiakkaiden lapsia – varhainen tuki alentaisi yhteiskunnalle koituvia kustannuksia

Jaa

VTV:n tarkastuksen mukaan yhteistyö aikuispsykiatrian ja lasten sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä toimii varsin hyvin, mutta terveyskeskuksissa aikuisten ja lasten palveluiden välistä yhteistyötä on paljon vähemmän.

Kuva: Mielenterveyspalveluissa ei pidä unohtaa asiakkaiden lapsia – varhainen tuki alentaisi yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.
Kuva: Mielenterveyspalveluissa ei pidä unohtaa asiakkaiden lapsia – varhainen tuki alentaisi yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) selvitti tuoreessa tarkastuksessaan, kuinka hyvin lapset huomioidaan aikuisten mielenterveyspalveluissa. VTV:n tarkastuksen aineisto muodostui aikuispsykiatrian poliklinikoilla, terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa tehdyistä haastatteluista sekä aikuispsykiatrian yksiköille suunnatusta kyselystä.

”Kun perhettä tuetaan ajoissa, vähentää se perheen palveluntarvetta. Näin mahdollisimman varhainen tuki alentaisi perheestä yhteiskunnalle koituvia kokonaiskustannuksia”, sanoo VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Sari Hanhinen.

Parhaiten yhteistyö aikuispsykiatrian ja lasten sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä toimii, kun aikuispsykiatria ja lastensuojelu sijaitsevat fyysisesti lähellä toisiaan. Terveyskeskuksissa yhteistyötä lastensuojelun tai muiden lasten palvelujen kanssa tehdään paljon vähemmän. Hoitoketjut ovat hyviä keinoja sopia yhteistyön toteutuksesta.

Psykiatrista hoitoa tarjotaan nykyään aiempaa enemmän avohoitona. Lapsiperheiden näkökulmasta perheen kokonaistilanne tulee silloin paremmin huomioiduksi, toisin kuin laitoshoidossa, jossa huomio keskittyy helposti potilaan akuuttiin tilanteeseen. Avohoidon yleistyminen on kuitenkin johtanut siihen, että entistä huonokuntoisempia potilaita hoidetaan kotona. Lapsiperheiden näkökulmasta olisikin perusteltua, että samalla, kun avohoitoa lisätään, kotiin järjestettäisiin enemmän tukea tai palveluissa huomioitaisiin perheen kokonaistilanne.

”Yhteiset tietojärjestelmät eivät yksinään riitä, vaan tarvitaan muitakin yhteistyötä tukevia toimia. Erityisen tärkeää on huolehtia, että yhteydet aikuispsykiatrian ja lastensuojelun välillä ovat saumattomat. Kun mielenterveyspalvelujen hoitoketjuja suunnitellaan, maakuntien tulisi tavoitella selkeitä ja entistä yhtenäisempiä hoitoketjuja niin, että aikuisten palveluissa huomioidaan myös lasten tilanteen kartoitus ja mahdollinen hoitoonohjaus”, toteaa Hanhinen.

Lasten huomioiminen aikuisten mielenterveyspalveluissa vaikuttaa merkittävästi valtion talouteen. Mielenterveys- ja käyttäytymishäiriöt ovat pääasiallinen syy siihen, miksi suomalaisnuoria siirtyy työkyvyttömyyseläkkeelle. Vuonna 2016 mielenterveyshäiriöiden työkyvyttömyyseläkemenot olivat 736 miljoonaa euroa, mikä oli 38 prosenttia kaikista työkyvyttömyyseläkemenoista.

Tiedote ja tarkastuskertomus VTV.fi-palvelussa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Mielenterveyspalveluissa ei pidä unohtaa asiakkaiden lapsia – varhainen tuki alentaisi yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.
Kuva: Mielenterveyspalveluissa ei pidä unohtaa asiakkaiden lapsia – varhainen tuki alentaisi yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45:00Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45:00Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme