Mielenterveyspooli

Mielenterveyspoolin järjestöjen ehdotukset hallitusohjelmaan

Jaa

Heikentynyt mielenterveys on merkittävä haaste yksilölle, hänen läheisilleen ja yhteiskunnalle. Mielenterveyden ongelmien vuosikustannus Suomelle on 11 miljardia euroa (OECD, 2018). Mielenterveyspooli ehdottaa suomalaisten mielenterveyden edistämiseksi seuraavia toimenpiteitä hallitusohjelmaan 2019 - 2023.

Luodaan lainsäädännöllä terapiatakuu mielenterveyshoitoon pääsyn nopeuttamiseksi kaikilla kotimaisilla kielillä kaikenikäisille henkilöille. Terapiatakuun myötä varhaista lyhyttä psykoterapiaa tai muuta soveltuvaa psykososiaalista hoitoa tarjottaisiin jo terveydenhoidon perustasolla.

Ehkäistään nuorten mielenterveyden ongelmia tuomalla apua lähemmäs. Tehdään suositus peruskoulun ja toisen asteen oppilashuoltohenkilökunnan määrästä ja opiskelijahyvinvointipalveluista.

Luodaan kuntoutumiselle sopivat taloudelliset ja sosiaaliset olosuhteet. Aloitetaan hanke työllistämiskäytäntöjen kehittämiseksi osatyökykyisille.

Luodaan kestävät mallit edistävän ja ehkäisevän mielenterveystyön rahoittamiseksi. Vahvistetaan järjestöjen, kuten vertaistukiverkostojen, kriisiavun, itsemurhien ehkäisytyön ja asiantuntijatyön rahoitusta ja rakenteita.

Lisätään mielenterveyttä vahvistavia palveluita perheille. Vahvistetaan koulutuksilla henkilökunnan osaamista huomioida lasten mielenterveys ja hyvinvointi kaikissa heitä, perheitä ja aikuisia koskevissa palveluissa.

Luodaan työkalut päätösten mielenterveysvaikutusten arvioimiseksi ja hyödynnetään niitä lakiuudistuksissa. Uudistetaan mielenterveys- ja päihdelainsäädännön kokonaisuus sekä asiakas- ja potilaslaki. Tuodaan mielenterveyden häiriöitä kokeneiden ja heidän omaistensa kokemusasiantuntijuus rakenteisiin ja osaksi lainsäädäntöprosesseja.

Kehitetään kansallinen tietovaranto vaikuttaviksi todetuista mielenterveyttä edistävistä ja ongelmia ehkäisevistä työmenetelmistä, joka perustuu järjestöjen ja THL:n tähänastiseen työhön.

Jatketaan vuoteen 2030 ulottuvan mielenterveys- ja päihdestrategian valmistelua. Strategian tulee kattaa mielenterveyden edistäminen, ongelmien ehkäisy ja palvelujen kehittäminen kuntoutujille, omaisille ja läheisille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö
Alviina Alametsä
+358 40 8286 553
alviina.alametsa@mielenterveysseura.fi

Tietoja julkaisijasta

Mielenterveyspooli
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

+358 40 828 6553http://www.mielenterveyspooli.fi

Mielenterveyspoolin muodostavat 32 suomalaista mielenterveysjärjestöä. Poolin tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien asiakkaiden ja heidän omaistensa asemaa, palvelujen laatua ja henkilöstön työolosuhteita sekä vaikuttaa yhteiskunnassa kansalaisten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Hankkeessa tavoitellaan väestön mielenterveyttä edistävää yhteiskuntapolitiikkaa, mielenterveysongelmien stigmaa vähentävää julkista keskustelua ja mielenterveysvaikutusten arvioimista kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme