Suomen Mielenterveysseura ry

Mielenterveysseura vaatii inhimillisempää turvapaikkapolitiikkaa

Jaa

Tiukentunut turvapaikkapolitiikka näkyy Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskuksessa. Turvapaikanhakijoiden määrä kriisivastaanotolla on noussut viime vuosien aikana. Kriisiapuun tullaan yhä useammin yhden tai useamman kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen ja psyykkisesti uupuneina ja toivottomina. Monelta on täysin kadonnut usko tulevaisuuteen.

Mielenterveysseura on huolissaan tiukentuneesta turvapaikkapolitiikasta ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Vakavasti traumatisoituneet, kidutuksen uhrit, seksuaalivähemmistöt ja toistuvasti väkivaltaa kokeneet naiset saavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset, joiden mukaan turvapaikanhakijaa ei saa palauttaa maahan, jossa vaino, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu voisi toistua. Tämä herättää huolen siitä, että turvapaikkaprosessissa ei arvioida yksilöllisiä perusteita riittävästi tai erityisen haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä ei tunnisteta.

Olisi erityisen tärkeää, että yksilölliset syyt tulevat arvioiduksi ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt tulevat huomioiduksi ja tunnistetuksi turvapaikkaprosessissa. Tärkeää on ymmärrys siitä, että traumaattisista ja vaikeista kokemuksista puhuminen ei tapahdu hetkessä, vaan se vaatii turvallisuuden tunteen ja luottamuksen. Varhaisen psyykkisen tuen tarjoaminen on tärkeää, niin että ihmiselle tulee myös mahdollisuus käsitellä hänelle tapahtuneita, psyykkisesti kuormittavia asioita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suvi Piironen
Asiantuntija
+358 40 648 6050
suvi.piironen@mielenterveysseura.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Ellinoora loi fanien tarinoista sydäntäsärkevän spokenword-teoksen1.4.2019 15:40:33 EESTTiedote

Ellinoora julkaisee 1.4. uuden spokenword-teoksen, jonka hän on koostanut fanien somen välityksellä lähettämistä tarinoista. Ellinooralle tuttuun tyyliin lopputulos on riipaisevan kaunis kappale, joka nostattaa kylmät väreet kuulijansa iholle. Kuka kuulee huolesi? -teos on osa Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha-keräystä, jonka aikana 1.4.- 30.6.2019, kerätään varoja mielenterveyden edistämistyöhön ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien kriisiauttamiseen, myymällä vihreitä mielinauhoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme