Suomen Mielenterveysseura ry

Mielenterveysseuran hallitusohjelmatavoitteet 2020-luvulle: kansallinen mielenterveys- ja päihdeohjelma, psykoterapiatakuu ja mielenterveyden edistämisen tietovaranto

Jaa

Psykoterapiaan pääsy kuukaudessa, tietoon ja tutkimukseen perustuva päätöksenteko, poikkihallinnollinen mielenterveyden edistämisen ohjelma. Suomen Mielenterveysseuran kymmenen tavoitetta seuraavalle hallituskaudelle, mukaan lukien edellä mainitut, luotsaavat suomalaista mielenterveystyötä 2020-luvulle.

”Tavoitteista tärkein on mielenterveys- ja päihdeohjelma Mieli2.0, joka tukee kaikkia muita toimia,” sanoo Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Edellinen kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Mieli 2009 ulottui vuoteen 2015, jonka jälkeen Suomesta on puuttunut kattava mielenterveysohjelma. Uusi, poikkihallinnollinen ohjelma kattaisi niin mielenterveyden edistämisen ja ongelmien ehkäisyn kuin palvelujen ja kuntoutuksen kehittämisen.

Kuukauden psykoterapiatakuu sote-uudistukseen, päätöksenteko tietoperustaiseksi

Aalto-Matturin mukaan tavoite kuukauden psykoterapiatakuusta tulisi huomioida sote- ja maakuntauudistuksessa. Nyt psykoterapian saatavuus on retuperällä.

”On poikkeuksellista, että Käypä hoito -suosituksen mukainen hoito on näin korkean kynnyksen takana. Nyt psykoterapiaan pääsy vie tavallisesti puolesta vuodesta vuoteen, ja ihmiseltä edellytetään hyvin heikkoa kuntoa hoitoon pääsemiseksi. Aina ei ole tarvetta vuosien terapialle: apu voisi löytyä nopeasti järjestyvästä lyhytterapiastakin.”

Edistävän mielenterveystyön valtakunnallinen tietovaranto on mukana tavoitteissa.

”Mielenterveyteen ja päihteisiin liittyy paljon mutuajattelua. Mielenterveyttä tehokkaasti edistävässä päätöksenteossa on käytettävä tutkimuspohjaista tietoa, ja pyrittävä aina tietoperustaisuuteen”, Aalto-Matturi muistuttaa.

Entä miten yhteiskunnallisten päätösten mielenterveysvaikutusten arvioimista voidaan kehittää?

”Vaikutukset mielenterveydelle tulisi kiinnittää yleisemmin hyvinvointivaikutuksiin ja huomioida hyvinvointitalous. Hyvinvointia heikentävät päätökset tulevat pitkällä aikavälillä kalliiksi”, toteaa Aalto-Matturi.

”Mielenterveysseuran tehtävänä on pitää edistävän mielenterveystyön näkökulma kirkkaana esillä kaikessa mielenterveyteen liittyvässä valmistelutyössä. Sote-uudistuksen lisäksi valmistellaan kansallista mielenterveysstrategiaa vuoteen 2030 sekä valtioneuvoston periaatepäätöstä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä”, kertoo Aalto-Matturi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, Suomen Mielenterveysseura
+358 400 508 234
sari.aalto-matturi@mielenterveysseura.fi

Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, Suomen Mielenterveysseura
+358 400 659 101
kristian.wahlbeck@mielenterveysseura.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme