Mielenterveysseuran kriisipalveluissa näkyvät parisuhde- ja perheongelmat

Jaa

Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa ja SOS-kriisikeskuksen kriisivastaanotolla näkyivät syksyllä parisuhde- ja perheongelmat. Kuntien ja seurakuntien palveluissa jonot ovat nyt pitkät ja monen ongelmat mutkistuvat, kun apua ei saa ajoissa. Kriisipuhelimeen onkin tullut aiempaa enemmän soittoja perheongelmista ja vastaanotolla on tavattu akuutissa kriisissä olevia perheitä. Kriisipuhelimen marras-joulukuun seuranta kertoi, että etenkin avio- ja avoerot puhuttivat soittajia.

-Moni halusi keskustella eron syistä ja erityisesti lasten selviytyminen huolestutti soittajia. Niin ikään puheluissa nousivat puolison väkivaltaisuus, erityisesti henkinen väkivalta, mielenterveysongelmat ja päihteiden liikakäyttö, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Kriisivastaanotolla näkyivät vastaavat huolet; puolison väkivaltaisuus, pettäminen ja mielenterveysongelmat. Parit kuitenkin halusivat selvittää ongelmiaan, mutta ilman ulkopuolista apua se ei onnistunut. Vuorovaikutus oli jumiutunut, omista toiveista ja tarpeista oli vaikea puhua ja moni pelkäsi väkivaltaa, selvittää SOS-kriisikeskuksen johtaja Outi Ruishalme.

Moni oli huolissaan myös omasta jaksamisestaan ja taloudellisista vaikeuksista. Samoin ahdistivat eron jälkeiset huoltajuuskiistat. Kriisivastaanotolla kävivät eniten 31-45-vuotiaat, kriisipuhelin taas tavoitti iäkkäämpiä ihmisiä ja suurin osa parisuhde- ja perheongelmista soittaneista oli 46-65-vuotiaita. Niin naiset kuin miehetkin ottivat yhteyttä, joskin naisia oli jonkin verran enemmän.

Outi Ruishalme korostaa, että joulun aikaan ladataan perheissä monenlaisia odotuksia. Jos ne eivät toteudu, pettymys on suuri ja voi aiheuttaa ikäviä seurauksia. 

- Toivon, että joulu sujuu leppoisasti, kiireettömästi ja ilman turhia paineita. Mieltä painavista asioista voi kuitenkin myös jouluna soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, Outi Ruishalme sanoo.

Kriisipuhelin päivystää: jouluaattona 24.12. ja joulupäivänä 25.12 kello 15-06. Tapaninpäivänä 26.12. kello 15-22.

Uudenvuoden aattona 31.12 kello 9-06 ja uudenvuoden päivänä 1.1. kello 15-06. Loppiaisena 6.1. puhelin päivystää kello 15-06. SOS-kriisikeskuksen kriisivastaanotto palvelee arkipäivisin normaalisti.

Tarkemmat tiedot www.mielenterveysseura.fi .

Suomen Mielenterveysseura

Tarja Heiskanen, viestintäjohtaja, Gsm 040-522 9744 

Lisätietoja: Outi Ruishalme, SOS-kriisikeskuksen johtaja, SOS-kriisikeskus, Gsm 040-542 6164, outi.ruishalme@mielenterveysseura.fi ja Susanna Winter, Kriisipuhelintoiminnan päällikkö, Valtakunnallinen kriisipuhelin, Gsm 040 587 5197, susanna.winter@mielenterveysseura.fi           

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye