MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry: Ympäristöahdistuksesta on puhuttava ja sen käsittelemiseksi tarvitaan uusia toimintamalleja

Jaa

MIELI Suomen Mielenterveys ry haluaa nostaa esiin ympäristö- ja ilmastoahdistusta mielenterveyttä kuormittavana tekijänä, ja peräänkuuluttaa uusia välineitä ja toimintatapoja sen käsittelyyn.

"Yhteiskunnassa tarvitaan uudenlaista osaamista ympäristöongelmien aiheuttaman ahdistuksen tunnistamiseen ja purkamiseen. Ympäristöahdistusta kokevat ihmiset, mukaan lukien lapset ja nuoret, tarvitsevat tukea vaikeiden tunteiden käsittelyssä,” toteaa kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck MIELI ry:stä.

MIELI ry on julkaissut TT Panu Pihkalan kirjoittaman raportin, jossa ilmastoahdistus nähdään osana ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia. Pihkala on tutkinut ympäristöahdistusta Helsingin yliopistossa.

Raportti on samalla ensimmäinen suomenkielinen tutkimuskatsaus ilmastoahdistuksen aiheuttamiin oireisiin. Sen mukaan ympäristöahdistus tarkoittaa monenlaisia vaikeita tunteita, joita nousee esiin ympäristöongelmiin ja niiden uhkiin liittyen.

Ilmastoahdistus on osa ympäristöahdistusta. Ahdistus ei selity psyykkisellä haavoittuvuudella eikä ole sairaus, vaan on ymmärrettävä reaktio suhteessa laajoihin ympäristöongelmiin.

Parhaimmillaan ympäristöahdistus voi motivoida ihmisen toimintaan ongelmien ratkaisemiseksi. Esimerkiksi suuttumus ja suru voivat saada aikaan motivaatiota ja toimintaa. Vaikeiden tunteiden käsittelyyn tarvitaan kuitenkin riittävää aikaa sekä ilmastonmuutosta hillitsevien toimintatapojen paikantamista yhdessä toisten kanssa.

Ympäristöahdistuksen käsittelyyn on luotu oma-apua, materiaaleja, ryhmätoimintaa, tapahtumia ja vertaistukea esimerkiksi Australiassa ja Isossa-Britanniassa, muun muassa psykologi- ja ympäristöjärjestöjen, taiteilijoiden ja ympäristökasvattajien toimesta.

Suomessa on käytetty ilmastoahdistuksen käsittelyyn osallistavaa draamaa, kirjoittamistyöpajoja, taiteellisia menetelmiä ja ohjattuja pienryhmiä.

”Onnistuneiden toimintamallien levittämistä tarvitaan mahdollisimman laajalle esimerkiksi kouluihin, oppilaitoksiin ja kansalaisopistoihin. Lisäksi on huomioitava erityisesti ilmastonmuutoksen arjessaan kokevat ryhmät, kuten maanviljelijät ja ympäristöalojen ammattilaiset ja heidän psykologisen tuen tarpeensa”, muistuttaa MIELI ry:n Wahlbeck.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, MIELI Suomen Mielenterveys ry
0400 659101, kristian.wahlbeck@mieli.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry: Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet – Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoaa Itsemurhien ehkäisykeskus29.5.2020 07:20:00 EESTTiedote

Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 8–9 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n viestintäjohtaksi Katja Kannonlahti7.5.2020 15:03:35 EESTTiedote

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n viestintäjohtajana on toukokuun alussa aloittanut Katja Kannonlahti. Kannonlahti siirtyi tehtävään Tampereen yliopiston viestinnän johtavan asiantuntijan tehtävästä. Tampereen yliopistossa Kannonlahti on työskennellyt muun muassa projektijohtajana ja viestintäjohtajana. Tätä ennen Kannonlahti työskenteli pitkään MTV3:n uutisten eri toimituksissa kuten Huomenta Suomi -toimituksessa, 45 minuuttia -ohjelmassa sekä uutisissa. Koulutukseltaan Kannonlahti on filosofian maisteri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme