MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry:n kyselyssä maahan muuttaneille kolmannes vastaajista kertoi kärsivänsä heikentyneestä mielenterveydestä korona-aikana

Jaa

MIELI ry toteutti verkkokyselyn maahan muuttaneille COVID-19-epidemian mielenterveysvaikutuksista. Kolmannes vastaajista kertoi mielenterveytensä heikentyneen koronan aikana. Kotouttamisohjelman osallistujat kokivat vähemmän huolta, ja kärsivät harvemmin mielenterveyden heikentymisestä.

Heikentyneestä mielenterveydestä kärsivät kertoivat vähentyneestä yöunesta ja liikunnasta sekä lisääntyneestä syömisestä verrattuna aiempaan.

Erittäin paljon tai jonkun verran huolissaan koronatilanteesta oli kolme neljästä vastaajista. Erittäin huolestuneita oli neljännes, ja jonkin verran huolissaan puolet vastaajista.

Huolenaiheita oli erilaisia. Vajaa puolet (48 %) vastanneista oli huolissaan kansainvälisen liikkumisen rajoitusten vaikutuksista ja kertoi rajoitusten vaikuttavan omiin suunnitelmiin. Oma taloudellinen tilanne huolestutti runsasta kolmannesta vastaajista.

Yksittäisistä huolenaiheista suurin oli kotimaassa asuvien perhejäsenten terveys, joka huolestutti 55 % vastaajista, enemmän kuin esimerkiksi oman puolison tai lapsen terveys. Kotimaan tilanteesta ylipäätään huolta kantoi 23 %, ja kotimaassa asuvien perhejäsenten taloudesta 13 %.

Kotouttamisohjelman osallistujat olivat vähemmän huolissaan, vähemmän stressautuneita, positiivisempia ja toiveikkaampia kuin esimerkiksi työllistetyt tai työttömät. Heistä vain 21 % kertoi heikentyneestä mielenterveydestä, verrattuna 33 % kaikista vastaajista.

Kotouttamisohjelman osallistujat 67 % uskoi saavansa suomalaisilta viranomaisilta tarpeeksi tietoa. Verrattuna työssä kävijöihin tai työttömiin kotouttamisohjelman osallistujat kertoivat olevansa paremmin sopeutuneita korona-aikaan, ja saaneensa järjestettyä arkiasioita. Kun työttömistä 19 % ei tiennyt, mistä hakea apua, kotouttamisohjelmassa vailla tätä tietoa koki olevansa vain 8 %.

Kyselyn toteutti MIELI ry:n hanke Mielen hyvinvointia ja osallisuutta monikulttuurisessa Suomessa (MIOS-hanke) 16.4.–13.5. Kyselyyn oli mahdollista vastata 9 kielellä: suomeksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi, turkiksi, thaiksi, somaliksi, ranskaksi tai farsiksi. Vastaajista 67% ovat naisia ja 32% miehiä. Vastauksia tuli yhteensä 1 170. Väestötasolla kyselyn vastaajat eivät ole edustava otos Suomessa asuvista eri kieli- ja kulttuurivähemmistöistä.

MIOS-hanke järjestää kyselyn tuloksista virtuaalisen verkostotilaisuuden perjantaina 5.6.2020 klo 10–11.30. Projektipäällikkö Johannes Parkkonen esittelee tilaisuudessa  kyselyn tuloksia ja hankesuunnittelija Melis Ari-Gurhanli kertoo jatkotoimenpiteistä. Kommenttipuheenvuorot pitävät THL:n erikoistutkija Ferdinand Garoff ja MIELI ry:n kriisityöntekijä Hannu Loimo. Tilaisuudessa on aikaa yleisön kysymyksille. Tervetuloa mukaan verkostotilaisuuteen! Ilmoittaudu täällä >

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankesuunnittelija Melis Ari-Gurhanli, MIELI Suomen Mielenterveys ry
melis.ari@mieli.fi, 040 186 8122

Projektipäällikkö Johannes Parkkonen, MIELI Suomen Mielenterveys ry
johannes.parkkonen@mieli.fi, 040 040 2130

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uusi säätiö tukemaan mielenterveystyötä Lapinlahden alueella12.6.2020 08:19:22 EESTTiedote

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys Dream Broker Oy ovat muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa perustamassa säätiötä, jonka tehtävänä on tukea mielenterveyttä edistävää toimintaa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Lapinlahden alueella Helsingissä. Säätiö haluaa vaalia Lapinlahden alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaa sekä puiston luontoarvoja. Tarkoituksena on turvata Lapinlahden alueen tulevaisuus kulttuurin ja mielenterveystyön palveluksessa. Samalla mahdollistetaan sairaala-alueen säilyminen jälkipolville entisöimällä rakennukset ja kehittämällä alueen toimintaa eläväksi ja aktiiviseksi mielenterveystyön keskukseksi. ”Kansalaisjärjestöt, yksittäiset henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja kulttuurin harjoittajat ovat tehneet arvokasta työtä Lapinlahden alueen vaalimiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi. Meille on kunnia ilmoittautua suojelijaksi tälle arvokkaalle työlle. Yhtiömme on sitoutunut panostamaan sää

MIELI ry: Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet – Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoaa Itsemurhien ehkäisykeskus29.5.2020 07:20:00 EESTTiedote

Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 8–9 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme