MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry:n liittohallitus: Suomi tarvitsee mielenterveysstrategiaa enemmän kuin koskaan

Jaa

Kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanon rahoitus on ensisijaisen tärkeää varmistaa hallituksen syksyn budjettiriihessä, esittää MIELI Suomen Mielenterveys ry:n liittohallitus. Nyt strategian toteutus uhkaa jäädä puolitiehen, vaikka koronapandemia on entisestään kasvattanut mielenterveyden huomioimisen tarvetta.

Vaikka suomalaisten fyysinen terveys on kohentunut viime vuosikymmeninä, mielenterveys ei ole vahvistunut samaan tahtiin. Jo ennen koronapandemiaa OECD arvioi, että mielenterveyden ongelmat aiheuttavat Suomessa vuosittain noin 11 miljardin euron kustannukset. EU-maiden vertailussa Suomen kustannukset olivat toiseksi suurimmat bruttokansantuotteeseen suhteutettuna.

Pandemian mielenterveyttä heikentäviä vaikutuksia havaitaan laajasti eri puolilla yhteiskuntaa, mikä edellyttää valtakunnallista otetta suomalaisten mielenterveyden edistämiseen. Pandemian vaikutukset ovat kohdistuneet erityisesti lapsiin, nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Nuorten mielen hyvinvointi ja elämäntyytyväisyys ovat alempana kuin koskaan mittaushistoriassa.

Nykyisen hallitusohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut kansallisen mielenterveysstrategian vuosille 2020–30. Sen tarkoitus on varmistaa pitkäjänteinen ja kansallisesti koordinoitu mielenterveystyö Suomessa. Strategiassa mielenterveyttä ei nähdä vain sairauksina tai niiden poissaolona, vaan keskeisenä inhimillisenä voimavarana, joka vaikuttaa koko yhteiskunnan menestykseen. Valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2022 ei kuitenkaan ole korvamerkittyä määrärahaa strategian toimeenpanoon. On vaikeaa nähdä perusteita tällaiselle esitykselle siinä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa Suomi nyt on.

Tänä vuonna julkaistun lapsistrategian toimeenpano nojautuu mielenterveyden edistämisen osalta mielenterveysstrategian toimeenpanoon. Lapsistrategian linjauksiin kuuluu turvallisen kasvuympäristön ja muiden mielenterveyden edellytysten turvaaminen jokaiselle lapselle. Mielenterveysstrategian toimeenpano turvaa tältä osin myös lapsistrategian toimeenpanoa.

Valtioneuvoston virallinen exit-suunnitelma korostaa, että koronan jälkihoito ja jälleenrakennus perustuvat yhteiskunnallisen resilienssin varaan. Tätä resilienssiä ei ole ilman mielenterveyttä. Hyvä mielenterveys, hyvinvointi, elämänilo ja jaksaminen ovat niitä avaintekijöitä, joiden avulla Suomi selviää nyt sekä kukoistaa tulevaisuudessa.

Kansallinen mielenterveysstrategia on onnistunut kokonaisuus, jonka toimenpanon pitää edetä kaikkien sen painopisteiden osalta. Mielenterveyspalveluiden vahvistamisen rinnalle tarvitaan myös vahvaa panosta edistävään ja ehkäisevään työhön. Varhaisten, mielenterveyttä edistävät ja ongelmia ehkäisevät toimenpiteet ovat hyvin kustannusvaikuttavia ja valtion taloudenhoidon kannalta varsin tuottoisa sijoitus.

Valtiovarainministeriö esittää 133 miljoona euron määrärahaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen kehittämiseen Tämä määräraha kohdistuisi suurelta osin alueellisesti toteuttavaan Tulevaisuuden terveyskeskus -ohjelmaan, eikä riittävästi turvaa mielenterveysstrategian laajaa toimeenpanoa.

MIELI ry:n liittohallitus katsoo, että mielenterveysstrategian valtakunnalliseen toimeenpanoon tulee varata valtion talousarvioon korvamerkitty rahoitus. MIELI ry esittää, että hallitusohjelmaneuvotteluiden tulosten mukaisesti mielenterveysstrategian toimeenpanoon varataan 30 miljoonaa vuodelle 2022 osana sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen tarkoitettua määrärahaa (momentti 33.60.39).                    

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, MIELI ry
+358 50 466 6222; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu

Toiminnanjohtaja Sari Aalto Matturi, MIELI ry
+358 400 508 234; sari.aalto-matturi@mieli.fi

Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, MIELI ry
+358 400 659101; kristian.wahlbeck@mieli.fi

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mental Health Art Week – MHAW-toimintaviikko tarjoaa virtuaalitapahtumia MIELI ry:n ja Museokortin yhteistyönä25.5.2021 09:47:35 EEST | Tiedote

Seitsemäs Mental Health Art Week – MHAW-toimintaviikko yhteistyössä Museokortin kanssa on käynnistynyt. Tarjolla on yli 50 erilaista maksutonta museoiden virtuaalista MHAW-tapahtumaa. Mukana on tapahtumia virtuaaliopastuksista proosaluentaan ja lyhytelokuvista taidejoogaan. Tutustu tapahtumatarjontaan Museokortin sekä MIELI ry:n sivuilla, jaa tietoa upeista tapahtumista ja tule mukaan nauttimaan kulttuurista ja taiteesta! Lisäksi toukokuun loppuun jatkuvassa, Museokortin ja MIELI ry:n yhteisessä Hyvinvointia kulttuurista -kampanjassa on mukana 16 tunnettua suomalaista, 8 200 kyselytutkimuksen vastaajaa ja 40 museota, jotka muistuttavat kulttuurin monista tavoista vahvistaa mielen hyvinvointia ja jaksamista, etenkin poikkeusolojen aikana. Korona-aikana Suomessa useampi kuin joka kolmas on kokenut voimakasta henkistä kuormitusta. Mielenterveysongelmien määrä on kasvanut ja erityisesti nuoret aikuiset ovat saaneet useammin psykiatrisia diagnooseja. Samoin yhteydenotot MIELI ry:n Kriisipuh

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme