Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Mieti juhannuksen paloturvallisuus etukäteen

Jaa
Juhannuksen tulenkäyttö vaatii hyvää suunnittelua ja valvontaa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että huolimattomuus grillauksessa ja kokonpoltossa uhkaa niin sytyttäjää, katsojia kuin ympäristöäkin. Avotulta ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen, jos kuivuus, tuuli tai jokin muu syy aiheuttaa metsäpalon vaaran.

Juhannuksenviettäjien on hyvä miettiä, kuka vastaa mistäkin juhannushommasta. Grillimestarin silmät eivät jouda tarkkailemaan kokkoa, ja saunanlämmittäjänkin on syytä olla tarkkana omassa puuhassaan. Mökkiympäristön paloturvallisuus vaatii suunnittelua.

Grillaa turvallisesti

Kaasugrilli näyttää kuuluvan kiinteästi suomalaiseen kesänviettoon. Nestekaasusäiliö säilytetään pystyasennossa, jatkuvasti tuulettuvassa paikassa ja auringolta suojassa. Lämpötila ei saa nousta yli 40 °C.

Nestekaasu syttyy pienimmästäkin kipinästä. Kaasun haju on aina vakava vaaran merkki, joka vaatii välitöntä toimintaa: pulloventtiili suljetaan. Kaikki avotulet ja savukkeet sammutetaan välittömästi. Sähkölaitteita ei saa kytkeä päälle. Ikkunat ja ovet avataan.

Pallogrilli sijoitetaan suojaan tuulelta. Sytytysnesteen ja -geelin pakkauksen käyttöohje kertoo, miten ainetta käytetään turvallisesti.

Tuhkan alla hiilloksen jäähtyminen voi viedä toista vuorokautta. Edellisillan tuhkaa ei voi kaataa luontoon tai muuhunkaan syttyvään paikkaan.

Kokonpolttajan tarkistuslista

Seuraavat asiat on syytä muistaa, kun sytytetään ja poltetaan juhannuskokkoa. Kokon sytyttäjä on vastuussa mahdollisista vahingoista.

  • Metsäpalovaroituksen aikana juhannuskokon ja muiden avotulien tekeminen on kiellettyä.
  • Avotulta ei saa sytyttää ilman maanomistajan lupaa. Eräissä kunnissa edellytetään myös kunnan antamaa lupaa.
  • Kokon paikka on valittava siten, ettei siitä aiheudu palon leviämisvaaraa joko maastoon tai rakennuksiin.
  • Kokko on rakennettava palamattomalle alustalle. Syttyvä kasvillisuus poistetaan sekä kokon alta että riittävän laajalta alueelta sen ympäriltä.
  • Tuulen suunta ja voimakkuus on huomioitava ennen kokon sytyttämistä.
  • Sammutusvälineitä ja vettä on varattava riittävästi tulen sammuttamista varten.
  • Tulta ja ympäristöä on valvottava koko palamisajan ja vielä kokon sammuttamisen jälkeenkin.
  • Palojätteet on lopuksi sammutettava vedellä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toivottaa kaikille hauskaa ja turvallista juhannusta!

Lisätietoja:

www.spek.fi/lomailijalle

Turvallisuusasiantuntija Jari Pouta, puh. 040 733 0797

Tiedotuspäällikkö Juha Hassila, puh. 040 758 7846

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye