Maahanmuuttovirasto

Migrationsverkets överdirektör Jari Kähkönen lämnar sin post

Dela

Migrationsverkets överdirektör Jari Kähkönen lämnar sin post från och med den 1 maj 2022. Han tillträdde sin tidsbegränsade tjänst som Migrationsverkets överdirektör i september 2020.

– När jag intog tjänsten som överdirektör satte jag höga mål för mig själv. Under de senaste åren har Migrationsverket vuxit till en stor aktör, samtidigt som invandringen har blivit en betydande samhällsfaktor i Finland. Samtidigt har starka förväntningar om utveckling riktats mot verket. Behovet av utveckling är vidsträckt och sträcker sig från ett effektivt ibruktagande av automatisering till en djupgående förändring av verksamhetskulturen. Utvecklingsarbetet har framskridit och lett till ändringar, men jag anser att resultaten inte är tillräckliga, konstaterar Jari Kähkönen.

– Finland behöver en smidig invandringsprocess, och Migrationsverket behöver förnya sig i rask takt. Arbetet som väntar på min efterträdare är inte enkelt, eftersom Finlands system för invandring är uppbyggt utifrån annorlunda utgångspunkter än vad samhällets behov i dagens läge är. Det handlar inte enbart om ett enskilt ämbetsverk utan om en vidsträckt helhet som består av olika aktörer på olika nivåer i den offentliga förvaltningen och dels i hela samhällsklimatet. Att genomföra ändringar inom komplexa rättsliga ramar tar tid och är en utmaning. Något som i synnerhet medverkar till mitt beslut är också vägande personliga orsaker och min familjs välmående, säger Kähkönen, som bor i Villmanstrand.

Överdirektörens ställföreträdare är Migrationsverkets biträdande chef Elina Immonen. Migrationsverkets överdirektör utnämns av statsrådet. Inrikesministeriet ansvarar för rekryteringsförfarandena kring den nya överdirektörens utnämning samt för kommunikationen i anknytning till rekryteringen.

Nyckelord

Kontakter

Överdirektör Jari Kähkönen ger inga intervjuer om saken.

Länkar

Om

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum