Sitra

Mikä meitä estää toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Yli tuhat suomalaista pohti esteitä valtakunnallisena Erätauko-päivänä

Jaa

Ahdistusta, tiedon puutetta, mukavuudenhalua ja sosiaalista painetta. Muun muassa nämä asiat nousivat voimakkaasti esille, kun yli tuhat suomalaista kerääntyi yhden päivän aikana dialogeihin eri puolille Suomea ottamaan selvää siitä, mikä meitä estää toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kuva: Jasmin Assulin, Sitra
Kuva: Jasmin Assulin, Sitra

Ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on vaikka kuinka paljon, mutta jokin meitä estää toimimasta. Erätauko-päivänä 29.1. järjestettiin 26 paikkakunnalla sata rakentavaa keskustelua ilmastonmuutoksesta. Keskustelijoita dialogeissa oli yhden päivän aikana yli tuhat. Erätauko-päivä näytti, että suomalaiset osaavat keskustella rakentavasti!

Sitra keräsi keskustelijoiden oivallukset siitä, miksi emme tee nyt heti tarpeeksi vaikuttavia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sadoista oivalluksista nousi suurimpina teemoina ilmastoahdistus, tiedon puute, mukavuudenhalu, sosiaalinen paine, raha ja aika.

Sitran ilmastoratkaisuiden asiantuntijan Tuuli Hietaniemen mukaan havahtuminen ilmastokriisin vakavuuteen näkyi keskusteluissa selvästi. Ilmastoahdistus nostettiin esille joka neljännessä keskustelussa. Ilmastoahdistusta kuvailtiin musertavaksi ja pelottavaksikin tunteeksi. Samalla tunteiden jakaminen helpotti ja myös toivoa ja vastarintaa virisi monella keskustelijalla: "Alun ahdistus muuttui loppua kohti toiveekkaammaksi kokemukseksi – voimme vaikuttaa ja jaamme saman huolen," kuului yhden keskustelijan oivallus.

Hieman yllättäen suurimmaksi esteeksi keskustelijoiden oivalluksissa nousi tiedon puute ja sen pirstaleisuus. Mediassa ja asiantuntijoiden kesken käyty keskustelu koettiin vaikeaksi ja jopa ristiriitaiseksi – ja tietotulvan keskellä koettiin vaikeaksi poimia joukosta olennainen tieto. Pahimmillaan epätietoisuus johti siihen, ettei ilmastotoimiin ryhdytty lainkaan. Vastauksista ilmeni suuri tarve selkeälle, helposti saatavalle ja luotettavalle tiedolle.

”Tietotulva on osoitus siitä, että ilmastokriisi saa viimein ansaitsemansa huomion. Aihe puhuttaa ympäri Suomea, kahvipöydistä puoluetoimistoihin. Hyvä niin, sillä puheista on päästävä tekoihin jo tulevalla hallituskaudella,” Hietaniemi korostaa.

Esteenä ilmastonmuutostoimille pidettiin myös mukavuudenhalua: miksi lähteä muuttamaan omaa tai organisaation toimintaa, jos asiat tuntuvat olevan helppoja ja mukavia juuri näin? Keskustelijoiden oivalluksissa nousikin suuren yhteiskunnallisen utopian kaipuu: ilmastotoimiin on helpompi ryhtyä, jos muutos ei ole luopumista vaan polku parempaan elämään.

Aina ei myöskään ole helppoa olla ilmaston ystävä. Sosiaalinen paine nousi oivallusten kärkeen: mitä tehdä, jos ilmastoteoista puhuminen maksaa ystävyyden tai kiristää tunnelmaa joulupöydässä? Ratkaisuna nähtiin kriittisen massan muodostuminen. Jos ilmastotoimista tulisi nopeasti uusi normaali, ilmastofiksuilla teoilla ei enää erottuisi joukosta.

Lisäksi monesti ilmastotoimia estää yksinkertainen syy: raha. Jos kotimainen kala on kalliimpaa kuin jauheliha, se päätyy ostoskoriin harvemmin. Muovin kierrättäminen voi kiinnostaa, mutta jos lähin kierrätyspiste on kymmenien kilometrien päässä, häviää kierrättämisen idea.

Erätauko-keskusteluita oli 29.1. mukana järjestämässä todella erilaisia tahoja yhteiskunnan eri tasoilta: muun muassa Aktivistimummot, CMI, Espoon kaupunginkirjasto, HSY, Imatran kaupunki, Kuhmoisten vapaa-ajan asukkaat, Lapin liitto, Laurea, Mothers in Business, Opetushallitus, Solita ja Suomen kylät ry ja Varusteleka. Tällaista näkökulmien rikkautta soisi nähtävän myös muissa yhteiskunnallisissa tärkeissä aiheissa. Ilahduttavaa oli myös se, että 40 prosentissa keskusteluista oli mukana henkilöitä, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet yhteiskunnalliseen keskusteluun. Erätauko-päivä sai mukaan siis netkin, joiden ääni yleensä jää pimentoon. Kaikki keskustelut ja keskusteluiden järjestäjät ovat näkyvissä Erätauko-päivän tapahtumasivulla.

Ilmastokeskustelu jatkuu 14. helmikuuta Sitran, WWF:n ja Helsingin Sanomien suuressa vaalitentissä, jossa konkreettiset ratkaisunsa ilmastokriisin ratkaisemiseksi esittävät yhdeksän puoluejohtajaa.

Erätauko on tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Tavoitteena on tehdä dialogista kansalaistaito ja julkisesta keskustelusta rakentavaa ja vähemmän aggressiivista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Janne Kareinen, asiantuntija, Erätauko, Sitra

+358 (294) 618 235

janne.kareinen@sitra.fi

Tuuli Hietaniemi, asiantuntija, ilmastoratkaisut, Sitra

+358 (294) 618 411

@tuulihietaniemi

Anna Solovjew-Wartiovaara, asiantuntija, viestintä, Sitra

+358 (294) 618 344

anna.solovjew-wartiovaara@sitra.fi

Kuvat

Kuva: Jasmin Assulin, Sitra
Kuva: Jasmin Assulin, Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Få beskattningen att styra klimatåtgärderna – sänkta utsläpp, höjd sysselsättning och förbättrad ekonomi17.4.2019 06:00:00 EESTTiedote

Beskattning är ett effektivt sätt att styra samhället och ekonomin, och kunde utnyttjas ännu mer också i klimatpolitiken. En hållbar utveckling genom beskattning kunde minska på utsläppen och på samma gång stärka sysselsättningen och ekonomin – utan att glömma bort social rättvisa. Det här framgår i Sitras utredning som publiceras idag.

Elinikäinen oppiminen ratkaisee Suomen pelin – muutoshaasteista tarvitaan keskustelua26.3.2019 07:00:00 EETTiedote

Miten varmistamme, että kaikki suomalaiset voivat uudistaa osaamistaan ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta? Tarvitaan kokonaisvaltainen elinikäisen oppimisen politiikka ja sitä tukevat rahoituksen periaatteet. Näin linjataan kannanotossa, jonka takana on kolmekymmentä työelämän, koulutuksen ja valtionhallinnon organisaatiota. Sitra on fasilitoinut toimijoiden yhteisiä keskusteluja.

Livslångt lärande avgör matchen för Finland – förändringsutmaningarna behöver diskuteras26.3.2019 07:00:00 EETTiedote

Hur försäkrar vi oss om att alla finländare har möjlighet att utveckla sin kompetens oberoende av ålder och livssituation? Det kräver en helhetsbetonad politik för livslångt lärande med stödande finansieringsprinciper. Detta är strategin i ett ställningstagande, som trettio centrala organisationer inom arbetslivet, utbildningen och statsförvaltningen står bakom. Sitra har faciliterat aktörernas diskussioner.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme