Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Mikkelissä pohdittiin ratkaisuja työvoiman saatavuuden parantamiseksi, kun Paikkoja auki, etsitään tekijät! -kiertue saapui Etelä-Savoon

Jaa
Tiistaina 21.2. Mikkelissä pidetyssä Paikkoja auki, etsitään tekijät! -kiertueen tilaisuudessa Työministeri Tuula Haatainen ja TEM:n asiantuntijat kertoivat Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista Etelä-Savon näkökulmasta. Omia ratkaisujaan esittelivät myös maakunnan yritysten, työntekijäliittojen, koulutuslaitosten ja kuntien edustajat. Haataisen käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin Suomessa parantaa.
Työministeri Haatainen puhumassa Etelä-Savon Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.
Työministeri Haatainen puhumassa Etelä-Savon Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.

Työministeri Haataisen käynnistämän Työvoimatiekartta-hankkeen yhtenä tavoitteena oli avata työvoiman saatavuuden ongelmakohtia kattavasti koko Suomen alueella. Hankkeessa on saatu arvokasta dataa siitä, millä aloilla on pulaa työvoimasta, millä aloilla kohtaanto-ongelmaa ja millä aloilla puolestaan työntekijöistä on ylitarjontaa. Hankkeessa tuotettu data antaa hyvän pohjan työvoimapulan ratkaisujen löytämiseen.

“Me tarvitsemme lisää osaavia työntekijöitä työvoimapula-aloille, jotta yhteiskunnan kantokyky kestää etenkin väestön ikääntyessä. Osaavat työntekijät ovat myös edellytyksenä yritysten kasvulle ja investoinneille. Työvoimapula täytyy ratkoa tässä ja nyt, ja siihen tarvitaan kaikkien panosta”, Haatainen painottaa.

Mitä työvoimatiekartta kertoo Etelä-Savon työvoimatilanteesta?

Etelä-Savossa työvoiman kysyntä on korkea verrattuna Suomen keskiarvoon eli avoimia työpaikkoja on maakunnassa paljon.  Etelä-Savossa on eniten pulaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä. Alalla on matala työttömyys, mutta samaan aikaan työpaikkoja on auki paljon. Lisäksi pulaa on elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä sekä hitsaajista ja koneistajista.   

Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, on Etelä-Savossa eniten matkailu-, ravitsemus- ja majoitusalalla. Kohtaanto-ongelmia on myös myynnin ja markkinoinnin erityisasiantuntijan sekä ICT-osaajan ammateissa.  

“Etelä-Savossa näyttäisi siltä, että datan perusteella kohtaannon haasteet liittyvät aloihin, joilla on matala palkkataso. Lisäksi epätyypillisten työsuhteiden (muita kuin kokopäivätyötä tekevien kokoaikaisia työsuhteita esim. osa-aikatyö ja työvoiman vuokraukseen perustuva työ) lisääntyminen vaikuttaisi olevan sidoksissa kohtaanto-ongelman kasvuun”, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Juho Peltonen.

Eniten ylitarjontaa Etelä-Savossa on seuraavissa ammateissa: yleissihteerit, myyjät, kirvesmiehet, talonrakentajat ja kuorma-autonkuljettajat.  

Koulutuksella ja työperusteisella maahanmuutolla helpotusta työvoimapulaan

Yksi keino osaavien työntekijöiden saamiseen on koulutus. Etelä-Savon oppilaitoksissa opiskelee tukevaisuuden osaajia, joiden toivotaan työllistyvän maakuntaan valmistumisen jälkeen. Ylitarjonta-ammateista työvoimapula-aloille siirtymistä voidaan tukea lyhyemmillä koulutusjaksoilla, joiden ei tarvitse tähdätä tutkintoon vaan työllistymisen kannalta keskeisten taitojen opetteluun.  

“Hankkeessa on käynyt selväksi, että meidän pitää miettiä uudestaan, miten työvoima saadaan riittämään. Esimerkiksi ylitarjonta-ammateista työvoimapula-aloille siirtyminen, kansainvälinen rekrytointi ja jo Suomessa olevien maahanmuuttajien työllistäminen ovat keinoja, joilla työvoimapulaa saadaan helpotettua”, Haatainen kiteyttää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Hannu Mars, Etelä-Savon ELY-keskus, hannu.mars(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 271

Johtaja Hanna Makkula, Etelä-Savon TE-toimisto, hanna.makkula(at)te-toimisto.fi, p. 0295 044 004

Kuvat

Työministeri Haatainen puhumassa Etelä-Savon Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.
Työministeri Haatainen puhumassa Etelä-Savon Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme