Taideyliopisto

Miklos Gaál sai taiteellista tutkimusta huomioivan Taidesäätiö Meritan palkinnon

Jaa

Taidesäätiö Meritan 22 000 euron palkinto ansioituneelle tohtoriopiskelijalle nostaa esiin taiteilija-tutkijoita ja taiteellisen tutkimuksen moninaisia työskentelytapoja.

Miklos Gaál. Kuva: Miklos Gaál
Miklos Gaál. Kuva: Miklos Gaál

Taidesäätiö Meritan ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteistyössä jakama palkinto ansioituneelle taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijalle on myönnetty Miklos Gaálille. Taiteellinen tutkimus tarkoittaa tutkimusasetelmia, joissa taide ei ole pelkästään tutkimuksen kohde, vaan sen lähtökohta, päämäärä, konteksti tai metodi.

Miklos Gaál (s. 1974) on Amsterdamissa asuva suomalainen taiteilija, joka on kansainvälisesti tunnettu etenkin valokuvistaan. Viime vuosina hänen tuotantonsa kirjo on laajentunut liikkuvaan kuvaan, piirroksiin, erilaisilla painotekniikoilla toteutettuihin kuviin ja installaatioihin.

”Taiteilijuuteni ei ole välineeseen sidottua”, kertoo Gaál. ”Taiteen tekeminen tarjoaa monenlaisia keinoja käsitellä minua askarruttavia asioita. Tutkimus – lukeminen ja kirjoittaminen – on yksi työkalu lisää, jonka avulla voin päästä lähemmäs kiinnostuksen kohteitani.”

Gaál suorittaa parhaillaan tohtoriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Tutkimusaiheena on saksalaisen varhaisromantiikan taidefilosofian suhde nykytaiteeseen. Tutkimusprojektiin kuuluu muun muassa essee-elokuva Peacock Island, joka saa ensiesityksensä NaturVision -elokuvafestivaalilla Ludwigsburgissa Saksassa heinäkuussa 2020. Teos kertoo varhaisromantiikan aikana perustetusta puutarhasta, jonne on istutettu riikinkukkoja.

”Riikinkukkosaarella pääsin käsiksi aikakauden ajatteluun ja löysin uusia kysymyksiä, jotka ohjaavat osaltaan tutkimustani”, kertoo Gaál. ”Tulkitsen varhaisromantiikan ajattelua ajattomana ilmiönä. Monet sen käsittelemistä teemoista ovat edelleen ajankohtaisia ja näkyvät taiteen keskusteluissa vaikkapa kysymyksinä tekijyydestä, taideteokseen osallistumisesta sekä taiteen ja elämän yhdistämisestä.”

Taidesäätiö Meritan palkinto on suuruudeltaan 22 000 euroa, ja se jaettiin yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa nyt viidettä kertaa. Vuonna 2019 uudelleen suunnatun palkinnon tarkoitus on rohkaista tohtorintutkinnon edistämiseen ja luoda pohjaa tutkinnon jälkeiselle työlle taiteellisen tutkimuksen parissa.

Valintalautakuntaan kuuluivat Taidesäätiö Meritan asiamies Anu Kehusmaa, Turun yliopiston taidehistorian professori Tutta Palin sekä dekaani Johanna Vakkari ja esittelijänä professori Mika Elo Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Valinnan suoritti Taidesäätiö Meritan hallitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reeta Holma, viestinnän asiantuntija, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 045 657 9347, reeta.holma@uniarts.fi

Anu Kehusmaa, Taidesäätiö Meritan asiamies, 041 437 7566, anu.kehusmaa@artmerita.fi

Kuvat

Miklos Gaál. Kuva: Miklos Gaál
Miklos Gaál. Kuva: Miklos Gaál
Lataa
Elokuvasta Peacock Island. Kuva: Miklos Gaál
Elokuvasta Peacock Island. Kuva: Miklos Gaál
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Sopraano Kajsa Dahlbäck nostaa valokeilaan barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät18.11.2020 12:15:00 EETTiedote

Sopraano Kajsa Dahlbäck on taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tarkastellut barokkimusiikkia laulajan näkökulmasta. Viidessä jatkotutkintokonsertissaan hän nosti esille erityisesti barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät ja havaitsi, että 1600-luvun naislaulajat ja -säveltäjät olivat aikanaan taitavia ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita. Dahlbäckin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 28. marraskuuta.

Emilie Gardberg Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi17.11.2020 12:19:29 EETTiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi valittiin Master of Arts Emilie Gardberg. Suomen Lontoon-instituutin johtajana työskentelevällä Gardbergilla on monipuolinen kokemus erilaisista taide- ja kulttuurialan johtotehtävistä. – Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Sen tulokset näkyvät kauas maamme rajojen ulkopuolelle. Sibelius-Akatemialla on mahdollisuus ainutlaatuiseen yhteistyöhön ja alan dynaamiseen kehittämiseen. Dekaanina haluan erityisesti korostaa taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä yliopistoyhteisön inspiroivaa toimintakulttuuria, Gardberg toteaa. Emilie Gardberg on työskennellyt Suomen Lontoon-instituutissa vuodesta 2018. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä. Hän on myös opettanut taidehallintoa ja johtamista vierailevana luennoitsijana useissa korkeakouluissa. Dekaanin tehtävänä on johtaa Sibelius-Akatemiaa osana Taideyliopistoa. Kokona

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme