Oulun yliopisto

Mikroyritysten merkitys työllisyydelle vaihtelee alueittain, uusi mikroyritysten tilastokatsaus kertoo miten

Jaa

Mikroyrityksillä on paikoitellen erittäin suuri merkitys työllisyydelle ja taloudelle. Torniolaakson seutukunnassa mikroyrityksissä työskentelee lähes 20% työllisistä, kun Kuopion ja Vaasan seutukunnissa ollaan 8% tuntumassa. Järviseudulla, Kaustisen seutukunnassa ja Ahvenanmaan saaristossa luku on noin 17 %. Pienessä Kökarin kunnassa kokonaiset 100 % yritystyöpaikoista on mikroyrityksissä. Mikroyritysten liikevaihto on kasvanut vuosien 2016-2019 välillä selkeästi, 7.3% prosenttia, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Mikroyritysten tavaraviennin merkitys korostuu erityisesti Keski-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Lapissa.

Vaikka suomalaisista, aktiivisesti toimivista yrityksistä 86%* on mikroyrityksiä, ne puuttuvat omana ryhmänään lähes kaikista tilastoista.  Vuosittain päivittyvän, Oulun yliopiston tuottaman MY Tilastot -tilastokatsauksen tarkoituksena on tarjota ajantasaista tietoa mikroyritysten tilasta ja vaikutuksesta alueiden elinvoimaan. Mikroyritykseksi määritellään yritys, jossa työskentelee alle 10 työntekijää, ja sillä on alle kahden miljoonan euron liikevaihto. Tilastokatsaus julkaistiin Kerttu Saalasti –seminaarissa 20.9. 

“Keskustelut yritys- ja aluekehittäjien kanssa ovat tuoneet esiin vahvan tietotarpeen. Tilannekuva mikroyrityksistä erityisesti yrityskentän alueellisen ja ajallisen kehityksen osalta on ollut puutteellinen. Myös yritysten kasvuun, työllistävyyteen ja vientiin kytkeytyvällä tiedolle myös mikroyritysten osalta on ollut tarvetta. Tunnistimme, että on olemassa suuri rekisteritietojen datavaranto, joka antaa hyvin vastauksia näihin kysymyksiin ja voi tukea kehittämistyötä”, kertoo tutkimusjohtaja Ossi Kotavaara Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmästä. 

MY Tilastot -tilastokatsaus kertoo, kuinka paljon yrityksiä on, millaisia ne ovat ja missä niitä on. Katsauksessa selvitetään erilaisten mikroyritysten tärkeimmät toimialat kokoluokittain ja alueittain ja mikroyritysten liikevaihdon kehitys ja sen alueellinen merkitys. Katsauksesta löytyy tieto myös kasvusta: miten, missä ja minkä toimialojen mikroyritykset kasvavat. Vientiä selvitellään niiden merkityksen ja volyymin kautta niin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa. 

“On ollut hienoa tehdä Tilastokeskuksen kätköissä piilevää aineistoa konkreettisesti näkyväksi ja hyötykäyttöön. Tilastokeskuksella on valtava määrä erilaisia tutkimusaineistoja ja potentiaalia olisi tarjota sitä käyttöön yhteiskunnan eri saroilla vaikka kuinka paljon tiedolla johtamisen tarpeisiin. Oivalsin myös sen, että internet-dashboardin tekeminen valmiilla kirjastoilla on melko suoraviivaista, ei tarvita ison mittakaavan nettisivuprojektia jotta saadaan esitettyä tilastotietoa netissä mukavassa muodossa. Tätä voisi hyödyntää paljon enemmänkin esimerkiksi yliopistomaailmassa”, kertoo sivuston koonnut tutkija Pauliina Björk. 

“Mikroyritykset ovat pitkään olleet Suomen talouden kestävän kasvun ja uudistumisen sokea piste – näyttöön perustuvaa tietoa mikroyrityksistä on ollut rajallisesti saatavilla sekä Suomessa että kansainvälisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön Oulun yliopistolle osoittaman valtakunnallisen tehtävän myötä mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuva tutkimus ja koulutus on saanut merkittävän lisäpanostuksen. MY Tilastot on yksi esimerkki tällä panoksella tehdystä työstä”, kertoo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos. 

“MY Tilastot tarjoavat päättäjille ja yritysrajapinnan toimijoille vuosittain päivittyvän ja interaktiivisen tilannekuvan mikroyrityksiin omassa kunnassa, seutukunnassa ja/tai maakunnassa. Tietoon perustuvia toimia tarvitaan kansalliselta tasolta yksittäisiin kuntiin saakka, ja MY Tilastot auttavat kohdentamaan näitä toimia nykyistä tarkemmin”, Muhos jatkaa. 

MY Tilastot -tilastokatsauksen tuottaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottajina DI, FM Pauliina Björk ja FT, dosentti Ossi Kotavaara. Sisältöä voi jakaa ei-kaupallisiin tarkoituksiin. 

 

*Tässä tilastokatsauksessa yrityksiksi rajataan osakeyhtiöt, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt, osuuskunnat sekä luonnolliset henkilöt (T:mi). Tilastotarkastelu on rajattu aktiivisesti toimiviin yrityksiin. Kun lasketaan kaikki olemassaolevat Y-tunnukset ilman näitä rajauksia, mikroyritysten osuus on 94%. 

Lue lisää:

Mikroyritysten viennin alueelliset erot ja kasvun mahdollisuudet – tarkastelussa Eurooppa, Itämeren alue ja Suomi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ossi Kotavaara, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmä, ossi.kotavaara@oulu.fi, puh: 050 5739124

Pauliina Björk, tutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmä, pauliina.bjork@oulu.fi, puh: 050 4450096

my_tilastot@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on kansainvälinen tutkimusinstituutti, jonka tehtävä on mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuva tutkimus ja koulutus. Instituutin tutkimusteema on mikroyritysten toiminnallinen erinomaisuus. Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa mikroyrittäjyyden sekä mikroyrittäjyyttä edistävien tulevaisuuden tuotantoteknologioiden ja alueellisen erinomaisuuden näkökulmista. Mikroyrityksiin keskittyvänä tutkimusinstituuttina Kerttu Saalasti Instituutti on ainoa laatuaan Suomessa ja kansainvälisesti. Tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä15.10.2021 07:55:00 EEST | Tiedote

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta – GEOMINS-projekti tarjoaa vaihtoehtoja rikastusjätteen käsittelyyn15.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Hiljattain päättyneessä GEOMINS-projektissa otettiin askeleita kohti turvallisempaa rikastusjätteen käsittelyä ja kestävämpiä rakennusmateriaaleja. Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston projektissa tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää rikastusjätettä rakennusmateriaalien raaka-aineena. Lupaavat tutkimustulokset auttavat matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Sopeutuminen kaupunkiympäristöön on pidentänyt perhosten lentokautta28.9.2021 07:35:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaupunkiympäristöissä perhosten lentokausi on pidentynyt ja päättyy myöhemmin kuin maaseutuympäristöissä. Perhosten kaupunkipopulaatioissa on tapahtunut evoluutiota, jonka myötä päivänpituuden vaikutus yksilönkehitykseen on muuttunut ja perhoset siirtyvät talvehtivaan tilaan, diapaussiin, myöhemmin kasvukauden kuluessa kuin maaseudulla. Kaupunkiympäristöjen lämpimyys ja sen myötä pidentynyt kasvukausi ovat todennäköisimpiä selityksiä tälle evoluutiolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme