Attendo

Miksi ja milloin vanhus tarvitsee hoivapalvelua?

Jaa

Pitkäikäisyyden seurauksena nähdään yhä enemmän huonokuntoisia ihmisiä ja ainakin toistaiseksi hyvin vanhaksi elävät tarvitsevat enemmän apua ja pidemmän aikaa.

Lars Konttinen
Lars Konttinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen käyttö lisääntyy korkean iän myötä, terveyden heikentyessä ja kuoleman lähestyessä. Ympärivuorokautisen tuetun asumisen käyttö lisääntyy parin viimeisen elinvuoden aikana ja sairaalan käyttö lisääntyy viimeisinä elinkuukausina. Noin 80 % suomalaisista kuolee yli 65-vuotiaina. Tämän ryhmän nuorimmat tarvitsevat vähemmän apua kuolemaa edeltävästi, kun ryhmän vanhimmista vähintään puolet tarvitsee apua selvitäkseen arjesta. Valtaosa ympärivuorokautisen hoivan asukkaista ovat iäkkäitä, leskeytyneitä naisia, joka kuvastanee osaltaan korkean iän ja omaishoitajan puuttumisen vaikutuksia kotona pärjäämiseen. Voidaan todeta, että vanhuus heikentää autonomiaa.

Nykylääketiede keskittyy ennen kaikkea sairauksien toteamiseen ja hoitoon. Monitekijäinen toimintakyvyn heikentyminen saattaa jäädä keskiössä olevien, yksityiskohtia myöten todettujen sairauksien sekä tieteelliseen näyttöön perustuvien hoitojen varjoon. Lääketieteen erikoisala geriatria käsittelee vanhusten sairauksia. Tästä huolimatta geriatriassa puhutaan suhteellisen vähän iästä, vaan ennemmin toimintakyvystä ja kuntoutumismahdollisuuksista. Sairauksien osalta geriatriassa keskitytään ennen kaikkea toimintakykyä ja elämänlaatua heikentäviin sairauksiin. Vanhus- ja vammaispalvelut toimiala on nimensäkin perusteella kuvaava, sillä vanhuus tai vammaisuus ei kumpikaan ole sairaus.

Toimintakyky on moniulotteinen käsite, joka sisältää kognitiivisen, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn. Heikentynyttä kykyä toimia vuorovaikutuksessa ulkomaailman kanssa voidaan kompensoida suhteellisen hyvin nykyisin palveluin. On tarjolla muun muassa ateriapalvelu, kauppapalvelu, kuljetuspalvelu, edunvalvonta ja kotihoito. Ympärivuorokautista hoivapalvelua tarvitaan yleensä siinä vaiheessa, kun yksilön kyky huolehtia perustarpeistaan, kuten ravitsemuksesta, eritystoiminnasta ja liikkumisesta omassa kodissaan heikkenee. Oli kotona pärjäämättömyyden syy vanhuuden heikkous tai vaikea sairaus, ovat yleensä kotiin vietävät palvelut riittämättömät siksi, etteivät ne ole käytettävissä juuri sillä hetkellä, kun niitä tarvitaan.

Olemme heikosti varautuneita tulevaisuuden haasteisiin huomioiden kansan muuttuvaa ikärakennetta sekä apua tarvitsevien suureneva määrä suhteessa työssä käyvien määrään. Vanhuustieteen nykyajattelu tavoittelee toimintakyvyn heikentymisen lykkäämistä myöhempään ikään, tiivistäen avun tarvetta ja kärsimystä lyhyempään ajanjaksoon ja myöhempään elämänvaiheeseen. Samalla pyritään pienentämään kumulatiivista elinaikaista kärsimystä. Pitkäikäisyyden seurauksena nähdään kuitenkin yhä enemmän huonokuntoisia ihmisiä ja ainakin toistaiseksi hyvin vanhaksi elävät tarvitsevat enemmän apua ja pidemmän aikaa. Tämän tosiasian kohtaaminen on erittäin tärkeää, jotta voidaan suunnitella palvelurakennetta vastaamaan tulevaisuuden haasteita.

Kirjoittaja Lars Konttinen on Attendon vanhuspalveluiden vastuulääkäri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lars Konttinen
lars.konttinen@attendo.fi

Kuvat

Lars Konttinen
Lars Konttinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Attendo
Attendo
PL 750
00181 HELSINKI

030 634 2000http://www.attendo.fi/

Attendo – Pohjoismaiden johtava hoiva- ja terveyspalveluiden tarjoaja

Attendo on Pohjoismaiden johtava julkisten hoiva- ja terveyspalveluiden yksityinen palveluntuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1985, ja olimme ensimmäinen julkisia hoivapalveluja ikäihmisille tarjonnut yksityinen yhtiö Ruotsissa.  Ikäihmisille suunnattujen palvelujen lisäksi Attendo tarjoaa hoivapalveluja kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille, sekä apua tarvitseville ihmisille ja perheille. Suomessa tarjoamme myös terveys- ja hammaslääkäripalveluja. Meillä on yli 20 000 työntekijää noin 500 toimipisteessä yli 200 kunnassa Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. www.attendo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Attendo

Vantaalainen kioskiyrittäjä valitsi ikäihmiset ja vammautuneet Ärrä tekee hyvää –kampanjaansa9.5.2018 09:47Tiedote

Kauppakeskus Jumbon kioskikauppias Anu Tikka valitsi Attendo Lustikullan hyvänteon kohteeksi R-kioskeilla käynnissä olevaan Ärrä tekee hyvää -kampanjaan. Hyvänteon tempauksessa paikalliset kioskiyrittäjät ympäri Suomen päättävät oman kohteensa ja kahden kuukauden välein pääsee kahdeksan R-kioskia lahjoittamaan 1 000 euroa valitsemilleen tahoille. Ensimmäiset lahjoitukset on päätetty ja lahjoitukset tehdään toukokuussa. Lahjoittajana toimii R-kioski Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme