Miksi pikavippejä nostetaan yhä?

Jaa

Vaikka pikavipit ovat usein liittyneet taloudellisiin vaikeuksiin ja velkakierteeseen, niitä nostetaan yhä merkittävässä määrin. Mikä saa ihmisiä turvautumaan näihin nopeisiin, mutta usein kalliisiin lainoihin? Syitä on monia, ja ne liittyvät niin yksilön taloudelliseen tilanteeseen kuin yleiseen talousilmastoonkin.

Millainen laina pikavippi on?

Pikavippi eli pikalaina, on lyhytaikainen kulutusluotto, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseen rahantarpeeseen. Se on nopea tapa lainata rahaa, ja se voidaan saada tilille jopa saman päivän aikana. Pikavipin määrä on tyypillisesti muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan tuhanteen euroon, ja sen takaisinmaksuaika vaihtelee muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Vaikka pikavipit tarjoavat nopean ratkaisun äkillisiin rahahuoliin, niissä on merkittäviä riskejä. Pikavippien korot ovat usein huomattavasti korkeammat kuin perinteisten pankkilainojen, ja ne voivat johtaa velkakierteeseen, jos lainaa ei pystytä maksamaan takaisin sovitussa ajassa. Lisäksi pikavippien ehdot voivat olla monimutkaisia, ja niitä voi olla vaikea ymmärtää ilman taloudellista osaamista.

Pikavippien houkuttelevuus

Pikavippien nostamista selittää osittain niiden houkuttelevuus. Niitä on helppo ja nopea saada, ja ne tarjoavat välittömän ratkaisun rahahuoliin. Ei ole väliä, onko kyseessä odottamaton meno, kuten auton korjaus, tai hetkellinen tulonmenetys – pikavippi tarjoaa ratkaisun silloin, kun rahaa tarvitaan heti.

Taloudellinen tilanne ja elämäntilanne

Ihmisten taloudellinen tilanne vaikuttaa merkittävästi pikavippien käyttöön. Jos tulot ovat pienet tai epäsäännölliset, pikavippi voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta selviytyä taloudellisesti. Myös elämäntilanne, kuten työttömyys, sairaus tai avioero, voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, jotka pakottavat ottamaan pikavipin.

Talousosaaminen ja tiedon puute

Moni pikavippiä ottava ei välttämättä ymmärrä, kuinka korkeat korot ja kulut näihin lainoihin liittyvät. He saattavat tietämättään ajautua velkakierteeseen, josta on vaikea päästä ulos. Tämä korostaa talousosaamisen merkitystä ja tarvetta lisätä tietoa pikavippien riskeistä.

Kulttuuri ja asenteet

Myös kulttuuri ja asenteet vaikuttavat pikavippien käyttöön. Pikavipit ovat osa nykyaikaista, nopeatahtista kulutuskulttuuria, jossa halutaan saada kaikki heti. Tämä asenne yhdessä pikavippien helpon saatavuuden kanssa voi johtaa impulsiiviseen lainanottoon. Ennen pikavipin ottamista kannattaakin miettiä, onko lainan tarve todellinen, vai onko kyseessä vain impulsiivinen päätös.

Millaiselle hakijalle pikalaina voi olla hyvä ratkaisu?

Pikavippi voi olla hyvä ratkaisu, jos tarvitaan nopeasti pieni summa rahaa, joka pystytään maksamaan takaisin lyhyessä ajassa. Se voi olla sopiva ratkaisu esimerkiksi silloin, kun odottamaton meno yllättää eikä säästöjä ole tarpeeksi kattamaan sitä. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi auton äkilliset korjauskulut, sairaalalaskut tai muut odottamattomat menot.

Pikavippi voi myös olla sopiva ratkaisu henkilölle, jolla on säännölliset tulot, mutta joka tarvitsee lyhytaikaista rahoitusta ennen seuraavaa palkkapäivää. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää, että lainanottaja on täysin varma kyvystään maksaa laina takaisin ajallaan, jotta vältettäisiin korkeat myöhästymismaksut ja mahdollinen velkakierteeseen ajautuminen.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että pikavippi ei ole pitkäaikainen ratkaisu taloudellisiin ongelmiin. Jos taloudellinen tilanne on epävakaa tai jos on jo olemassa olevia velkoja, pikavippi voi pahentaa tilannetta entisestään. Lisäksi, vaikka pikavippi voi tuntua houkuttelevalta lyhytaikaisena ratkaisuna, se voi olla kalliimpi vaihtoehto pitkällä aikavälillä korkeiden korkojen ja kulujen vuoksi.

Loppusanat

Vaikka pikavippeihin liittyy riskejä, niitä nostetaan edelleen laajasti. Syitä ovat niin yksilön taloudellinen tilanne kuin pikavippien helppo saatavuuskin. Tämä korostaa tarvetta lisätä tietoisuutta pikavippien riskeistä ja parantaa ihmisten talousosaamista.

On tärkeää muistaa, että pikavippi on vain väliaikainen ratkaisu, eikä se sovi pitkäaikaiseen taloudelliseen suunnitteluun. On aina suositeltavaa harkita muita vaihtoehtoja ennen pikavipin ottamista, kuten säästämistä, talouden suunnittelua tai edullisemman lainan hakemista pankista tai muusta rahoituslaitoksesta.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Emtir Marketing oü

Sähkömarkkinakatsaus Kesäkuu (2023)31.5.2023 12:08:35 EEST | Tiedote

Sähkösopimusten kilpailutuspalvelu Halvinsähkösopimus.fin markkinakatsauksessa selvitettiin, miksi määräaikaisten sähkösopimusten hinnat eivät laske, vaikka pörssisähkö on superhalpaa. Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta jäi toukokuussa 2023 vain 3,3 senttiin kilowattitunnilta, kun vuotta aiemmin sama keskihinta oli 16,45 senttiä. Samaan aikaan 2-vuotisten kiinteiden sähkösopimusten hinnat eivät ole merkittävästi laskeneet. Poimintoja: Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli toukokuussa 3,3 c/kWh Vuosi sitten sama keskiarvo oli 16,45 c/kWh Määräaikaisten 2-vuotisten sopimusten hinnat eivät ole juuri laskeneet, ja niiden hinnat ovat samankaltaisia kuin vuosi sitten Futuurien perusteella pörssisähkö on kesällä halpaa, mutta hinta nousee talvella Pörssisähkö oli toukokuussa halpaa, muttei historiallisen halpaa Pörssisähkö maksoi toukokuussa keskimäärin vain 3,3 c/kWh arvonlisäveron kera. Nordpoolin 2000-luvun hintahistoriatietojen perusteella toukokuun keskihinta on ollut

Kiertotalouden nousu - Miten se muuttaa kulutustottumuksiamme ja taloutta30.5.2023 11:54:00 EEST | Blogi

Maapallomme kantokyky on rajoitettu. Nykyinen lineaarinen talousmalli, jossa raaka-aineet muutetaan tuotteiksi, jotka lopulta päätyvät jätteeksi, on kestämätön pitkällä aikavälillä. Kestävämpää ja resurssitehokkaampaa talousmallia kaivataan, ja yhä useammin katseet kääntyvät kiertotalouteen. Kiertotalous ei tarkastele ainoastaan jätteen määrän vähentämistä tai kierrätystä, vaan se pyrkii uudistamaan koko talouden rakenteen niin, että materiaalit ja raaka-aineet pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään ja niiden arvo säilyy. Tämä merkittävä siirtymä ei vaikuta ainoastaan yrityksiin ja politiikkoihin, vaan se muuttaa myös meidän jokaisen kulutustottumuksia ja jopa lainavalintojamme. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten kiertotalouden nousu vaikuttaa kuluttamiseemme ja talouteemme Mitä kiertotalous tarkoittaa? Kiertotalous on talousmalli, joka pyrkii minimoimaan jätteen ja resurssien hävikin. Sen sijaan että raaka-aineita käytettäisiin vain kerran tuotteen valmistuksessa, jonka jälkeen

Michael Jackson on legenda, jonka vaikutus näkyy popkulttuurissa tänäkin päivänä12.5.2023 11:55:00 EEST | Blogi

Michael Jacksonin vaikutus popmusiikkiin on valtava ja häntä voidaan pitää yhtenä merkittävimmistä artisteista popmusiikin historiassa. Hänen ainutlaatuinen musiikkinsa sekä uskomaton tanssi- ja esiintymistyylinsä ovat innoittaneet monia artisteja ja muokanneet popkulttuuria monin tavoin. Henkilökohtaisessa elämässään Michael Jacksonille tapahtui paljon erinäisiä asioita, joista nousi lukuisia kohuja. Hän olikin ristiriitainen hahmo, josta voidaan olla montaa mieltä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että musiikillisella saralla hänen vaikutuksensa oli ja on edelleen merkittävä. Michael Jacksonin ”perintö” Michael Jackson on legendaarinen hahmo, jonka elämästä ja musiikista on tehty lukematon määrä ohjelmia ja kirjoitettu useita kirjoja. Hän oli eläessään maailman seuratuimpia kuuluisuuksia ja yhä edelleen hänen perintönsä inspiroi lukuisia ihmisiä ympäri maailman. Tälläkin hetkellä New Yorkin Broadwaylla esitetään hänen elämästään kertovaa MJ The Life Story -musikaalia. Lippuja

Uusi korkokatto ja muut lainoja koskevat lakiuudistukset seuraavan 12 kk aikana23.4.2023 09:03:00 EEST | Tiedote

Seuraavan 12 kuukauden aikana useat uudet lait tulevat muokkaamaan Suomen lainamarkkinoita – osa enemmän, osa vähemmän. Nämä lait koskevat esimerkiksi sosiaalista luottoa, kuluttajaluottojen korkoja ja positiivista luottotietorekisteriä. Alla kerrotaan tarkemmin kustakin laista ja sen mahdollisista vaikutuksista kuluttajalle. Sosiaalisen luoton uudistus 1.8.2023 Sosiaalinen luotto voidaan myöntää henkilölle, jolla ei vähävaraisuutensa ja pienituloisuutensa takia ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa muualta. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu taloudellisen syrjäytymisen ja ylivelkaantumisen ehkäisyyn. Sen mahdollisia käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi kodin hankintojen tekeminen tai asumisen turvaaminen. Se voi olla myös yhdistelylaina, minkä avulla katkaistaan velkakierre. Luoton voi saada maksuhäiriömerkinnästä huolimatta, ja lainan korko saa olla enintään korkolain mukainen viitekorko. Sosiaalisen luoton myöntäminen siirtyi kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle jo vuoden

Lainalaskuri auttaa säästämään lainan kustannuksissa19.4.2023 11:33:00 EEST | Blogi

Tuoko kevät ja kesä tullessaan lomat sekä uudet harrastukset, vai jatkuuko arjen pyörittäminen normaalisti? Jos muutoksia on luvassa, niin tarkoittaa se monesti myös uusien arjen työkalujen etsimistä. Lainalaskuri on loistava tapa säästää lainan kustannuksissa ja tuoda vakaata oloa myös arjen tai lomien keskelle. Kesän uutena hankintana saattaa olla vene, uusi auto tai piharemontti, joka vaatii tietysti myös pennin venyttämistä. Budjetointi voi auttaa hyvin pitkälle, mutta joskus on turvauduttava muihin keinoihin, kuten lainaan. Aina menot eivät nimittäin liity uusiin harrastuksiin, kesämökkiin tai omaan asuntoon. Äkilliset sairastumiset, pakolliset remontit tai muut yllätykset voivat tulla elämään täysin puskista. Lainat budjetoinnin rinnalla ja hankintojen tukena Tässä elämässä ei selviä ilman rahallisia kustannuksia. Toki tämänkin voi ajatella kärjistetysti, mutta ei uppouduta siihen sen syvemmin. Suurin osa suomalaisista ottaa lainaa jossain kohti elämää. Jos talouskasvu hidastuu,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme