Helsingin yliopisto

Miljoonarahoitus arbovirustutkimukseen

Jaa

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt miljoonan euron rahoituksen professori Olli Vapalahden johtamaan Helsingin yliopiston tutkimusprojektiin, jossa kartoitetaan hyttysvälitteisten arbovirusten kirjoa Suomessa ja Keniassa.

Näytteiden keräystä Mombasassa.
Näytteiden keräystä Mombasassa.

Monet eläimistä ihmisiin siirtyvät sairaudet ovat arbovirusten aiheuttamia; ne aiheuttavat muun muassa puutiaisaivokuumetta, pogostantautia ja denguekuumetta, ja myös zikavirus kuuluu arboviruksiin. Arbovirukset ovat verta imevien niveljalkaisten, kuten hyttysten ja punkkien, levittämiä viruksia.

– Arbovirusten tautikirjo on hyvin laaja: nivelkipuja, ihottumaa, keskushermostoinfektioita ja verenvuotokuumeita. Sairauksia aiheuttavien arbovirusten leviämis- ja taudinaiheuttamiskykyä sekä niiden aiheuttaman tautitaakan suuruutta ei monesti ole osattu ennakoida, professori Olli Vapalahti kertoo.

Suomessa on oma tyypillinen arboviruslajistonsa, jota sen enempää kuin sen levittäjiäkään ei vielä tunneta tarkasti. Ilmastonmuutoksen myötä lajistoon on odotettavissa muutoksia.

Taitan alue Keniassa puolestaan on lajiston runsauden kannalta maailmanlaajuisesti merkittävä, ja verta imevien niveljalkaisten ja myös selkärankaisten isäntälajien moninaisuus ja läheinen ihmisasutus muodostavat siellä hyvät edellytykset uusien arbovirusten löytymiselle. Helsingin yliopistolla on alueella tutkimusasema.

Jane ja Aatos Erkon säätiön tukemassa tutkimusprojektissa selvitetään mitä arboviruksia Suomessa ja Taitan alueella esiintyy ja mitkä niistä tarttuvat ihmisiin tai ovat yhteydessä tauteihin. Uudet sekvensointitekniikat mahdollistavat myös aikaisemmin tuntemattomien virusten määrittämisen periaatteessa mistä tahansa näytemateriaalista ilman ennakko-oletuksia, Vapalahti huomauttaa.

– Sekvenssitiedon avulla voimme selvittää virusten leviämisreittejä ja taudinaiheuttamismekanismeja. Tutkimme myös arbovirusten aiheuttamia immunologisia reaktioita ja etsimme tietoa keskushermostovaurioita aiheuttavien zika- ja puutiaisaivokuumevirusten vaikutusta hermosoluihin.

Professori Vapalahden zoonoosivirologian tutkimusryhmä toimii Helsingin yliopiston lääketieteellisessä ja eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lisätietoja:

Professori Olli Vapalahti, Helsingin yliopisto
Puh. 02941 26380
Sähköposti: olli.vapalahti@helsinki.fi

Lisätietoa tutkimusprojektista: Tutkijat hyttysjahdissa - tähtäimessä virukset

***************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043

Kuvat

Näytteiden keräystä Mombasassa.
Näytteiden keräystä Mombasassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Två forskarteam delar på vinsten i idétävlingen Helsinki Challenge24.11.2017 20:05Tiedote

iCombine och HeatStock har utsetts till vinnare i idétävlingen Helsinki Challenge. Teamen får 187 500 euro för att förverkliga sina idéer. iCombine utvecklar en databas för läkare, där de kan leta efter den bästa möjliga individualiserade läkemedelskombinationen för cancerpatienter. HeatStock har uppfunnit ett nytt slags kompositmaterial som kan användas till långvarig lagring och kontrollerad frigöring av värmeenergi. Tack vare materialet kan värme som lagrats under sommaren användas under vintern.

The prize of Helsinki Challenge idea competition was divided between two teams24.11.2017 20:04Tiedote

Teams iCombine and HeatStock were chosen as the winners of the science-based idea competition Helsinki Challenge and both will receive a prize of 187 500 euros. Team iCombine is working on a database which will enable doctors to easily search for the best possible personalised treatment for each cancer patient. Team HeatStock has developed a new kind of composite material which will allow for the long-term storage and controlled release of heat energy.

Helsinki Challenge –ideakilpailun voitto jakautui kahden tutkijatiimin kesken24.11.2017 20:04Tiedote

Tiedepohjaisen ideakilpailun Helsinki Challengen voittajaksi valittiin tiimit iCombine ja Heatstock, jotka molemmat saavat 187 500 euroa ratkaisunsa toteuttamiseen. Tiimi iCombine kehittää tietokantaa, jonka avulla lääkärit voivat helposti etsiä parasta mahdollista yksilöityä lääkeyhdistelmää syöpäpotilaille. Tiimi HeatStock on keksinyt uudenlaisen komposiittimateriaalin, jonka avulla voidaan varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi ja vapauttaa sitä hallitusti.

Lääketutka-palvelu luotaa suo­ma­lais­ten ko­ke­muk­sia lääkkeistä23.11.2017 10:34Tiedote

Yhteisöpalvelu Suomi24:n massiivinen keskusteludata on avainasemassa Helsingin yliopiston Citizen Mindscapes -tutkimushankkeessa, jossa perehdytään suomalaisten verkkokeskusteluihin lääkkeistä. Tutkimushankkeen, teknologiayritys Futuricen ja Aller Median yhteistyönä syntynyt Lääketutka-työkalu tarjoaa helppokäyttöisen tavan tutkia ainutlaatuista keskusteludataa, joka perustuu suomalaisten omakohtaisiin kokemuksiin lääkkeiden käytöstä. Uuteen palveluun voi tutustua osoitteessa www.laaketutka.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme