Helsingin yliopisto

Miljoonarahoitus arbovirustutkimukseen

Jaa

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt miljoonan euron rahoituksen professori Olli Vapalahden johtamaan Helsingin yliopiston tutkimusprojektiin, jossa kartoitetaan hyttysvälitteisten arbovirusten kirjoa Suomessa ja Keniassa.

Näytteiden keräystä Mombasassa.
Näytteiden keräystä Mombasassa.

Monet eläimistä ihmisiin siirtyvät sairaudet ovat arbovirusten aiheuttamia; ne aiheuttavat muun muassa puutiaisaivokuumetta, pogostantautia ja denguekuumetta, ja myös zikavirus kuuluu arboviruksiin. Arbovirukset ovat verta imevien niveljalkaisten, kuten hyttysten ja punkkien, levittämiä viruksia.

– Arbovirusten tautikirjo on hyvin laaja: nivelkipuja, ihottumaa, keskushermostoinfektioita ja verenvuotokuumeita. Sairauksia aiheuttavien arbovirusten leviämis- ja taudinaiheuttamiskykyä sekä niiden aiheuttaman tautitaakan suuruutta ei monesti ole osattu ennakoida, professori Olli Vapalahti kertoo.

Suomessa on oma tyypillinen arboviruslajistonsa, jota sen enempää kuin sen levittäjiäkään ei vielä tunneta tarkasti. Ilmastonmuutoksen myötä lajistoon on odotettavissa muutoksia.

Taitan alue Keniassa puolestaan on lajiston runsauden kannalta maailmanlaajuisesti merkittävä, ja verta imevien niveljalkaisten ja myös selkärankaisten isäntälajien moninaisuus ja läheinen ihmisasutus muodostavat siellä hyvät edellytykset uusien arbovirusten löytymiselle. Helsingin yliopistolla on alueella tutkimusasema.

Jane ja Aatos Erkon säätiön tukemassa tutkimusprojektissa selvitetään mitä arboviruksia Suomessa ja Taitan alueella esiintyy ja mitkä niistä tarttuvat ihmisiin tai ovat yhteydessä tauteihin. Uudet sekvensointitekniikat mahdollistavat myös aikaisemmin tuntemattomien virusten määrittämisen periaatteessa mistä tahansa näytemateriaalista ilman ennakko-oletuksia, Vapalahti huomauttaa.

– Sekvenssitiedon avulla voimme selvittää virusten leviämisreittejä ja taudinaiheuttamismekanismeja. Tutkimme myös arbovirusten aiheuttamia immunologisia reaktioita ja etsimme tietoa keskushermostovaurioita aiheuttavien zika- ja puutiaisaivokuumevirusten vaikutusta hermosoluihin.

Professori Vapalahden zoonoosivirologian tutkimusryhmä toimii Helsingin yliopiston lääketieteellisessä ja eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lisätietoja:

Professori Olli Vapalahti, Helsingin yliopisto
Puh. 02941 26380
Sähköposti: olli.vapalahti@helsinki.fi

Lisätietoa tutkimusprojektista: Tutkijat hyttysjahdissa - tähtäimessä virukset

***************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043

Kuvat

Näytteiden keräystä Mombasassa.
Näytteiden keräystä Mombasassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme