Oulun yliopisto

Miljoonarahoitus hampaiston ja pään alueen mobiilin kuvantamismenetelmän kehittämiseen

Jaa
Oulun yliopiston johtama kuvantamisen koko arvoketjun sisältävä konsortio on saanut rahoituksen yli viiden miljoonan euron hankkeelle uuden reunalaskentaa hyödyntävän, röntgensäteilyä käyttävän tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiseen.
Kuva: Satu Ylimaula
Kuva: Satu Ylimaula

Kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa ”TOMOHEAD - Mobiili pään alueen kartiokeilatietokonetomografia” pyritään kehittämään uudenlainen kustannustehokas, hajautetun laskennan ja diagnostiikan mahdollistama liikuteltava kartiokeilatietokonetomografiakonsepti, joka hyödyntää kehittyneitä röntgenilmaisimia, tekoälyä ja hajautettua reuna-pilvilaskentaa. Hankkeeseen osallistuu kuvantamisen koko arvoketjun sisältävä konsortio: kuvantamismenetelmiä ja siihen liittyvää datan käsittelyä ja siirtoa tutkivat tutkimusryhmät Oulun ja Helsingin yliopistoista, kuvantamislaitevalmistaja, röntgensäteilyilmaisinteknologioiden kehittäjä, tekoälyalgoritmeja ja laskenta- ja kommunikaatioteknologioita kehittäviä yrityksiä sekä tuotteiden loppukäyttäjiä.

TOMOHEAD-hankkeen keskeinen tutkimustavoite on parantaa kartiokeilatietokonetomografian kuvanlaatua ja kasvattaa sen laskentatehokkuutta sekä diagnostisia sovelluksia. Kuvantamislaitteiden, tekoälyn ja reuna-pilvilaskennan nopean kehityksen myötä raskaat paikalliset laskentayksiköt eivät ole enää käytännöllisiä. Kartiokeilatietokonetomografia valikoitui kuvantamismenetelmäksi sen pienen koon, kustannustehokkuuden, paikkaerotuskyvyn ja säteilyannoksen pienentämispotentiaalin vuoksi.

Hanke on tutkimuksellisesti haastava ja siinä syntyvä uusi tieto ja osaaminen ovat laajasti sovellettavissa ja hyödynnettävissä yritysten omassa kehitystyössä niiden kansainvälistä kilpailukykyä parantaen. Hanke vahvistaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyöverkostoa, synnyttää Suomeen elinkeinoelämälle hyödyllistä uutta osaamista ja parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaedellytyksiä.

Hanke toteutetaan Oulun yliopiston lääketieteellisen fysiikan professorin Miika Niemisen johdolla. Akateemisina yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Oulun yliopiston digitaalisen terveydenhuollon langattomien järjestelmäarkkitehtuurien apulaisprofessori Erkki Harjula tutkimusryhmineen ja Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professorin Samuli Siltasen tutkimusryhmä, joka on osa Suomen Akatemian inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikköä.

Business Finlandin rahoittama hanke on yksi Nokia Competitive Edge -veturiohjelman ekosysteemiprojekteista. TOMOHEAD-hankkeen rahoitettuja yritysosapuolia ovat Planmeca Oy ja Detection Technology Oyj. Näiden lisäksi hankkeessa ovat mukana Nvidia Corp, MVision AI Oy, Disior Oy, Techila Technologies Oy sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 5,4 miljoonaa euroa. Julkisen rahoituksen osuus budjetista on noin 3 miljoonaa euroa, josta Business Finland rahoittaa konsortiota noin 2,6 miljoonalla eurolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Miika Nieminen, Oulun yliopisto
miika.nieminen@oulu.fi
040 551 8246

Projektipäällikkö, tutkijatohtori Mikael Brix, Oulun yliopisto
mikael.juntunen@oulu.fi
040 352 5214

Kuvat

Kuva: Satu Ylimaula
Kuva: Satu Ylimaula
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme