Miljoonarahoitus hampaiston ja pään alueen mobiilin kuvantamismenetelmän kehittämiseen

Kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa ”TOMOHEAD - Mobiili pään alueen kartiokeilatietokonetomografia” pyritään kehittämään uudenlainen kustannustehokas, hajautetun laskennan ja diagnostiikan mahdollistama liikuteltava kartiokeilatietokonetomografiakonsepti, joka hyödyntää kehittyneitä röntgenilmaisimia, tekoälyä ja hajautettua reuna-pilvilaskentaa. Hankkeeseen osallistuu kuvantamisen koko arvoketjun sisältävä konsortio: kuvantamismenetelmiä ja siihen liittyvää datan käsittelyä ja siirtoa tutkivat tutkimusryhmät Oulun ja Helsingin yliopistoista, kuvantamislaitevalmistaja, röntgensäteilyilmaisinteknologioiden kehittäjä, tekoälyalgoritmeja ja laskenta- ja kommunikaatioteknologioita kehittäviä yrityksiä sekä tuotteiden loppukäyttäjiä.
TOMOHEAD-hankkeen keskeinen tutkimustavoite on parantaa kartiokeilatietokonetomografian kuvanlaatua ja kasvattaa sen laskentatehokkuutta sekä diagnostisia sovelluksia. Kuvantamislaitteiden, tekoälyn ja reuna-pilvilaskennan nopean kehityksen myötä raskaat paikalliset laskentayksiköt eivät ole enää käytännöllisiä. Kartiokeilatietokonetomografia valikoitui kuvantamismenetelmäksi sen pienen koon, kustannustehokkuuden, paikkaerotuskyvyn ja säteilyannoksen pienentämispotentiaalin vuoksi.
Hanke on tutkimuksellisesti haastava ja siinä syntyvä uusi tieto ja osaaminen ovat laajasti sovellettavissa ja hyödynnettävissä yritysten omassa kehitystyössä niiden kansainvälistä kilpailukykyä parantaen. Hanke vahvistaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyöverkostoa, synnyttää Suomeen elinkeinoelämälle hyödyllistä uutta osaamista ja parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaedellytyksiä.
Hanke toteutetaan Oulun yliopiston lääketieteellisen fysiikan professorin Miika Niemisen johdolla. Akateemisina yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Oulun yliopiston digitaalisen terveydenhuollon langattomien järjestelmäarkkitehtuurien apulaisprofessori Erkki Harjula tutkimusryhmineen ja Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professorin Samuli Siltasen tutkimusryhmä, joka on osa Suomen Akatemian inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikköä.
Business Finlandin rahoittama hanke on yksi Nokia Competitive Edge -veturiohjelman ekosysteemiprojekteista. TOMOHEAD-hankkeen rahoitettuja yritysosapuolia ovat Planmeca Oy ja Detection Technology Oyj. Näiden lisäksi hankkeessa ovat mukana Nvidia Corp, MVision AI Oy, Disior Oy, Techila Technologies Oy sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 5,4 miljoonaa euroa. Julkisen rahoituksen osuus budjetista on noin 3 miljoonaa euroa, josta Business Finland rahoittaa konsortiota noin 2,6 miljoonalla eurolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Miika Nieminen, Oulun yliopisto
miika.nieminen@oulu.fi
040 551 8246
Projektipäällikkö, tutkijatohtori Mikael Brix, Oulun yliopisto
mikael.juntunen@oulu.fi
040 352 5214
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.
Vetytutkijoilta hallitusneuvotteluihin: Suomen menestys vetykilpailussa vaatii osaajia ja tutkimusinnovaatioiden kiihdyttämistä16.3.2023 06:05:00 EET | Tiedote
Suomella on erinomaiset edellytykset menestyä kansainvälisessä vetykilpailussa, jos vetyosaajien ja -innovaatioiden lisäämistä kiihdytetään hallitusohjelmassa 2023–2027. Myös hiilidioksidipäästöjen radikaali vähentäminen vaatii siirtymää kohti vetytaloutta.
Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.
Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote
Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.
Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme