Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Minna Karhunen: Regeringssonderarens frågor beaktar kommunsektorns utmaningar

Dela
Kommunsektorn har hörsammats, vilket syns i de frågor som regeringssonderaren, samlingspartiets ordförande Petteri Orpo, ställt till partierna inför regeringsförhandlingarna. Frågorna behandlar flera teman som är viktiga för städernas och kommunernas framtid.
Minna Karhunen.
Minna Karhunen.

– I regeringssonderarens frågor söks gemensamma metoder att luckra upp normerna inom den offentliga sektorn, minska kostnaderna för byråkratin och lätta på den administrativa bördan. Viktiga punkter i Kommunförbundets, kommunernas och städernas mål för regeringsprogrammet är mer handlingsfrihet för kommunerna och städerna, en uppluckring av normerna och möjligheter till lagförsök, säger Kommunförbundets vd Minna Karhunen.

– Kommunerna står inför stora utmaningar. Under den kommande regeringsperioden behöver Finland en kommunpolitik som bygger på förtroende och en öppen dialog mellan kommunerna och staten.

– Kommunernas verksamhet bör inte begränsas genom alltför detaljerad lagstiftning. Staten bör i stället fokusera på målstyrning och på att utvärdera verksamhetens resultat, säger Karhunen.

Enligt Karhunen visar till exempel frågan om förbättring av inlärningsresultaten inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen att tankegångarna går i rätt riktning.

Karhunen bedömer att regeringssonderarens frågor gäller helheter som är väsentliga för kommunsektorns framtid. Den kommande regeringen verkar till exempel söka metoder att trygga städernas och kommunernas livskraft och investeringsförmåga.

Andra viktiga frågor för kommunsektorn gäller bland annat bristen på arbetskraft och internationell rekrytering.

– Kommunerna måste få förutsättningar att finansiera lagstadgade tjänster och åligganden, såsom välfärds- och utbildningstjänster. Statens andel av finansieringen av kommunernas lagstadgade uppgifter har minskat under 2000-talet. Alla kommuner ska kunna erbjuda basservice av hög kvalitet med en rimlig skatte- och avgiftsbörda.

Närmare upplysningar:
Minna Karhunen, verkställande direktör, tfn 050 380 5907

Bilder

Minna Karhunen.
Minna Karhunen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen.

Kommunerna skapar grunden för ett gott liv för sina invånare.​ Kommunförbundet arbetar för att kommunerna ska lyckas med sitt uppdrag.​

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum