Jyväskylän yliopisto

Missä ikääntyneiden ihmisten fyysistä suorituskykyä ja fyysistä aktiivisuutta kannattaa mitata?

Jaa

Ikääntyneiden ihmisten tutkimuksessa haasteena on saada mukaan myös kunnoltaan ja terveydeltään heikentyneet henkilöt. Tuore Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimus osoittaa, että fyysistä suorituskykyä ja fyysistä aktiivisuutta voi mitata sekä kotioloissa että tutkimuskeskuksessa. Ikääntyneet henkilöt, joilla on heikko terveys, osallistuivat epätodennäköisemmin mittauksiin, jotka edellyttivät tutkimuskeskuksessa käymistä. Samaten he todennäköisemmin kieltäytyivät liikemittareiden käyttämisestä.

Fyysisen suorituskyvyn mittauksia voi tehdä laboratorio-olosuhteiden lisäksi myös kotona.
Fyysisen suorituskyvyn mittauksia voi tehdä laboratorio-olosuhteiden lisäksi myös kotona.

- Jotta vanhenemisen vaikutuksesta toimintakykyyn saataisiin mahdollisimman hyvä kuva, olisi tärkeä saada mukaan myös henkilöitä, joiden toimintakyky on heikentynyt, sanoo tutkimuksen johtaja, professori Taina Rantanen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

- Myös terveydeltään heikentyneet ihmiset pystyvät osallistumaan moniin testeihin, ja heidän tuloksensa ovat tieteellisesti luotettavia, yliopistotutkija Erja Portegijs sanoo.

Kotona tehtäviin suorituskyvyn ja fyysisen aktiivisuuden tutkimuksiin saadaan mukaan myös huonokuntoisia ihmisiä. Tutkimustilanteeseen liittyy kuitenkin enemmän kontrolloimattomia tekijöitä kuin mittauksiin, joita toteutetaan tutkimuskeskuksessa tai kehoon kiinnitettyjen kiihtyvyysantureiden avulla. Toisaalta, tutkimuskeskukseen saapuminen vaatii tutkittavalta enemmän ponnisteluja ja suurempaa sitoutumista.

- Tutkimustulokset osoittivat, että kotona ja tutkimuskeskuksessa saadut tai liikemittareilla mitatut fyysisen suorituskyvyn ja fyysisen aktiivisuuden mittaustulokset olivat yhteydessä toisiinsa. Tasoeroista huolimatta tarkastellut muuttujien väliset yhteydet olivat samanlaisia sekä hyväkuntoisilla henkilöillä että henkilöillä, joiden terveys tai toimintakyky oli heikentynyt tai joiden aktiivisuus oli vähäistä verrattuna terveempiin henkilöihin, Portegijs kertoo.

Mittaustavasta riippumatta yhteydet eri terveyden, toimintakyvyn ja aktiivisuuden indikaattoreiden välillä olivat samankaltaisia. Keskimääräistä terveempien henkilöiden valikoituminen enemmän ponnistelua tai sitoutumista vaativiin tutkimusvaiheisiin ei selkeästi vaikuttanut tuloksiin.

- Tutkimusmenetelmät kannattaakin valita tutkimustavoitteiden ja tutkimusjoukon perusteella, Portegijs totea.

- Nyt raportoitu tutkimus vahvistaa pohjaa hankkeesta myöhemmin odotettavissa oleville tutkimusraporteille, toteaa Rantanen.

Tämä tutkimus on osaa laajempaa AGNES hanketta. Tutkimukseen osallistui 1021 itsenäisesti omassa kodissaan asuvaa 75-, 80- ja 85-vuotiasta jyväskyläläistä. Heistä suurin osa osallistui sekä kotihaastatteluun että toimintakykymittauksiin tutkimuskeskuksessa, jossa molemmissa mitattiin kävelynopeutta ja kädenpuristusta. Lisäksi noin puolet tutkittavista piti kotioloissa kaksi liikemittaria noin viikon ajan sekä vastasi fyysistä aktiivisuutta koskevaan kyselyyn.

Tutkimusta rahoittivat Europan tutkimusneuvosto sekä Suomen Akatemia.

Alkuperäisjulkaisu: Portegijs E, Karavirta L, Saajanaho M, Rantalainen T, Rantanen T. Assessing physical performance and physical activity in large population-based aging studies: home-based assessments or visits to the research center? BMC Public Health. 2019 Nov 27;19(1):1570. doi: 10.1186/s12889-019-7869-8.

Gerontologian tutkimuskeskus GEREC on Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkimuskeskus, joka tuottaa uutta tieteellistä tietoa ikääntymisestä, osallistuu yliopistokoulutukseen ja vahvistaa alan asiantuntemusta. Jyväskylän yliopistolla GEREC on osaa liikuntatieteellistä tiedekuntaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuksen johtaja, professori Taina Rantanen, taina.rantanen@jyu.fi, 040 805 3590
Yliopistotutkija Erja Portegijs, erja.portegijs@jyu.fi
Tiedottaja Martta Walker, martta.a.walker@jyu.fi, 040 805 4717

Kuvat

Fyysisen suorituskyvyn mittauksia voi tehdä laboratorio-olosuhteiden lisäksi myös kotona.
Fyysisen suorituskyvyn mittauksia voi tehdä laboratorio-olosuhteiden lisäksi myös kotona.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme