Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Mitä jos tekoäly kutsuu terveystarkastukseen? – Helsinki etsii algoritmien etiikkaa

Jaa

Tämä voi pian olla totta: Lääkäri saa aamukahvilla analyysin Helsingin potilasjärjestelmältä. Lähikorttelin rouvan ruokavalio, korkea verenpaine ja viime vuosien sairastavuus muodostavat algoritmin mukaan riskin. Järjestelmä ehdottaa elämäntapamuutosta. Mutta onko se lääkärin asia? Ja jos on, saako rouvan kutsua terveysasemalle keskustelemaan tilanteesta?

Datan ja tekoälyn eettisiä kysymyksiä kaupungeissa puitiin torstaina 25.4.2019 Sofiankadulla Data & AI Ethics -seminaarissa. Paikalla oli Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusaman kutsumana kaupungin asiantuntijakumppaneita Amsterdamista, Lontoosta, Utrechtista ja Tallinnasta sekä eri puolilta Suomea. Päivän keskusteluissa vahvistettiin eurooppalaisten avainkaupunkien yhteistyötä. Yhteistyöllä tavoitellaan jaettuja eettisiä standardeja ja käytäntöjä tekoälyn ja datan käytölle osallistujakaupungeissa. Rusama ja torstain tilaisuudessa Lontoota edustanut kaupungin digijohtaja Theo Blackwell laativat jo aiemmin helmikuussa kahden kaupungin digijulistuksen, jonka yhtenä kärkenä oli juuri datan ja tekoälyn etiikka.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori korosti tilaisuudessa, että keskeinen ratkaisu digitalisaation aikakauden monimutkaisiin ongelmiin on data ja sen älykäs hyödyntäminen. Helsingin oma tavoite on olla maailman toimivin ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Molempien tavoitteiden toteutumisessa digitalisaation älykkäällä hyödyntämisellä on Vapaavuoren mukaan merkittävä rooli.

– Helppo esimerkki: Vastikään tehty tutkimus osoitti, että kymmenisen prosenttia suomalaisista tuottaa noin 80 prosenttia kaikista terveydenhuollon menoista. Jos pystymme kaupunkina paremmin tunnistamaan tämän joukon ja tarjoamaan siihen kuuluville ennakoivia terveyspalveluita ja muuta tarpeellista tukea, voimme luultavasti sekä laskea terveydenhuollon menoja huomattavasti että parantaa juuri niiden ihmisten elämänlaatua, jotka sitä eniten tarvitsevat, sanoi tilaisuudessa englanniksi puhunut Vapaavuori.

Kyse on pormestarin mukaan mullistavasta muutoksesta. Muutos ennakoivaan digitalisaatioon onnistuu vain, jos kaupungin ja kaupunkilaisten välillä vallitsee luottamus. Luottamus taas rakentuu koulutuksen sekä datan- ja tekoälyn käytön läpinäkyvyyden varaan. Myös hallinnon avoimuus asettaa Helsingin hyvään lähtöasemaan.

– Datan ja tekoälyn etiikan ymmärtäminen ja selkiyttäminen ovat kriittisiä asioita älykkäiden kaupunkien kehitykselle. Haaste on yhteinen ympäri maailmaa. Uskon, että parhaat vastaukset tähän syntyvät nimenomaan kaupunkien yhteistyön kautta, Vapaavuori sanoi.

Tarina algoritmin tekemästä ennakoivasta hoitosuosituksesta ei ole vielä todellisuutta, muttei myöskään niin kovin kaukana. Helsinki tarjoaa jo asukkailleen Omaolo-nimistä sähköistä apuria verkossa. Palvelu tekee terveyskysymyksiä ja antaa toimenpidesuosituksia vaikkapa yskään tai alaselän kipuihin. Laajempaa palvelua kokeillaan jo tänä vuonna: siinä terveysdataa eri lähteistä voitaisiin potilaan luvalla yhdistellä kattavamman arvion tekemiseksi.

Helsingin digiohjelmassa luodaan ennakoivia palveluita ja eettisiä standardeja

Helsingin kaupunki hyväksyi tänä keväänä uuden digiohjelman. Yhdessä ohjelman hankkeista luodaan työkaluja terveyden riskien tunnistamiselle laajasta terveysdatasta. Riskiryhmiin kuuluville on tarkoitus tarjota apua ja tukea ennakoivasti. Osana ohjelmaa kaupunki laatii itselleen myös datan ja tekoälyn eettiset periaatteet yhdessä aihepiirin johtavien kansainvälisten kaupunkien ja tutkimuslaitosten sekä helsinkiläisten kanssa.

Helsingin digiohjelmaa vauhdittaa digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

– Eettisiä lopputuloksia datan ja tekoälyn käytössä ei saavuteta julistuksilla vaan eettisillä standardeilla, jotka on luotu yhdessä ja avoimesti. Tässä tapaamisessa haemme ymmärrystä kaupunkien yhteisistä ongelmista, kokoamme oikeat ihmiset saman pöydän ääreen ja asetamme ensimmäiset askelmerkit datan ja tekoälyn eettisille linjauksille.

Lisätietoja:
digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama, puh. 050 572 2229, e-mail: mikko.rusama@hel.fi
erityissuunnittelija Pasi Rautio, puh. 040 8332528, e-mail: pasi.rautio@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Aleksi Salonen, puh. 040 1491759, e-mail: aleksi.salonen@hel.fi

Lue lisää:

Lontoo ja Helsinki käynnistävät yhteistyön digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämiseksi

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/lontoo-ja-helsinki-kaynnistavat-yhteistyota-digitalisaation-mahdollisuuksien-hyodyntamiseksi

Digitalisaation avulla kaupunkilainen voi löytää palvelut, joita ei edes etsinyt

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/digitalisaatio-nelja-teemaa

Helsingin kaupungin uusi digitalisaatiojohtaja aloittaa työnsä 90 päivän matkalla Helsingin uumeniin

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/uusi-digitalisaatiojohtaja

***

Casper Almqvist, 040 1879829

Tiedottaja, Helsingin kaupunginkanslia

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Tehtaankadun ala-asteen perusparannuksen22.5.2019 23:19:34 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Tehtaankadun ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelman kokouksessaan 22. toukokuuta 2019. Suunnitelma koskee rakennuksessa tehtävää laajaa teknistä ja toiminnallista parannusta. Rakentamiskustannusten enimmäishinta on noin 15,4 miljoonaa euroa. Samalla valtuusto kävi pitkän keskustelun kouluverkon perusparannusten tarpeesta ympäri Helsinkiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme