Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?

Jaa
Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, sillä kalan syönti yhdistetään kestävään kehitykseen ja terveelliseen ravintoon. EU suosittelee kansalaisilleen kalan syöntiä osana ilmastopäästöjen vähentämistä. Kotimaisen kalan edistämisohjelmalla pyritään edistämään kalan kulutusta Suomessa. Kalamarkkinoita hallitsee kuitenkin yhteisön ulkopuolelta tuotu kala.

EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa?

Kehittyvä teknologia, kiertotalouden ratkaisut sekä lisääntynyt ympäristötietoisuus vaativat uudenlaista osaamista ja se edellyttää vesiviljelyalan koulutuksen kehittämistä.
Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomi ja suomalainen vesiviljely on mukana tässä EU:n rahoittamassa Erasmus+ koulutushankkeessa (BRIDGES), jossa tavoitteena on kehittää vesiviljelyalan koulutusta sekä nostaa alan vetovoimaa ja koulutettavien määrää pohjoismaisten yritysten, oppilaitosten ja sidosryhmien yhteistyöllä.

Viljellyn kalan tuotanto ohitti maailmanlaajuisesti kaupallisesti kalastetun ruokakalasaaliin jo vuosia sitten – tästä huolimatta Suomi ja koko Eurooppa on jäämässä sivuun vesiviljelyn kehityksen tarjoamista hyödyistä samalla kun vesiviljelytuotanto Aasiassa kasvaa kohisten. EU:n kalakauppatase on jo yli 20 miljardia euroa alijäämäinen.

Uhkakuvat, jossa kala loppuu suomalaisista ruokapöydistä, voidaan taklata lisäämällä paikallisesti tuotetun kalan määrää. Tähän tuotannon kasvuun tarvitaan vesiviljely-yritysten lisäksi poliittista tahtoa, osaavaa työvoimaa sekä ennen kaikkea paikallista kalaa arvostavia kuluttajia.

Lisätiedot:
Antti Forsman, BRIDGES- hanke
Ammattiopisto Livia

(antti.forsman@livia.fi)


Irja Skyten-Suominen
Suomen Kalankasvattajaliitto ry

(irja.skyte-suominen@kalankasvatus.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi

Suomen Kalankasvattajaliitto on valtakunnallinen kalanviljelijöiden edunvalvontajärjestö. Toimissaan liitto valvoo ja edistää kalanviljelyelinkeinon etua ja toimintaedellytyksiä koko kalatalouden osana ja luo edellytyksiä vesiviljelyn kestävälle kasvulle.

Ammattiopisto Livia - Kalatalous- ja ympäristöopisto Paraisilla tarjoaa laadukkaita koulutuspalveluita Turun saaristossa - vain muutaman kilometrin päästä kaupungin keskustasta. Eikä Turkuunkaan ole matkaa kuin 20 kilometriä. Saaristoluonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalatalouden perustutkinnon suorittamiseen, jos on kiinnostunut kalastuksesta, vesiviljelystä tai muuten kalataloudesta! Ympäristöasioista kiinnostuneille tarjotaan luonto- ja ympäristöalan koulutusta. Aikuisille järjestetään räätälöidysti perus- ja ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

EU:n jättibarometri: COVID-19 pandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta.19.10.2021 06:00:00 EEST | Uutinen

Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia EU27 maiden keskiarvoon. Suomalaisista 76 % ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa. enemmän kalaa kulutetaan mm Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla. Keskimäärin Euroopassa 64 % sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona. Suomalaisista 95 % sanoo ostavansa kalan kaupasta. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU27-maissa keskimäärin. Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU- alueella 26699, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye