Finanssiala ry

Mitä pitää vakuuttaa itse, mistä huolehtii yhteiskunta? – Finanssiala tarjosi maksutonta vakuutusoppia tuhansille nuorille

Jaa
Kuluneen lukuvuoden aikana Finanssiala ry on rahoittanut noin 50 vakuutustyöpajaa eri puolilla Suomea. Pajat tavoittivat noin tuhat nuorta. Finanssiala on kustantanut maksuttomia vakuutustyöpajoja oppilaitoksiin vuodesta 2019 ja tarjonnut vakuutusoppia kaikkiaan 3300 nuorelle. Pajojen sisältöä ovat olleet laatimassa myös Kela ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta.

Yläkouluihin ja toiselle asteelle suunnatut vakuutustyöpajat lisäävät nuorten tietämystä yksityisistä ja julkisista vakuutuksista. Pajojen olennainen kysymys on millaisten asioiden varalta meidät on Suomessa vakuutettu ilman, että asiaa tarvitsee itse hoitaa, ja mitkä vakuutukset on nimenomaan osattava hoitaa itse? 

Työpajoja ovat vetäneet Nuorten Akatemian kouluttamat nuoret työpajaohjaajat. Lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja yläkouluissa pidettyjä maksuttomia 90 minuutin mittaisia toiminnallisia pajoja on kiitelty kovasti. Korona toi vuonna 2019 alkaneiden vakuutustyöpajojen pitoon katkoksen, mutta tänä vuonna pajoja päästiin jälleen pitämään normaalisti.

”Kun on valmistumassa ammattiin ja edessä on oma itsenäinen elämä, on siihen hyvä saada joku muukin kertomaan mitä itsenäisessä elämässä pitää ottaa huomioon”, kertoo vakuutustyöpajoja omille oppilailleen tilannut Nanna Pajarinen. Pajarinen on yhteiskunnallisten aineiden opettaja Espoon Leppävaaran Omniassa. Hän tilasi Nuorten Akatemiasta vakuutustyöpajoja pitävän kouluvierailijan kahdelle ryhmälle, jossa oli eri opiskelijoita eri aloilta – muun muassa talotekniikan, konetuotanto-, sekä tieto- ja viestintäalan opiskelijoita.

”Opiskelijoiden kanssa voi olla hankala lähteä koulusta pois vierailukäynnille, mutta kun joku tulee käymään luokassa, tuo se uuden tuulahduksen!”, Pajarinen kertoo.

Vakuutustyöpajoissa idea on, että Nuorten Akatemian ja Finanssiala ry:n kouluttama nuori työpajaohjaaja tulee oppilaitokseen vetämään maksuttoman 90 minuutin oppitunnin julkisen ja yksityisen vakuuttamisen eroista.

Toiminnallisia harjoituksia vakuuttamisesta – vain murto-osalla suomalaisista riittävä henkivakuutusturva

Vakuutustyöpajat sisältävät monenlaisia tehtäviä ja harjoituksia vakuutusten maailmasta. Erityisen suosittuja nuorten keskuudessa ovat olleet vakuutustarinat, joissa kuvataan jokin ikävä tapaturma tai muu sattumus – kuten vesivahinko, hirvikolari tai vaikkapa sukeltajantauti ulkomaanmatkalla – ja pohditaan, millaisia kustannuksia tapahtumasta aiheutuu. Mitä vakuutus korvaa ja millainen vakuutus on oltava, jotta ei jää pulaan?

”Suomessa on erinomainen sosiaaliturva ja kansalainen on vakuutettu monen ikävän asian varalta. On kuitenkin asioita, joiden varalta jokaisen kansalaisen on osattava itse varautua sopivin vakuutuksin. Kotivakuutus omaan kotiin muuttaessa ja matkavakuutus ulkomaille lähtiessä ovat tästä hyviä esimerkkejä – nuorten elämää koskettaa myös pakollinen liikennevakuutus, joka on ymmärrettävä hankkia mopoon tai autoon”, toteaa vakuutustyöpajoista Finanssiala ry:ssä vastaava kehityspäällikkö Jussi Karhunen.

Pajoissa käytiin myös läpi sitä, miten vakuutustarve muuttuu elämäntilanteen myötä. Esimerkiksi perheellisille ihmisille henkivakuutus on olennainen vakuutus. Jos huoltaja menehtyy, tuo henkivakuutus taloudellista turvaa mahdollisesti jälkeen jääville lapsille tai leskelle. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi toukokuun alussa Finanssiala ry:n rahoittaman tutkimuksen, jonka mukaan vain murto-osalla suomalaisista perheistä on elintason säilyttävä henkivakuutus huoltajan kuoleman varalle. Riskihenkivakuutus on vain joka kymmenennellä suomalaisella.

Kaikki vakuutustyöpajojen materiaalit ovat vapaasti saatavilla Nuorten Akatemian sivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye