Helsingin yliopisto

Mitä tehdä, kun sini ja kosini tökkivät?

Jaa

Miten saada lapsi ja nuori innostumaan matematiikasta, ja herättää hänessä palava tiedonhalu? Miten inhokkitunnista tehdään suosikkitunti? Tutkijatohtori Laura Tuohilampi Helsingin yliopistosta vastaa.

Kuva: Pexels
Kuva: Pexels

Into matematiikkaan on tärkeä, sillä jo perusopetuksen aikana matematiikantunteja on 1216. Matematiikalla on valtaa, sillä arvosanat määrittävät mahdollisuudet kouluttautua. Matematiikalla on arvovaltaa, koska jos et osaa, sinut leimataan tyhmäksi ja itsetuntosi nujerretaan. Myös yhteiskunnan varoja heitetään hukkaan, jos nuoriso ei opi eikä innostu.

– Peruskoulun 9. luokalla alle puolet pitää matematiikasta, ja hädin tuskin puolet uskoo osaavansa sen yhtälöitä, Laura Tuohilampi sanoo. – Matematiikan ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää eikä lannistavaa.

Kiinnostus herätetään nelivaiheisella mallilla

Tilannekohtainen kiinnostus syttyy yllätyksellä, hauskuudella, haasteen antamisella ja salaperäisyydellä. Kiinnostus pysyy tilanteessa yllä kun tehtävä sitouttaa ja tuottaa uutta reagointia sopivin väliajoin. Tästä seuraa orastava henkilökohtainen kiinnostus. Tavoitteena on luonnollisesti pitkälle kehittynyt henkilökohtainen kiinnostus.

Matematiikasta voi nauttia

Kolmion sivujen pituudet ja kulmien suuruudet saavat monet tuskan hikeen, mutta salakavalasti hiipivä matikkanälkä voi viedä pelolta kärjen. Laura Tuohilammen mukaan se tehdään esteettömällä, yhteisesti rakentuvalla, monikerroksisella ja ennen kaikkea kiehtovalla matematiikalla.

Esteetön matematiikka tarkoittaa sitä, että teet jo ennen kuin edes tiedät että kyseessä on matematiikka. Esteettömässä matematiikassa on matala kynnys ja mukava konteksti. Oppilaat kokevat matemaattisen ajattelunsa olevan arvostettua.

– Oppilasta ei ammuta alas, vaikka hänen laskutoimituksensa olisi väärin vaan selvitetään miten hän tulokseen päätyi.

Interventiotutkimuksissa annetaan oppilaille helppoja ja innostavia arkipäivän laskuesimerkkejä, joiden avulla he voivat pohtia esimerkiksi etana Ellin matkaa metrin korkuisen muurin huipulle.

Matematiikka rakentuu yhdessä

Oppilaiden oma-aloitteisuus ja itseluottamus kasvavat, kun matematiikkaa tehdään yhdessä avoimesti tutkien. Oppilas voi esimerkiksi esittää opettajan kysymykseen virheellisen perustelun. Opettaja ei olekaan se guru, joka huutaa ”väärin” vaan pohditaan yhdessä miten oikeaan vastaukseen päästään ja mistä virheellinen vastaus voi johtua.

Kynnys on matala mutta katto korkealla

Monikerroksisella matematiikalla tuetaan oppilaan kasvun asennetta ja autetaan häntä irtautumaan lukkiutuneesta minäkäsityksestä. Youtubesta löytyy esimerkiksi video, jossa mies tekee maailmanennätyksen laskiessaan miljoonaan.

Oppilaat voivat itse kokeilla miten kauan heiltä menee laskea vaikkapa tuhanteen tai biljoonaan. 

Matikkainnon hiipuminen on maailmanlaajuista, se on yhteinen ongelma. Siksi on löydettävä keinoja sen uudelleen löytymiseen. Nuoret ovat vastaanottavaisia, heihin innon tartuttaminen onnistuu, jos opettaja vain osaa innostaa.  

Kiehtova matematiikka tarjoaa oppilaille merkityksellisiä kokemuksia ja pitkäaikaisen sidoksen oppiaineeseen.  Oppilaalla on yksilölliset mahdollisuudet ja tavat toimia. Voit esimerkiksi laskea isän juoksulenkkiä: hän lähtee juoksemaan tapansa mukaan täysillä, 10 minuutin kuluttua nopeus puolittuu, seuraavan kymmenen minuutin kuluttua nopeus puolittuu taas. Näin käy aina kymmenen minuutin välein. Juokseeko isä vielä tunnin kuluttua? Voisiko isä olla yhtä nopea kuin satasen maailmanmestari?

– Isän juoksusta voi piirtää vaikkapa sarjakuvan, kokeilla liikunnallista tehtävää tai tutkia omaa hyvinvointiaan, Tuohilampi kertoo.

Mielekäs ongelma virittää matematiikkaan

Tuohilammen mukaan oppilaiden aivot saa hereille mielekkäillä, kiinnostavilla tehtävillä, joihin ei ole yksiselitteistä ratkaisua. Oppilaiden on kyettävä arvioimaan esittämiään perusteluja. Mielekkäissä tehtävissä korostuu myös yhteisöllisyys: aina on joku, jolla on ratkaisuun tarvittavaa osaamista. Mielekkäät tehtävät myös lisäävät oppilaiden omatoimisuutta. Jokainen oppii omalla tasollaan ja etenee ylemmälle tasolle, toiset nopeammin ja toiset hitaammin. Kukaan ei jää paikoilleen.  Aktivointi lisää innostusta ja halun oppia lisää. Koulussa ei saa olla kiire – on unohdettava läpikäymisen pedagogiikka. Kaikki oppivat ongelmanratkaisutaitoja. 

Ihmiset eivät mene pois asioista, ihmiset menevät asioita kohti. (motivaatiotutkija professori Jacqueline Eccles)

Yhteystiedot:

Laura Tuohilampi, puh. +358 50 599 7216, s-posti laura.tuohilampi@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Pexels
Kuva: Pexels
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Datatieteen tutkijat ja uudet menetelmät esillä Helsingin Tiedekulmassa tiistaina 29.5. kello 9-1525.5.2018 14:24Tiedote

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto etsivät datatieteen menetelmille uusia käyttötapoja yhteisessä HiData-tutkimuskeskuksessa, Helsinki Centre for Data Science, joka esittäytyy Tiedekulmassa tiistaina 29.5., Yliopistonkatu 4. Tilaisuus on avoin ja antaa yleiskäsityksen datatieteen menetelmistä ja mahdollisuuksista eri tieteenaloilla. Tarkoitus on myös ideoida uusia tutkimusalueita ja sovelluksia.

Åkrarnas gipsbehandling effektiviserar vattenskyddet inom jordbruket25.5.2018 09:00Tiedote

Gipsbehandlingen av åkrar har visat sig vara effektiv, säker och även accepterad av bönderna som en metod att minska jordbrukets fosforbelastning på Östersjön. Resultaten bygger på ett omfattande pilotprojekt där gipsspridning har testats i Egentliga Finland. Om gipsbehandlingen togs i bruk i större utsträckning skulle det bli möjligt att uppfylla de mål som Skyddskommissionen för Östersjön (HELCOM) har fastställt för Finlands del när det gäller att minska fosforbelastningen. Gipsbehandlingen har stor potential med tanke på hela Östersjön.

Peltojen kipsikäsittelystä tehoa maatalouden vesiensuojeluun25.5.2018 09:00Tiedote

Peltojen kipsikäsittely on osoittautunut tehokkaaksi, turvalliseksi ja viljelijöiden hyväksymäksi keinoksi vähentää maatalouden fosforikuormitusta Itämereen. Tulokset perustuvat laajaan kipsinlevitystä testanneeseen pilottiin Varsinais-Suomessa. Kipsin laajamittaisella käytöllä pystyttäisiin vastaamaan Itämeren suojelukomission (HELCOM) Suomelle asettamiin fosforikuormituksen vähentämistavoitteisiin. Kipsikäsittelyllä olisi suuri potentiaali koko Itämeren tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme