Aluehallintovirasto

Miten julkisista tiloista tehdään terveempiä? Terveet tilat -aluetilaisuus 30.10. (Lappi, Pohjois-Suomi)

Jaa

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastot järjestivät yhdessä Terveet tilat 2028 -ohjelman kanssa alueellisen Terveet tilat -tilaisuuden 30.10.2020 Tilaisuudessa yli sata kuntien, valtion ja eri yhteisöjen asiantuntijaa pohti rakentamisen hyviä käytäntöjä sisäilmaongelmien ennaltaehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi.

- On hieno asia, että sisäilmaongelmiin on tartuttu tällaisella pitkäjänteisellä ja sektorirajat ylittävällä poikkihallinnollisella ohjelmalla.  Ohjelman tavoitteen toteuttaminen on erittäin haastavaa ja se voi toteutua vain eri toimijoiden yhteistyöllä, korosti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Kunnille kehitetty Terveet tilat -toimintamalli

Terveet tilat 2028 -sihteeristön hankejohtaja Kati Outinen esitteli Terveet tilat -toimintamallin. Malli kokoaa tietoa, ohjeita ja hyviä käytäntöjä ennakoivasta kiinteistönpidosta ja hyvään sisäilmaan tähtäävistä toimenpiteistä. Toimintamalli on suunniteltu kunnille tueksi sisäilmahaasteiden ratkaisemiseen ja ennaltaehkäisyyn. Se löytyy vasta lanseeratulta verkkosivustolta tilatjaterveys.fi.

- Toivomme, että kunnat käyvät toimintamallia läpi ja peilaavat omaa toimintaansa siihen. Näin kunnat voivat arvioida kehittämistarpeita niin omassa toiminnassaan kuin luomassamme toimintamallissa, Outinen kertoi.

Kuntaverkosto kehitteillä

Työpajoissa esiin nousseet ajatukset ennakoivasta kiinteistönpidosta olivat samansuuntaisia Terveet tilat -toimintamallin kanssa. Työpajaan osallistuneet esittivät toiveen virkamiesvetoisesta verkostosta, jossa voi keskustella tarkemmin terveisiin tiloihin liittyvistä asioista.

- Vastaamme tänäänkin esiin tulleeseen toiveeseen ja olemme perustamassa kuntien Terveet tilat -verkostoa, jossa jatketaan kunnallisen toimintamallin kehittämistä. Lähetämme kuntiin marraskuussa kirjeen verkostosta, Terveet tilat 2028 -hankejohtaja Katja Outinen kertoi.

MyösLapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja korosti kunnallisen verkoston kehittämisen tärkeyttä.

- Kannustan Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien osallistumaan kuntaverkostoon ja hyödyntämään tätä verkostoa mahdollisimman paljon. Uskon että verkosto tukee kaikkia matkalla kohti terveitä ja käyttäjäturvallisia tiloja.

Lisätietoja

Lisätietoa Terveet tilat ohjelmasta verkkosivulla www.tilatjaterveys.fi

Hankejohtaja Katja Outinen Terveet tilat 2028 -ohjelma, valtioneuvoston kanslia, 0295 161 156, etunimi.sukunimi@vnk.fi  

Ylijohtaja Terttu Savolainen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 02 95 017 500, etunimi.sukunimi@avi.fi,

Ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Lapin aluehallintovirasto, 0295 017 345, etunimi.sukunimi@avi.fi

Lappi
Pohjois-Suomi

Rakentaminen, asuminen ja maa-alueet

Työsuojelu 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9–16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

0295 016 000viestinta@avi.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: koronavirusrokotteista toivoa ensi vuoteen3.12.2020 13:22:45 EETTiedote

Koronaepidemiatilanne on pahentunut nopeasti, ja kiristettyjen kokoontumisrajoitusten vaikutusta odotetaan lähiviikkojen aikana. Meidän jokaisen on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita. Ensimmäisiä koronavirusrokotteita odotetaan saatavan käyttöön vuodenvaihteen jälkeen. Rokotteiden jakaminen on suuri ponnistus sairaanhoitopiireille.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset3.12.2020 12:16:33 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 1.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty korkeimpaan tartuntataudin leviämisen vaarallisuusluokkaan, eli leviämisvaiheeseen. Kainuussa on tehty päätös siirtymisestä perustasolta kiihtymisvaiheen toimenpiteisiin. Koko Pohjois-Suomen alueella on otettu käyttöön tiukat epidemiatilanteen mukaiset toimenpiteet. Uusi epidemian pesäke on syntynyt Jokilaaksojen alueelle Oulun eteläpuoleiselle alueelle, jossa tautitilanne on vakava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme