Miten kansainvälistä yritysverotusta tulisi uudistaa? Etla laski ehdotettujen veroreformien vaikutuksia Suomelle

Nykyisen kansainvälisen yritysverojärjestelmän on useaan otteeseen katsottu olevan tiensä päässä. Vuosisadan takaisiin periaatteisiin nojaava järjestelmä ei enää sovi yhteen monikansallisten konsernien uusien liiketoimintamallien kanssa. Niinpä muun muassa EU ja OECD ovat tehneet useita ehdotuksia yritysverotuksen uudistamiseksi. Niiden tavoitteina on ehkäistä verotuksen välttämistä, jakaa oikein verotusoikeutta ja vähentää haitallista verokilpailua maiden välillä.
Tuoreen Etlan ja VATTin yhteistyönä tehdyn tutkimuksen mukaan Suomelle houkuttelevin vaihtoehto uusista ehdotuksista olisi minimivero (Pilari 2), sillä se lisäisi suomalaisten yritysten investointihaluja ja laskisi niiden verotaakkaa. Samalla kuitenkin myös Suomen valtion verotulot nousisivat. Verotuottojen lisäys tapahtuisi osaltaan pienentyvän voitonsiirron kautta. Etlan julkaisuissa ”Suomalaiset yritykset kansainvälisten veroreformien pyörteissä (Etla Raportti 138)” ja ”The devil is in the details: Suomalaiset yritykset kansainvälisten veroreformien pyörteissä (ETLA Muistio 120)” on tarkasteltu kansainvälisen yritysverotuksen uudistusehdotuksia ja arvioitu niiden vaikutuksia suomalaisille yrityksille ja Suomen valtiolle.
Minimivero on osa EU:n viimeisintä ehdotusta. Ns. BEFIT-ehdotus esittää sekä monikansallisten konsernien ylivoittojen osittaista jakamista uudelleen maiden välillä että globaalin minimiveron käyttöönottamista. Tutkijoiden mukaan minimiveron tason korottaminen nykyisen esityksen 15 prosentista olisi kuitenkin haitallista sekä yritysten verotaakkojen että Suomen valtion verotuottojen näkökulmasta.
Yritysten voittojen verottamista koskevat uudistukset aiheuttavat välittömästi muutoksia yritysten maksamien ja valtion saamien verojen määrässä, ja se on myös huomioitava, muistuttaa tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropponen.
– Välittömien verotulomuutosten lisäksi ehdotetut uudistukset vaikuttavat investointien tuottovaatimukseen. Kireämmän verotuksen vuoksi harvempi yritysten harkitsemista investoinneista on enää kannattava. Kun jotkut investoinnit jäävät toteutumatta, valtion saama verotulojen kasvu jää tulevaisuudessa pienemmäksi, Ropponen toteaa.
Kansainvälisen yritysverotuksen nykyiset muutostarpeet kumpuavat Ropposen mukaan siitä, että monikansalliset konsernit harjoittavat liiketoimintaansa maailmanlaajuisesti, mutta niitä verotetaan yrityskohtaisesti (erillisyhtiöperiaate). Lisäksi yrityksen voittojen verotusoikeus on lähtökohtaisesti sillä maalla, jonka alueella yritys sijaitsee (lähdemaaperiaate). Myös konsernin yritysten keskenään käymän kaupan hinnoittelua on havaittu käytettävän voittojen siirtämiseen kevyemmän yritysverotuksen maahan, usein johonkin veroparatiisiin. Kansainvälisen yritysverojärjestelmän perusperiaatteiden synnyttämät ongelmat ovat lisänneet kiinnostusta erityisesti näihin juurisyihin pureutuvia reformeja kohtaan.
Tänään julkaistu suomenkielinen Etla Muistio perustuu laajempaan raporttiin (Etla Raportti 138), jossa tarkastellaan viimeaikaisten konsernitasoisten veroreformiehdotusten toteutumisen vaikutuksia suomalaisten yritysten verokohteluun sekä Suomen valtion verotuottoihin. Tutkimushankkeen on rahoittanut TT-Säätiö.
Olli Ropponen, Marika Viertola, Seppo Kari & Tarmo Valkonen: Suomalaiset yritykset kansainvälisten veroreformien pyörteissä (Etla Raportti 138)
Olli Ropponen, Marika Viertola, Seppo Kari & Tarmo Valkonen: The devil is in the details: Suomalaiset yritykset kansainvälisten veroreformien pyörteissä (ETLA Muistio 120)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli RopponenTutkimuspäällikkö, ETLA
Puh:044 465 0193olli.ropponen@etla.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote
Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit
Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.
Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.
Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen akatemiatutkijaksi16.5.2023 14:23:31 EEST | Tiedote
Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtaselle on myönnetty Suomen Akatemian nelivuotinen tutkijarahoitus. Virtasen tutkimusaiheet käsittelevät akatemiatutkijana koulutuksen ja kasvun teemoja, joihin hän on perehtynyt jo työssään Etlassa. Akatemian tutkijarahoitus myönnetään tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta tekevälle nuorelle tutkijalle.
Etla: Persoonalla on väliä – itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä15.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Persoonallisuus on yksi henkilön työmarkkinamenestystä selittävä tekijä ja tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä. Korkeamman itsevarmuuden omaavat henkilöt siirtyvät tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjiksi. Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä. Nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat linjassa myös aiempien tutkimusten kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme