Kiinteistömedia Oy

Miten käy taloyhtiön yhtiökokouksen koronavaaran aikana?

Jaa

Taloyhtiöissä ollaan uusien haasteiden äärellä koronavirusepidemian vuoksi. Kun ihmisten kokoontumista on rajoitettu, yhtiöissä joudutaan miettimään, miten yhtiökokoukset järjestetään. Juuri ilmestyneen Taloyhtiön kokousoppaan (Kiinteistöalan Kustannus Oy) kirjoittajat antavat vinkkejä siihen, miten yhtiökokous kannattaa nyt järjestää.

Fyysinen yhtiökokous on aina järjestettävä

Taloyhtiöt pitävät tiuhaan yhtiökokouksia näin keväisin. Tämä johtuu siitä, että asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous on järjestettävä 6 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä ja useimpien yhtiöiden tilikausi päättyy 31.12.

Vaikka laki mahdollistaa etäosallistumisen kokoukseen, kokonaan etäyhteyksin yhtiökokousta ei voida järjestää – ei edes nykyisen kaltaisissa poikkeustilanteissa.

”Lähtökohtaisesti taloyhtiön on järjestettävä fyysinen yhtiökokous. Eli sellaisen osakkaan, joka haluaa osallistua kokoukseen paikan päällä, pitää voida näin tehdä. Osa osakkaista voi toki osallistua kokoukseen etänä”, kertoo asianajajana työskentelevä Marina Furuhjelm. Häneltä ja Petteri Kuhaselta on hiljattain ilmestynyt kirja Taloyhtiön kokousopas, jossa kerrotaan muun muassa, miten yhtiökokous tulee järjestää ja miten päätökset siellä tehdään.

Yhtiökokous on päätösvaltainen, vaikkei siihen osallistuisi paljoakaan osakkaita. Riittää kun yksikin pääsee paikalle. Periaatteessa yhtiökokous voitaisiin hoitaa vaikka niin, että paikalle tulee pari osakasta, jotka edustavat samalla muita osakkaita valtakirjoilla. Järkevämpää on kuitenkin tarjota kaikille mahdollisuus osallistua kokoukseen itse.

Etäosallistua voi reaaliaikaisesti tai ennakkoon

Osa osakkaista voi osallistua yhtiökokoukseen etäyhteydellä, mikäli tästä on maininta yhtiöjärjestyksessä tai hallitus on tehnyt asiasta päätöksen. Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto ovatkin suosittaneet etäyhteyksien hyödyntämistä yhtiökokouksissa koronaepidemian aikana.

Etäosallistuminen voi onnistua paitsi reaaliaikaisesti video- tai ääniyhteyden avulla myös ennakkoon sähköpostilla tai vaikkapa postitse. Osakkaille on annettava riittävät ohjeet etäosallistumiseen.

”Jos reaaliaikainen osallistuminen yhtiökokoukseen sallitaan, hallituksen pitää päättää, millä ohjelmalla osallistuminen tapahtuu. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Skype, Microsoft Teams tai Google Hangouts Meet. Ohjelmia voi olla useitakin, kunhan kokouksessa oleva kokousvirkailija pystyy ne kaikki käsittelemään”, Petteri Kuhanen kertoo.

Reaaliaikainen etäosallistuminen vaikuttaa muun muassa äänestysten toteuttamiseen.

”Äänestys on tällöin järkevintä hoitaa avoimena nimenhuutoäänestyksenä. Toisin sanoen osakkaat ilmoittavat suullisesti, minkä ehdotuksen puolesta he äänestävät vai äänestävätkö he tyhjää”, Kuhanen sanoo.

Sähköpostin tai postin välityksellä osallistuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että osakas ilmoittaa yhtiölle ennen yhtiökokousta kantansa kokouksessa käsiteltäviin asioihin.

”Tällöin osakas ei tietenkään pääse ottamaan kantaa ehdotuksiin, jotka tehdään yhtiökokouksessa paikan päällä”, Kuhanen huomauttaa.

Yhtiökokousta voidaan myös siirtää

Jos etäosallistumisen järjestäminen tuntuu hankalalta, yhtiökokousta on mahdollista lykätä. Jos yhtiön tilikausi on päättynyt vuoden lopussa, esimerkiksi touko- ja kesäkuussa ehtii vielä hyvin kokoustaa.

”Yhtiöiden tulisi mielestäni nyt mahdollisimman paljon siirtää yhtiökokouksia, jos ei ole aivan välttämätöntä pitää kokousta esimerkiksi jonkin tietyn asian vuoksi”, Furuhjelm toteaa.

Kannattaa muistaa, että taloyhtiössä on yleensä paljon riskiryhmään kuuluvia osakkaita, joiden pitää viranomaisten suosituksesta pysyä lähiviikkoina mahdollisuuksien mukaan kotona.

”Etäyhteydellä osallistuminen ei välttämättä onnistu kaikilta. Kun kokousta siirretään, osakkaat pääsevät todennäköisemmin osallistumaan päätöksentekoon”, Furuhjelm muistuttaa.

Taloyhtiön kokousopas – Käytännön opas sujuvaan päätöksentekoon ilmestyi 10.3.2020. Kirja antaa ohjeet sujuviin taloyhtiön kokouksiin, joissa päätökset tehdään asianmukaisesti ja oikein. Kirjan ovat kirjoittaneet asianajaja, VT, OTL Petteri Kuhanen ja asianajaja, OTM Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Marina Furuhjelm, asianajaja / Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy, marina.furuhjelm@kak-laki.fi
Petteri Kuhanen, osakas, asianajaja / Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy, petteri.kuhanen@kak-laki.fi
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 075 757 8582, maria.kangasluoma@kiinkust.fi

Arvostelukappaleet: asiakaspalvelu@kiinkust.fi

Kuvat

Taloyhtiön kokousoppaan kansikuva (painokelpoinen)
Taloyhtiön kokousoppaan kansikuva (painokelpoinen)
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://www.kiinteistomedia.fi

Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas tiivistää nykyaikaisen avain- ja tunnistehallinnan5.8.2020 15:01:06 EEST | Tiedote

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas (Kiinteistömedia Oy) on tehokas ja tiivis kokonaisuus, joka soveltuu kaikille avain- ja tunnistehallinnan parissa työskenteleville henkilöille sekä oppimateriaaliksi ammatilliseen koulutukseen. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas sisältää käytännön ohjeita ja mallinnuksia erilaisten avainten käsittelyyn, hallintaan ja säilytykseen.

Yhtiökokous onnistuu myös etänä2.6.2020 09:17:08 EEST | Tiedote

Kevät on vilkasta yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä, mutta tänä keväänä fyysisiä kokouksia ei ole kokoontumisrajoitusten vuoksi voitu järjestää. Ratkaisuina ovat olleet kokouksen siirtäminen odottamaan parempia aikoja ja kokouksen järjestäminen etäyhteyksin. Nyt kun etäkokoustamisen makuun on monessa taloyhtiössä päästy ja perusasiat opeteltu, on hyvä tilaisuus ottaa etäosallistuminen pysyväksi osaksi taloyhtiökokoustamisen keinovalikoimaa. Etäkokouksen järjestämisessä opastaa uusi Etäkokoukset taloyhtiössä -kirja (Kiinteistöalan Kustannus).

Turvallisin mielin hallitustyöhön19.5.2020 10:35:06 EEST | Tiedote

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta. Kun kokonaisuus on hallussa, on paljon helpompaa lähteä hankkimaan myös lisätietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme