Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Miten luodaan lisää taidetta kaupunkitilaan? Hanasaaren seminaarissa kansainväliset ja kotimaiset asiantuntijat tarkastelevat kaupunkeja ja kuntia taiteen mahdollistajina

Jaa

Mera konst! on pian kahden vuoden ajan koonnut suomalaisia ja ruotsalaisia kuntia vertailemaan tapoja hankkia taidetta julkisiin tiloihin.

Urmala Jassal
Urmala Jassal

Hankkeen seminaaritilaisuuksissa on tutustuttu ajankohtaisiin taideprojekteihin sekä Suomessa että Ruotsissa. Mukana ovat olleet suomalaiskunnat Hämeenlinna, Kokkola, Pori, Riihimäki, Sipoo ja Tampereella sekä Ruotsin Göteborg, Lund, Tukholma ja Uppsala.

Nyt on aika tarkastella tuloksia suomalaisin ja kansainvälisin asiantuntijavoimin. Tapahtumassa puhuvat Birminghamin kaupungin kulttuurijohtajana aiemmin toiminut Ginnie Wollaston ja tuottaja Urmala Jassal, joiden luento käsittelee kulttuurin arvoa kaupunkien kehitykselle.

”Mahdollisuus kokea taidetta on mittaamattoman arvokas lahja ihmisille, yhteisöille ja kokonaisille kaupungeille. Taide voi synnyttää kokemuksia, jotka muuttavat ajatteluamme sekä käsityksiämme itsestämme, elämäntavastamme ja ympäristöstämme. Yksinkertaistaen: taiteilijat ja taideorganisaatiot tekevät elämästä ja kaupungista rikkaan”, luonnehtii Ginnie Wollaston.

Julkisen tilan taidehankinnoissa on kyse niin kutsutusta prosenttiperiaatteesta, jonka mukaan prosentti rakennuksen kuluista ohjataan taiteeseen. Ilmiö ei ole uusi, sillä jo 1939 Suomen eduskunta hyväksyi ponnen julkisten rakennusten varustamisesta taiteella. Kunnissa sitä on sovellettu 1960-luvulta alkaen.

”Ruotsissa kaupunkien sitoutuminen prosenttiperiaatteeseen on toki vakiintuneempaa, mutta Suomessakin on useita periaatetta noudattavia kuntia. Esimerkiksi Kokkola toteuttaa prosenttiperiaatetta sivistystoimen rakennushankkeissa. Riihimäen kaupungin käynnistämässä Yhteiskuntataiteilija-hankkeessa eri kunnat kehittävät yhdessä julkisen taiteen asiantuntemusta”, kertoo Mera konst! -hankkeen projektikoordinaattori ja Hanasaaren taideasiantuntija Aino Kostiainen.

Tilaisuuden päättää paneeli, jossa kaupunkien virkamiehet ja poliitikot keskustelevat siitä, miten kunnissa raivataan esteitä taiteen tieltä.

Lue lisää seminaariohjelmasta täältä: https://www.hanaholmen.fi/event/mera-konst-hankkeen-paatosseminaari/ 

Aika: maanantai 29.10.2018, klo 09.30–16.00

Paikka: Hanasaaren kulttuurikeskus, Espoo, Suomi

Lisätiedot: Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. 040 767 7373.

Tervetuloa!

www.hanaholmen.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Urmala Jassal
Urmala Jassal
Lataa
Ginnie Wollaston
Ginnie Wollaston
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme