Redgert Comms Oy

Miten nousevat korot näkyvät siinä, miten suomalaiset lyhentävät lainojaan?

Jaa
Helsinki, Helmikuu 2023 – Pitkään kestänyt nollakorkojen aika tuli virallisesti päätökseen viime vuoden kesällä ja monen velallisen kuukausilyhennykset ovat saattaneet kasvaa pahimmillaan usealla sadalla eurolla kuukaudessa korkojen nousun vuoksi.

Ruotsalainen fintech-yritys Anyfin teetti yhdessä tutkimusinstituutti YouGov:in kanssa tutkimuksen, jossa mitattiin, kuinka inflaatio näkyy suomalaisten taloudessa sekä fyysisessä hyvinvoinnissa. 51% vastaajista kertoi heidän tämänhetkisen taloudellisen tilanteensa vaikuttavan heidän terveyteensä kielteisesti. Tutkimus toteutettiin Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa sekä Saksassa.

  • Vain 5% suomalaisista kertoi neuvottelevansa lainaehtonsa uudelleen tämän vuoden aikana. Luku oli selvästi pienempi verrattuna muihin Pohjoismaihin.
  • 51% kertoi heidän tämänhetkisen taloudellisen tilanteensa vaikuttavan heidän terveyteensä kielteisesti.
  • 41% kertoi, etteivät he selviäisi tällä hetkellä 1000 euron yllättävästä menoerästä ilman lainaa.

Kotitalouksien ostovoiman heikentyminen sekä ennätyksellisen korkeat enrgiahinnat alkavat näkyä yhä useamman suomalaisen kuukausibudjetissa sekä ostokäyttäytymisessä. 10% kertoi joutuvansa tekemään välttämättömiä ostoksiaan luotolla energiahintojen nousun seurauksena. 

Monien puskuritili on tänä talvena tullut tarpeeseen viimeistään ennätyksellisen suurien sähkölaskujen tipahdettua postiluukusta. Tutkimuksessa selvitettiin myös, kuinka suomalaiset aikovat rahoittaa nousseet energialaskunsa tänä talvena. 20% kertoi heidän puskurirahastonsa riittävän kattamaan nousseet energiakulut tänä talvena, 5% kertoi aikovansa maksaa nousseet energiakulut puskurirahastolla mutta valitettavasti puskuri ei riitä kattamaan koko talven energialaskuja. 8% kertoi joutuvansa ottamaan lainaa joko rahoituslaitokselta tai läheisiltä kattaakseen nousseet energiakulunsa.

“Jotkut kotitaloudet ovat tällä hetkellä valitettavassa tilanteessa, jossa pakollisia elinkustannuksia joudutaan rahoittamaan lainarahalla. Lainojen korkokustannusten noustessa on olemassa suuri riski siihen, että moni joutuu kalliiden lainojensa myötä vielä selkeästi huonompaan taloudelliseen tilanteeseen ja pahimmillaan voi syntyä kierre, josta poispääsyyn voi kestää vuosia”, kertoo Anyfinin toimitusjohtaja Mikael Hussain.

Nollakorkojen ajan päättyminen vaikuttaa myös asunto- sekä kulutusluottovelallisten taloussuunnittelussa – 23% suomalaista, joilta löytyi asuntolainaa tai kulututusluottoja kertoi pyrkivänsä maksamaan velkaansa pois nopeammin vuoden 2023 aikana. Kuitenkin ruotsalaisiin sekä norjalaisiin verrattuna suomalaiset olivat vähiten kiinnostuneita neuvottelemaan lainaehtojaan uudelleen, vain 5% suomalaisista kertoi neuvottelevansa lainaehtojaan uudelleen tämän vuoden aikana. Ruotsissa vastaava luku oli 9 % ja Norjassa 11%. 46% suomalaisista vastaajista kertoi myös pysyvänsä heidän luotonantajansa tarjoamassa takaisinmaksusuunnitelmassa myös jatkossa.

“Useilla kotitalouksilla on tällä hetkellä todella tiukkaa. Korkojen noustessa on tärkeää yrittää tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä etenkin kulutusluottovelkoihin jos oma maksukysy sen vain sallii. Myös omien lainaehtojen uudelleenneuvottelu on hyvä keino vähentää omaan talouteen kohdistuvaa painetta”, Hussain toteaa.

Anyfinin teettämä kyselytutkimus toteutettiin yhteistyössä tutkimusinstituutti YouGov:in kanssa. Kyselyyn vastasi yli 4000 vastaajaa 4 eri maasta. Kysely toteutettiin 22.12.2022-2.1.2023 välilä ja kyselyyn vastasi yhteensä 1008 suomalaista vastaajaa. Tutkimus on toteutettu CAWI-menetelmän avulla. Tutkimus tullaan toteuttamaan kvartaaleittain ja kyselyyn osallistuu vähintään 1000 osallistujaa jokaista markkinaa (Suomi, Ruotsi, Norja ja Saksa) kohden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Redgert Comms Oy
Bulevardi 32 B
00120 Helsinki

Lisätietoa yrityksestä

  • Anyfin on fintech-yritys, joka tarjoaa palveluita parempaan taloudenhallintaan. Anyfinin tavoite on taistella korkeita korkoja ja epämääräisiä lainaehtoja vastaan, tarjoten kuluttajille parempia ehtoja ja matalampia korkoja. Anyfin tarjoaa Suomessa myös jokapäiväistä taloudenhallintaa helpottavaa palvelua nimeltä Widgets, joka lanseerattiin elokuussa.
  • Anyfin on perustettu vuonna 2017 Tukholmassa, nykyisin se toimii myös Suomessa, Saksassa ja Norjassa. Yrityksen perustajajäsenillä on taustaa Spotifylta, Klarnalta sekä iZettleltä. Yhteensä Anyfin on kerännyt sijoittajien kautta noin 87 miljoonaa dollaria pääomasijoituksia.
  • Anyfinin suosituin palvelu tarjoaa jälleenrahoitusta olemassaoleville osamaksuille, luottokorteille ja vakuudettomille kulutusluotoille 20.000 euroon saakka. Käyttäjät voivat hakea matalampaa korkoa niin yksittäiselle kuin useammallekin luotolle. Tarjousta ei saa jos kokonaiskuluja ei voida aidosti madaltaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Redgert Comms Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme