Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Miten parantaisit Helsingin kävely-ympäristöjä?

Jaa

Minne haluat Helsingin seuraavan kesäkadun? Tiedätkö kaupungista paikan missä kävely-ympäristön viihtyisyyttä tulisi lisätä pysyvästi? Kaupungin kyselyssä voit kertoa parhaat ideasi karttakäyttöliittymän avulla sekä esittää toiveita kohteen kehittämisen tavasta.

Kasarmikatu kesällä 2022. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kasarmikatu kesällä 2022. Kuva: Veikko Somerpuro.

Helsingin kaupunki on toteuttanut kesäkatuja vuosina 2021–2022 tavoitteenaan kokeilla keinoja katujen viihtyisyyden ja vehreyden lisäämiseen. Kaupunki on vastannut katujen liikenteenohjaus- sekä ympäristösuunnitelman laatimisesta ja tuonut kaduille katuvihreää ja katukalusteita. Kadun varren yritykset ovat toteuttaneet kaduille terassejaan. Kesäkatuina toimivat kesällä 2022 Kasarmikatu, Pieni Roobertinkatu, Korkeavuorenkatu ja Erottajankatu.

Kaupungin tavoitteena on suunnitella ratkaisuja, jotka tukevat kaupunkistrategian mukaisia kestävän kehityksen tavoitteita ja vastaavat kaupungin kävelyn edistämisohjelman toteutumiseen. Kävely-ympäristön kokeiluilla ja pysyvillä ratkaisuilla pyritään luomaan kaupunkilaisille viihtyisämpiä kävelyn, pyöräilyn ja oleskelun tiloja. Lisäksi kaupungilla on suunnittelussa keskustan maankäytön kehityskuva sekä ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma, joiden ratkaisuja voidaan edistää kokeilujen keinoin.

Kävely-ympäristöjen kokeilulla tarkoitetaan kausiluontoista, kuten kesäkadut tai lyhyempiaikaista tilannetta, jossa kadulle tai aukiolle tuodaan katuvihreää, kalusteita tai muita viihtyisyyttä parantavia asioita.

Pysyvillä kävely-ympäristön parannuksilla tarkoitetaan puolestaan kadulle tai aukiolle tuotavaa katuvihreää, kalusteita tai muita viihtyisyyttä parantavia asioita, jotka suunnitellaan ympärivuotisiksi ja pysyviksi. Pysyvät parannukset voivat sisältää myös katutilan uudelleen jakamista eri toimintojen kesken, esimerkiksi jalkakäytäviä leventämällä. Pysyviä ratkaisuja ja kokeiluja suunniteltaessa varmistetaan aina kadun huolto- ja lastausliikenteen toimivuus.

"Kyselyyn vastaajilta toivotaan nyt luovuutta parannettavien katujen löytämiseksi. Keskuskadun ja Iso Roobertinkadun kaltaiset kävelykadut ovat jo tuttu näky ydinkeskustassa. Viihtyisämmän kävely-ympäristön kokeiluideoita ja pysyviä parannuksia voi nyt ehdottaa ympäri Helsinkiä”, kertoo liikenneinsinööri Henna Hovi Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Karttakysely  on auki 19.10.2022 asti. Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:

Henna Hovi
liikenneinsinööri
p. 040 663 7864
henna.hovi@hel.fi

Sirje Lappalainen
projektisuunnittelija
040 656 8935
sirje.lappalainen@hel.fi

Kuvat

Kasarmikatu kesällä 2022. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kasarmikatu kesällä 2022. Kuva: Veikko Somerpuro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.12.20221.12.2022 17:08:15 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.12.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.12.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme