Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Miten Pohjois-Savosta saadaan hiilineutraali? - ilmastotiekartta kommentoitavana 8.4.2021 saakka

Jaa

Pohjois-Savon ilmastotiekarttaa on valmisteltu avoimesti sekä laajassa yhteistyössä syksyn ja talven aikana. Ilmastotiekartan luonnos on kommentoitavana 15.3.-8.4.2021 välisen ajan. Tiekartassa kuvataan maakunnalliset ilmastotyön hiilineutraaliustavoite sekä keskeiset painopisteet ja niiden toimenpiteet.

Pohjois-Savon ilmastotiekartta kommentoitavana 8.4.2021 saakka.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta kommentoitavana 8.4.2021 saakka.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo (HIMA) -hanke on koordinoinut ilmastotiekartan valmistelua ja avannut luonnoksen kommenteille osoitteeseen www.hiilineutraalipohjoissavo.fi/vaikuta. Kommentteja pyydetään hiilineutraaliuden tavoitevuodesta, painopisteistä ja toimenpiteistä. Hiilineutraaliutta tavoitellaan vuoteen 2030 tai 2035 mennessä, jolloin viimeistään kasvihuonepäästöjen ja hiilinielujen tulisi olla yhtä suuria.

- Parhaillaan valmistellaan useita rahoitus- ja elvytysohjelmia, joissa kaikissa otetaan ilmastoasiat vahvasti huomioon. Siksi juuri nyt on oikea hetki tunnistaa Pohjois-Savon kannalta tärkeimmät ja vaikuttavimmat toimet. Vihreässä siirtymässä on huomioitava myös oikeudenmukaisuus ja se, että maakunnan elinvoimaa voidaan edelleenkin vahvistaa, muistuttaa johtaja Jari Mutanen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. 

Ilmastotyössä huomioidaan maakunnan kehittämisen kärjet ja nuorten huoli ilmastonmuutoksesta

Pohjois-Savon ilmastotiekartan painopisteinä ovat vahva ilmastokulttuuri, kiertotalous, hiilensidonta, puhdas energia ja ilmastoturvallisuus. Toimenpiteissä on huomioitu myös maakunnan kehittämisen, tutkimuksen ja koulutuksen kärjet. 

- Vaikuttava ilmastotyö on otettu yhteiseksi asiaksi. Työpajoihin osallistui viime syksyn ja kuluvan talven aikana yli 300 henkilöä 63 organisaatiosta. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, kuinka sidosryhmät ovat osallistuneet tiekartan valmisteluun, toteaa ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. 

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta ja vaikutusmahdollisuuksista on näkynyt myös tiekarttaa valmisteltaessa. Siksi ELY-keskus pyytää nuorten kommentteja ja näkökulmia ilmastokyselyn kautta. Nuorten ilmastokyselyyn voi vastata osoitteessa https://link.webropol.com/s/nuoret-ilmasto. Vastauksia hyödynnetään tiekartan taustoittamisessa ja jalkauttamisessa.

Lisätietoja:

https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/

Pohjois-Savon ELY-keskus koordinoi maakunnallista Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanketta, jota rahoittaa Pohjois-Savon liitto. Hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahastosta ja Pohjois-Savon kehittämisrahastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 029 502 6710
Johtaja Jari Mutanen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 029 502 6830
Projektityöntekijä Hanne Siikström, Pohjois-Savon ELY-keskus, Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanke, 029 502 6075

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pohjois-Savon ilmastotiekartta kommentoitavana 8.4.2021 saakka.
Pohjois-Savon ilmastotiekartta kommentoitavana 8.4.2021 saakka.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.3.202125.3.2021 13:08:25 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,06. Pinta on laskenut 11 cm maaliskuun alusta ja lienee nyt alimmillaan. Nyt taso on 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Konnuksen tulvakanava on jo avattu ja Naapuskosken säännöstelypato avataan maanantaina 29.3.2021. Ely-keskus varoittaa jäiden heikkenemisestä erityisesti Hartikansalon itäpuolisissa salmissa Naapuskosken yläpuolisella vesialueella. Juoksutuksen aloittaminen ei aiheuta nopeaa vedenpinnan alenemista Kallavedessä. Iisalmen reitillä sulaminen ei vielä näy Onki- ja Poroveden vedenpinnoissa tai virtaamissa. Nyt uuden säännöstelyluvan mukaisesti ei ole aloitettu pintojen alentamista kevättulvaa varten. Juoksutukset ovat toistaiseksi olleet pieniä, mutta tilanne on juuri muuttumassa. Todennäköisesti aloitetaan runsaampi juoksutus ja vedenpintoja alennetaan 20 - 30 cm. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat likimain alimmillaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä. Varkauden alapuol

Maatalouden investointitukea haettiin vilkkaasti Pohjois-Savossa alkuvuonna23.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Maatalouden investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen tammikuun ja maaliskuun hakujaksoilla yhteensä 156 kappaletta ja avustusta näissä haettiin 6,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 vastaavilla jaksolla hakemuksia tuli 146 kappaletta ja haettu avustus oli 5,4 miljoonaa euroa. Hakemusmääriin vaikuttaa osittain se, että Joroinen on liittynyt vuoden 2021 alussa Pohjois-Savoon ja Pohjois-Savon ELY-keskus käsittelee tästä eteenpäin myös Joroisen alueen investointitukihakemukset. Vuoden alusta alkaen Joroisista on jätetty 6 hakemusta. - Maatalouden investointeihin haettiin tukea yllättävänkin vilkkaasti huolimatta maatilojen epävarmasta taloustilanteesta, pohtii Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo. Eniten hakemuksia tuli työympäristön ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen, yhteensä 43 hakemusta, Ikäheimo lisää. Energiantuotannon rakentamisen osalta haku on ollut myös vilkasta, yhteensä hakemuksia tuli 20 kpl ja niissä haettiin avustusta 1,8 miljoon

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme