Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Miten ruotsalaiset suhtautuivat Suomen sisällissotaan? Historioitsijat Aapo Roselius ja Tobias Berglund keskustelevat aiheesta Hanasaaressa

Jaa

Suomen sisällissota keväällä 1918 hallitsi Ruotsin yhteiskunnallista keskustelua ja aiheutti hallituskriisin, joka olisi voinut päättyä hallituksen kaatumiseen.

Virallisesti Ruotsin kanta oli neutraali, mutta käytännössä valtio tuki valkoista hallitusta ja salli muun muassa sotilaiden ja aseiden kuljetukset Ruotsin kautta. Tuhansia ruotsalaisia vapaaehtoisia matkusti Suomeen osallistumaan taisteluihin, useimmat heistä valkoisten puolella. Monet näistä vapaaehtoisista joutuivat laajan syrjinnän kohteiksi palattuaan kotimaahansa sodan loppumisen jälkeen.

Helmikuussa Ruotsi miehitti Ahvenanmaan virallisesti suojellakseen väestöä sotatoimilta. Miehityksen varsinainen tarkoitus oli vallata saariryhmä. Ns. Ahvenanmaan kysymyksestä muotoutui pitkäaikainen konflikti Suomen ja Ruotsin välillä.

”Suurin osa ruotsalaisista eivät tänään tiedä Suomen sisällissodasta juuri mitään. Mutta siihen aikaan se oli kaikkien huulilla oleva puheenaihe. Tämä seminaari on osa ajankohtaista keskustelua siitä, miten ruotsalaiset suhtautuivat Suomen sisällissotaan”; Hanasaaren projektipäällikkö Tina Räihä toteaa.

Tervetuloa Hanasaareen perjantaina 14.9.2018. Historioitsijat Aapo Roselius ja Tobias Berglund keskustelevat toimittaja ja kirjailija Staffan Bruunin kanssa Ruotsista ja ruotsalaisista Suomen sisällissodassa. Keskustelun kieli on ruotsi.

Aika: 14.9. 2018, klo 15.30-17

Paikka: Hanasaaren kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, Espoo

Lisätietoja: Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, Puh. 040 767 7373

www.hanaholmen.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme