Kustantamo S&S

Miten siirtoväki sopeutui Suomen ruotsinkielisille alueille?

Jaa

Sodan aikaisilla Suomen sisäisillä jakolinjoilla on ollut pitkät jäljet. Yhä elää harhakäsitys siitä, että suomenruotsalaiset alueet tai ihmiset eivät olisi kantaneet vastuutaan evakkojen asuttamisesta. Aapo Roselius ja Tuomas Tepora ovat tutkineet, miten ruotsinkielisille seuduille sijoittuneen siirtoväen ja paikallisten kohtaaminen todella sujui.

Aapo Roselius (vas.) ja Tuomas Tepora.
Aapo Roselius (vas.) ja Tuomas Tepora.

Talvisodan myötä reilut 400 000 ihmistä täytyi evakuoida ja asuttaa uusien rajojen sisään. Se vaati pakkotoimia ja uhrautuvaista auttamisvalmiutta. Jatkosodan jälkeen vastaava urakka oli edessä toistamiseen.

Sotapakolaisten asuttaminen herätti myös jännitteitä, joissa peilautuivat poliittiset ideologiat, sota-ajan pelot ja tulevaisuuden visiot. Osa jännitteistä purkautui kielikysymyksen kautta. Ruotsinkielinen lehdistö pauhasi aitosuomalaisten invaasiosta, joka uhkasi kielivähemmistön asemaa ja kulttuuria sekä kuumensi paikallisten tunteita. Kärkkäimpien suomenkielisten mielestä jo tällaisten huolten ilmaiseminen vaaransi kansallisen yhtenäisyyden.

Muukalaisten invaasio – Siirtoväki Suomen ruotsinkielisillä alueilla 1940–1950 kertoo kaunistelematta ja moniäänisesti evakkojen asuttamiseen liittyneistä ristiriidoista ja jännitteistä suuren yhteiskunnallisen muutoksen keskellä. 

Aapo Roselius on historioitsija, Oulun yliopiston dosentti ja tietokirjailija. Hän on tutkinut sisällissotaa 1920- ja 1930-luvun ääriliikkeitä sekä suomenruotsalaisia järjestöjä.

Tuomas Tepora on historioitsija, Helsingin yliopiston dosentti ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut sodan kulttuurihistoriasta, tunnehistoriasta ja nationalismista.

Kirjan julkaisupäivä on 17.9.2020. PDF saatavilla.

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: johanna.forss@sets.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aapo Roselius (vas.) ja Tuomas Tepora.
Aapo Roselius (vas.) ja Tuomas Tepora.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme