Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Miten syödä hyvin kotona ja koulussa? – tietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta avoimessa tilaisuudessa 25.9.

Jaa

Mitä suositukset sanovat lasten ja nuorten ruokailusta? Miten ne toteutuvat Pirkanmaalla ja millaisia hyviä käytäntöjä maakunnassa on kehitetty kouluruokailun edistämiseksi? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja perheille suunnatussa tilaisuudessa Taysissa maanantaina 25.9.

Koko päivän kestävässä tilaisuudessa käydään läpi uusimmat kouluruokailu- ja lapsiperheiden ravitsemussuositukset, niiden jalkauttamista ja tarkastellaan Pirkanmaan tilannetta THL:n tutkimusten valossa.

Tilaisuus liittyy Pirkanmaan alueelliseen terveyden edistämistyöhön, jonka yhtenä painopisteenä vuosina 2017-2020 on lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Terveyden edistämistä maakunnassa koordinoi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Tavoite: kaikki syövät koulussa

Uusi kouluruokailusuositus yhdistää entistä vahvemmin kouluruokailun osaksi koulun opetusta ja kasvatusta. Keskeinen tavoite on, että koulussa kaikki syövät. Tavoitteeseen päästään oppilaiden, opettajien, ruokapalveluiden ja kodin yhteistyöllä. Kotien kannustus ja tuki auttaa valitsemaan terveellisiä välipaloja niin koulussa, koulumatkoilla kuin kotona.  

Kouluruokailu on vaikuttavaa väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ja kansantautien varhaista ennaltaehkäisyä, investointia terveisiin ja terveydestään huolehtiviin kuntalaisiin.     

Pirkanmaan koululaisille maistuu makea

THL:n Kouluterveyskyselyn tuoreiden tulosten mukaan vain joka kuudes pirkanmaalainen peruskoulun oppilas syö kouluaterian kaikki osat eli pääruuan, salaatin tai raasteen, maitoa tai piimää sekä leipää viitenä päivänä viikossa. Aamupalan syöminen toteutuu Pirkanmaalla maan keskiarvoa paremmin. Parannettavaa kuitenkin edelleen on.

Makeisten, suklaan, limsan ja mehun lähes päivittäinen käyttö on Pirkanmaan koululaisilla muuta maata yleisempää. Kasvisten ja hedelmien syönti Pirkanmaalla on maan keskitasoa. Päivittäinen hedelmien, marjojen ja kasvisten syönti on kuitenkin vähäistä. Alakoululaisista joka kolmas ei syö hedelmiä ja marjoja joka päivä. Vastaavasti vain joka viides yläkoululainen nauttii kasviksia, hedelmiä ja marjoja lähes päivittäin.

Ylöjärven kouluruokailutyöryhmästä mallia koko maakuntaan

Koulutuspäivän aikana esitellään muutamia hyviä käytäntöjä pirkanmaalaisten kouluruokailun edistämiseksi. Yksi tällainen on Ylöjärvellä toimiva kouluruokailutyöryhmä-malli, joka halutaan levittää Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa jokaiseen alueen kuntaan.

Kouluruokailutyöryhmä kokoontuu kaikilla Ylöjärven ala- ja yläkouluilla neljä kertaa vuodessa. Ryhmässä käydään läpi oppilaiden ja koulun henkilökunnan edustajien kesken arjen asioita, kuten ruokailun sujuvuuden parantamista, tulevia muutoksia ravitsemussuosituksissa, ympäristöön ja hukkaruokaan liittyviä asioita sekä ajankohtaisia teemoja. Tavoitteena on edistää kouluruokailuun osallistumista ja vähentää allergiaruokavalioita.

Pirkanmaalla kouluruokailusuositusten noudattaminen maan keskitasoa

Terveydenedistämisen vertailutietojärjestelmän (TEAviisari) tulosten mukaan kouluruokailusuositusta koululounaan ja välipalojen järjestämisessä noudatettiin 71 prosentissa kaikista Suomen peruskouluista vuonna 2015. Pirkanmaalla suosituksen noudattaminen vaihteli maakunnan kuntien koulujen välillä, mutta tilanne oli samankaltainen kuin koko maassa keskimäärin. 

Käy katsomassa oman kuntasi, koulusi tai oppilaitoksesi tilanne: www.teaviisari.fi

Ilmoittautumisohjeet 25.9. tilaisuuteen liitteenä olevassa ohjelmassa

Lisätietoja antavat:

Kouluruokailu- ja lapsiperheiden ravitsemussuosituksista:
Arja Lyytikäinen, pääsihteeri,  Valtion ravitsemusneuvottelukunta, puh. + 358 29530 4292, gsm + 358 50 4099 860, arja.lyytikainen [at] evira.fi 

Ylöjärven mallista:
Soile Vuolle, johtava hoitaja, hyvinvointikoordinaattori Soile Vuolle, Ylöjärvi, puh. 050-3063965, soile.vuolle [at] ylojarvi.fi

TEA-viisarin ja Kouluterveyskyselyn 2017 tuloksista:
Kirsi Wiss, asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), puh. 029 524 7705, kirsi.wiss [at] thl.fi, www.teaviisari.fi 

PSHP:n puolesta:
Kirsti Sammallahti, ravitsemusterapeutti, puh. (03) 3116 5944, kirsti.sammallahti [at] pshp.fi 

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme