Työterveyslaitos

Miten vihreä siirtymä etenee työpaikoilla? Kyselytutkimus luo tilannekuvaa toiminnasta ja osaamistarpeista

Jaa
Ilmastonmuutos aiheuttaa kokonaisvaltaista työelämän murrosta. Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksessa kerättiin työntekijöiden käsityksiä vihreän siirtymän ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista työhön. Tulokset nostavat esiin työntekijöiden näkemykset oman työpaikan kestävyydestä ja kertovat toimien yleisyydestä työpaikoilla. Kyselyn aineistoa on nyt julkaistu Työelämätieto-palvelussa.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 23.5.2023

Työpaikkojen toiminnan on muututtava ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämmäksi, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Ilmastonmuutos ja työ -kyselytutkimus keräsi työntekijöiden näkemyksiä siitä, miten vihreää siirtymää vauhdittavat kestävyystoimet näkyvät omalla työpaikalla.

– Työntekijöiltä kerätty tieto tekee näkyväksi jo toteutuneet arjen muutokset työpaikoilla. Työntekijöiden mukanaolo ja kuuleminen vihreään siirtymään liittyvässä päätöksenteossa lisää muutostoimenpiteiden hyväksyttävyyttä ja toimivuutta, sanoo tutkija Fanni Moilanen Työterveyslaitoksesta.

Kestävyystoimia alle viidesosassa työpaikoista

Vain 10–20 prosenttia vastaajista tunnisti omalla työpaikalla toteutettuja kestävyystoimia. Kestävyystoimet ovat yleisimpiä teollisuudessa, rakentamisessa, energia- ja lvi-aloilla sekä ajoneuvojen ja kiinteistöjen huollossa. Vähäisempiä kestävyystoimet ovat sotessa, kaupan alalla ja majoitus- ja ravitsemisaloilla.

– Negatiiviset vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön voivat olla muita mittavampia teollisuudessa ja energia-alalla. Ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpiä tapoja toimia tarvitaan kuitenkin kaikilla aloilla. Tämä koskee myös sote-alaa, jossa alan resurssipaineet voivat hidastaa vihreän siirtymän edellyttämiä muutoksia. Toimialakohtaisten kestävyystoimien mahdollisuuksista tarvitaankin jatkotutkimusta, sanoo tutkimusprofessori Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta.

Työpaikoilla on jo tarjottu ohjeistuksia kestävämmistä toimintatavoista. Kolme neljästä vastaajasta kertoi saaneensa ohjeistusta kierrätykseen, lajitteluun ja uusiokäyttöön liittyen. Energian säästöön liittyvästä ohjeistuksesta kertoi kolmannes vastaajista.

Naisten ja miesten odotuksissa ja käsityksissä eroja

Naiset raportoivat miesvastaajia harvemmin kestävyystoimista omalla työpaikalla. Näin on, vaikka naisista miehiä suurempi joukko odottaa, että oma työpaikka toimii ilmastonmuutosta hillitsevillä tavoilla.

– Aktiivisempi toiminta vihreän siirtymän edistämiseksi myös naisvaltaisilla aloilla vastaisi paremmin naisten odotuksia työpaikkojen toimista. Myös parempi viestintä jo toteutetuista toimista olisi tärkeää, sillä osalla vastaajilla ei ollut tietoa kysytyistä kestävyystoimista, sanoo tutkija Fanni Moilanen Työterveyslaitoksesta.

Esihenkilöillä enemmän tietoa vai positiivisempi näkemys työnantajasta?

Esihenkilöasemassa toimivat vastaajat kertoivat omalla työpaikalla olevan kestävään toimintaan liittyviä ohjeistuksia useammin kuin muut vastaajat.

– Esihenkilöillä on usein muita työntekijöitä laajemmin tietoa työpaikan tavoitteista ja toimintasuunnitelmista, ja tämä näyttää koskevan myös kestävään toimintaan liittyvää ohjeistusta. Uusien ohjeiden tulisi saavuttaa kaikki työntekijät, jotta varmistetaan niiden vakiintuminen osaksi päivittäistä toimintaa, sanoo vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitoksesta.

Esihenkilöt myös arvioivat oman työnantajansa asenteita suopeammin kuin muut vastaajat. Esihenkilöistä reilu viidennes arvioi, että oma työnantaja on valmis puuttumaan ilmaston kannalta haitallisiin toimintatapoihin. Kaikista vastaajista näin arvioi vain joka kuudennes.

Tutkimushanke: Ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Hur fortskrider den gröna omställningen på arbetsplatserna? Enkätundersökningen ger en lägesbild av verksamheten och kunskapsbehoven23.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Klimatförändringen orsakar en genomgripande omvälvning i arbetslivet. I sin enkätundersökning samlade Arbetshälsoinstitutet in anställdas uppfattningar om effekterna av den gröna omställningen och klimatförändringen i arbetet. Resultaten lyfter fram de anställdas uppfattningar om hållbarheten på den egna arbetsplatsen och berättar om förekomsten av åtgärder på arbetsplatserna. Enkätmaterialet har nu publicerats i Arbetslivskunskap-tjänsten.

How is the green transition proceeding at workplaces? Survey provides overview on measures and competence requirements23.5.2023 08:30:00 EEST | Press release

Climate change will cause a comprehensive transformation of work life. A survey by the Finnish Institute of Occupational Health collected employees’ views on the effects that the green transition and climate change have on work. The results highlight employees’ views on the sustainability of their workplaces and provide information on the prevalence of measures. Data of the survey has now been published in the Work-Life Knowledge service.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme