Miten vihreä siirtymä etenee työpaikoilla? Kyselytutkimus luo tilannekuvaa toiminnasta ja osaamistarpeista
Työterveyslaitoksen mediatiedote 23.5.2023
Työpaikkojen toiminnan on muututtava ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämmäksi, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Ilmastonmuutos ja työ -kyselytutkimus keräsi työntekijöiden näkemyksiä siitä, miten vihreää siirtymää vauhdittavat kestävyystoimet näkyvät omalla työpaikalla.
– Työntekijöiltä kerätty tieto tekee näkyväksi jo toteutuneet arjen muutokset työpaikoilla. Työntekijöiden mukanaolo ja kuuleminen vihreään siirtymään liittyvässä päätöksenteossa lisää muutostoimenpiteiden hyväksyttävyyttä ja toimivuutta, sanoo tutkija Fanni Moilanen Työterveyslaitoksesta.
Kestävyystoimia alle viidesosassa työpaikoista
Vain 10–20 prosenttia vastaajista tunnisti omalla työpaikalla toteutettuja kestävyystoimia. Kestävyystoimet ovat yleisimpiä teollisuudessa, rakentamisessa, energia- ja lvi-aloilla sekä ajoneuvojen ja kiinteistöjen huollossa. Vähäisempiä kestävyystoimet ovat sotessa, kaupan alalla ja majoitus- ja ravitsemisaloilla.
– Negatiiviset vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön voivat olla muita mittavampia teollisuudessa ja energia-alalla. Ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpiä tapoja toimia tarvitaan kuitenkin kaikilla aloilla. Tämä koskee myös sote-alaa, jossa alan resurssipaineet voivat hidastaa vihreän siirtymän edellyttämiä muutoksia. Toimialakohtaisten kestävyystoimien mahdollisuuksista tarvitaankin jatkotutkimusta, sanoo tutkimusprofessori Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta.
Työpaikoilla on jo tarjottu ohjeistuksia kestävämmistä toimintatavoista. Kolme neljästä vastaajasta kertoi saaneensa ohjeistusta kierrätykseen, lajitteluun ja uusiokäyttöön liittyen. Energian säästöön liittyvästä ohjeistuksesta kertoi kolmannes vastaajista.
Naisten ja miesten odotuksissa ja käsityksissä eroja
Naiset raportoivat miesvastaajia harvemmin kestävyystoimista omalla työpaikalla. Näin on, vaikka naisista miehiä suurempi joukko odottaa, että oma työpaikka toimii ilmastonmuutosta hillitsevillä tavoilla.
– Aktiivisempi toiminta vihreän siirtymän edistämiseksi myös naisvaltaisilla aloilla vastaisi paremmin naisten odotuksia työpaikkojen toimista. Myös parempi viestintä jo toteutetuista toimista olisi tärkeää, sillä osalla vastaajilla ei ollut tietoa kysytyistä kestävyystoimista, sanoo tutkija Fanni Moilanen Työterveyslaitoksesta.
Esihenkilöillä enemmän tietoa vai positiivisempi näkemys työnantajasta?
Esihenkilöasemassa toimivat vastaajat kertoivat omalla työpaikalla olevan kestävään toimintaan liittyviä ohjeistuksia useammin kuin muut vastaajat.
– Esihenkilöillä on usein muita työntekijöitä laajemmin tietoa työpaikan tavoitteista ja toimintasuunnitelmista, ja tämä näyttää koskevan myös kestävään toimintaan liittyvää ohjeistusta. Uusien ohjeiden tulisi saavuttaa kaikki työntekijät, jotta varmistetaan niiden vakiintuminen osaksi päivittäistä toimintaa, sanoo vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitoksesta.
Esihenkilöt myös arvioivat oman työnantajansa asenteita suopeammin kuin muut vastaajat. Esihenkilöistä reilu viidennes arvioi, että oma työnantaja on valmis puuttumaan ilmaston kannalta haitallisiin toimintatapoihin. Kaikista vastaajista näin arvioi vain joka kuudennes.
Tutkimushanke: Ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista
- Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään mittareita ilmastonmuutoksen työelämävaikutusten arvioimiseksi. Tulokset luovat tilannekuvaa työelämässä tapahtuvista muutoksista, jotka johtuvat ilmastonmuutoksesta ja vihreästä siirtymästä.
- Keväällä 2022 kerätty Ilmastonmuutos ja työ -kysely toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2022. Kysely toistetaan 2020-luvun puolessa välissä ja sitä on suunniteltu osaksi Työterveyslaitoksen jatkuvia tiedonkeruuprosesseja.
- Kyselyyn vastasi 1917 palkansaajaa eri toimialoilta keväällä 2022. Tiedonkeruu toteutettiin yhdessä Tilastokeskuksen kanssa.
- Kyselytuloksia on julkaistu Työelämätieto-palvelussa, jossa aineisto löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Hankesivu: Ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Lisätiedot
- tutkija Fanni Moilanen, Työterveyslaitos, fanni.moilanen@ttl.fi, +358 50 576 1356
- tutkimusprofessori Tuomo Alasoini, Työterveyslaitos, tuomo.alasoini@ttl.fi, +358 50 564 6140
- vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho, Työterveyslaitos, arja.ala-laurinaho@ttl.fi, +358 40 562 0906
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Siisteydellä merkittävä vaikutus työtapaturmien ehkäisemisessä30.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto muistuttaa, että noin joka kolmas työtapaturma sattuu Suomessa työpaikalla liikuttaessa. Huono järjestys, kuten kulkuväylille jätetyt paketit tai työvälineet, on usein osasyynä vaaratilanteissa ja työtapaturmissa.
Hur fortskrider den gröna omställningen på arbetsplatserna? Enkätundersökningen ger en lägesbild av verksamheten och kunskapsbehoven23.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Klimatförändringen orsakar en genomgripande omvälvning i arbetslivet. I sin enkätundersökning samlade Arbetshälsoinstitutet in anställdas uppfattningar om effekterna av den gröna omställningen och klimatförändringen i arbetet. Resultaten lyfter fram de anställdas uppfattningar om hållbarheten på den egna arbetsplatsen och berättar om förekomsten av åtgärder på arbetsplatserna. Enkätmaterialet har nu publicerats i Arbetslivskunskap-tjänsten.
How is the green transition proceeding at workplaces? Survey provides overview on measures and competence requirements23.5.2023 08:30:00 EEST | Press release
Climate change will cause a comprehensive transformation of work life. A survey by the Finnish Institute of Occupational Health collected employees’ views on the effects that the green transition and climate change have on work. The results highlight employees’ views on the sustainability of their workplaces and provide information on the prevalence of measures. Data of the survey has now been published in the Work-Life Knowledge service.
Kutsu: Demography Talks – tutkittua tietoa väestörakenteen muutoksesta22.5.2023 13:50:57 EEST | Tiedote
Tervetuloa kuulemaan uutta tutkimustietoa väestörakenteen muutoksista Demography Talks -webinaareihin. Ensimmäisen webinaarin aiheena 6.6.2023 on "Syntyvyys on vajonnut ennätysalas – mitä siitä seuraa?" Webinaarit järjestää Strategisen tutkimuksen neuvoston DEMOGRAPHY-ohjelma ja sen viisi hanketta. Webinaarisarja on avoin kaikille.
Sickness absences in the municipal sector started to increase sharply22.5.2023 08:31:41 EEST | Press release
In 2022, municipal employees were, on average, 20.7 days absent from work due to their own illness. Sickness absences in all occupational groups have increased. The increase is likely due to the absences caused by COVID-19.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme