Hyvinvointiala HALI ry

Mitoituslaki nostaisi hoivan hintaa jopa 500 euroa kuukaudessa per asukas

Jaa

Hoitajien tekemän välillisen työn määrä on hallituksen esityksen mukaan noin 5 %. 60 paikkaisessa hoivakodissa on 0,6:n mitoituksella 36 hoitotyöntekijää. Välillisiä töitä varten tarvittaisiin tämän esityksen mukaan 1,8 työntekijää lisää ja hoitajien lisäys olisi 0,9 työntekijää. Lähes kolmen työntekijän lisääminen maksaa noin 5 euroa yhtä asiakasta ja hoitovuorokautta kohti, kun siihen huomioidaan kaikki työnantajalle aiheutuvat kustannukset.

Ympärivuorokautisen asumisen hinnat nousevat siis yhteensä noin 150 eurolla kuukaudessa. Esityksen mukainen 0,7:n mitoitus astuu voimaan 1.4.2023. Silloin tarvitaan nykyisten 36 hoitajan sijasta 42 hoitajaa. Eli kulut nousevat edelleen noin 370 eurolla kuukaudessa. Kustannusnousu onsama, olipa kyseessä julkisesti tai yksityisesti tuotettu palvelu. Hoivan hinta uhkaa mitoituslain seurauksena nousta siis jopa 500 eurolla kuukaudessa asukasta kohden.

Hoiva- ja tukityön erotteleminen lisää hoivan vuorokausihintaa useilla euroilla

- Arvio perustuu hallituksen esityksen pohjalta tehtyyn laskelmaan yhden hoitotyöntekijän kustannuksesta työnantajalle. Töiden yksityiskohtainen erotteleminen asiakkaan kodissa tuntuu erikoiselta, sanoo johtaja Arja Laitinen Hyvinvointiala HALI ry:stä.

Ollaanko ompelemassa hölmöläisen peittoa?

Hyvinvointiala HALIn näkemys on, että ikääntyneiden palveluita tulee käsitellä yhtenä kokonaisuutena valmistelussa olevan ikäohjelman raameissa. Ympärivuorokautinen hoiva on viimesijainen palvelu ja tulee kysymykseen vasta sitten kun kodissa ei pärjätä. Jotta ikääntyneiden palveluita koskevia uudistuksia saadaan aikaan kestävällä tavalla, niiden rahoitus on selvitettävä huolellisesti. Raskaampien palveluiden piiriin joutumisen ehkäisy ja välimuotoisten palveluiden käyttöönotto pitää olla keskeistä.

Käsittelyssä olevan hallituksen esityksen rahoituspohjaksi on esitetty sairausvakuutus- ja lääkekorvausten pienentämistä, hintakilpailun lisäämistä hoivan kilpailutuksissa ja digitalisaation säästöjä. Tarvittavassa lisärahoituksessa on HALIn näkemyksen mukaan kyse kymmenen vuoden tähtäimellä ainakin miljardista eurosta.

- Nyt esitetyillä keinoilla ei tarvittavia summia saada missään nimessä kokoon. Tehostetun hoivan lakisääteisen mitoituksen lisäksi valmisteilla on useita muita sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksia, joihin rahat on yhtä lailla löydyttävä STM:n pääluokan sisältä. On hölmöläisten peiton ompelemista laittaa tehostetun hoivan lisäkustannusten maksajaksi kotona asuvat erikoislääkäripalveluita käyttävät ja lääkkeitä ostavat ikääntyneet, summaa Laitinen.

Tutustu HALIn lausuntoon tästä

Lisätietoja:

Arja Laitinen, johtaja, Hyvinvointiala HALI ry, puh. 040 868 0980, arja.laitinen@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 1728 5500https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Palvelusetelin hintakatto kaventaa valinnanmahdollisuuksia päivähoidossa2.3.2020 12:16:44 EETTiedote

Äkkiseltään voi tuntua hyvältä ajatukselta, että kunta rajoittaa palvelusetelillä palveluita tuottavien yritysten hintoja asettamalla palvelusetelille kattohinnan. Tällainen ajattelu on yleistynyt viime vuosina. Karhunpalvelus tehdään siinä, että samalla rajataan esimerkiksi erityistä pedagogiikkaa tarjoavat tai luontopainotteiset päiväkodit pois tarjonnasta. Myös yritysrakenne muuttuu kattohinnoittelun myötä isoja yrityksiä suosivaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme